Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επεκτείνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων διεθνώς

Επεκτείνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων διεθνώς
Ο κόσμος προχωρά με αγωνία στην επόμενη μέρα, μετά την πανδημία του κορωνοϊού - Αίρεται το lockdown σε πολλές χώρες, κυρίως της Ευρώπης
Οι πληγές που άφησε πίσω του σε κοινωνίες και οικονομίες ο κορωνοϊός, δείχνουν, πως πολύ δύσκολα θα επουλωθούν, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή των ΗΠΑ, όπου το freefall φαντάζει συντριπτικό.
Σε αυτό το πλαίσιο και με ιδιαίτερη προσοχή και με βάση τις συστάσεις των επιδημιολόγων πολλές χώρες επεκτείνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα οι Ευρωπαίοι επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους που ίσχυε προ κορωνοϊού.
Η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, τα οποία είχαν ληφθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία της Covid-19, έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες και επεκτείνεται τη Δευτέρα (11/5), στη Γαλλία ή στο Βέλγιο, με πολλή προσοχή, όμως, απέναντι στον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων.
Στη Γερμανία υπάρχει ήδη αυτή η ανησυχία, καθώς παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων μετά τη σταδιακή άρση του lockdown.
Εξάλλου ήδη η πανδημία παγκοσμίως μετρά πάνω από 4 εκατ. κρούσματα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 281 χιλιάδες ανθρώπους.
Η Ευρώπη έχει καταγράψει 155.500 θανάτους σε σύνολο 1.722.000 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί 83.597 θανάτους (1.377.243 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 19.743 θανάτους (359.010 κρούσματα), η Ασία 10.541 θανάτους (289.683 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 7.554 θανάτους (219.755 κρούσματα), η Αφρική 2.184 θανάτους (59.927 κρούσματα) και η Ωκεανία 125 θανάτους (8.276 κρούσματα).
ΟΤην ίδια ώρα και με επείγουσες διαδικασίες η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. ενέκρινε δύο νέα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Πρόκειται για το πρώτο τεστ αντιγόνων που μπορεί να ανιχνεύει γρήγορα στην περίπτωση που κάποιος έχει μολυνθεί από το νέο ιό και το πρώτο διαγνωστικό μοριακό τεστ που γίνεται κατ' οίκον με δείγμα σάλιου.
Το τεστ αντιγόνου Sofia 2 SARS Antigen FIA έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Quidel Corp της Καλιφόρνια και βασίζεται σε δείγμα που λαμβάνεται από τη μύτη, ενώ τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε μερικά λεπτά. Στις ΗΠΑ, σε καραντίνα βρίσκεται ο επιδημιολόγος και εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοιό Anthony Fauci κι άλλοι δύο ανώτατοι επιστήμονες που ήρθαν σε επαφή με άτομ,ο από το Λευκό Οίκο που εντοπίστηκε θετικό στον ιό.  Σύμφωνα με το CNN, και οι τρεις βασικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που καθοδηγούν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, τέθηκαν το Σάββατο (9/5) σε αυτοπεριορισμό, αφού ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο άτομο που διαγνώστηκε με την νόσο.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.081.970
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 281.339 ενώ θεραπεύτηκαν 1.395.197 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.323.028 και σε νεκρούς με 79.124
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 31.930 θανάτους, 220.449 τα κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Ιταλία με 30.560, 219.070 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 223.578 και 26.478 νεκρούς
- Στους 26.313 οι νεκροί στη Γαλλία, 176.782 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 171.324 και οι νεκροί σε 7.549
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.589 και τα κρούσματα σε 106.220
- Στη Ρωσία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.827 και τα κρούσματα σε 198.676
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 256 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.874
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.990 κρούσματα και 4.637
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 15.663 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 607
- Στους 8.656 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 53.081 τα κρούσματα
- Στα 6.941 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.251 στην Ελβετία που μετρά και 1.830 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 151 οι νεκροί
- Στους 3.786 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 138.657 τα κρούσματα

Image
 
Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στη Γερμανία

Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού σημειώνουν και πάλι αύξηση στη Γερμανία, λίγες ημέρες αφού οι αρχές ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προκαλώντας ανησυχία ότι η πανδημία ενδέχεται να βγει ξανά εκτός ελέγχου.
Το ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε την Κυριακή (10/5/2020) ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της covid-19 (R) ανέβηκε στο 1,1, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον κορωνοϊό σε 1,1 άλλους. Όταν ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1, ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει αύξηση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel υποκύπτοντας στις πιέσεις των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας για επανεκκίνηση της οικονομίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη (6/5) την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, ανάμεσά τους το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα των περισσότερων καταστημάτων.
Ωστόσο την ίδια ώρα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «έκτακτου φρένου» για την επαναφορά των περιορισμών σε περίπτωση που αυξηθεί ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Ο Karl Lauterbach,, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και καθηγητής επιδημιολογίας, προειδοποίησε ότι η covid-19 ενδέχεται να αρχίσει να μεταδίδεται ξανά με γοργούς ρυθμούς, αφού είδε μεγάλα πλήθη πολιτών να βρίσκονται στους δρόμου της Κολονίας.
«Θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο ρυθμός R θα ξεπεράσει το 1 και θα επιστρέψουμε στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», τόνισε, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο κατά 667 για να φτάσει συνολικά τις 169.218.
Την ίδια ώρα ο αριθμός των θανάτων έφτασε τις 7.395.

Ιταλία: Ο μικρότερος αριθμός κρουσμάτων από 4/3

Μεγάλη μείωση κρουσμάτων και θανάτων από  κορωνοϊό καταγράφεται στην Ιταλία με τους ειδικούς να αναφέρουν, πως ο ιός απομακρύνεται από τη χώρα.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 219.070. Οι νεκροί έφτασαν τους 30.560. Παράλληλα, 105.186 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το Σάββατο (9/5/2020) το σύνολο κρουσμάτων του ήταν 218.268 και είχαν χάσει την ζωή τους 30.395 άνθρωποι ενώ 103.031 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 165 άνθρωποι και καταγράφηκαν 802 νέα κρούσματα. 2.155 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
1.027 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 13.618 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 68.679 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο 24ωρο παρουσιάζει μείωση, με 281 λιγότερα κρούσματα. Μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών.
Έχασαν την ζωή τους 29 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 1.853 λιγότεροι από χθες.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή έκτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται.
Περιορίζεται, για πέμπτη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Οι ιταλικές αρχές υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός τον κρουσμάτων δεν ήταν τόσο χαμηλός από τις 4 Μαρτίου, ενώ παρουσιάζει σημαντική μείωση και αυτός των νεκρών.
Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατά 75% χαμηλότερος σε σχέση με την φάση μέγιστης διάδοσης του ιού.
Ο Ιταλός ερευνητής ιολογίας  Guido Silvestri σχολίασε σχετικά ότι «οι εντατικές θεραπείες αδειάζουν, ενώ είναι ενδεικτικό και το ότι μειώνεται ο αριθμός των συνολικών εισαγωγών στα νοσοκομεία».
«Ο κορωνοϊός φεύγει με ταχύ βήμα, και εμείς του δείχνουμε με χαρά που βρίσκεται η έξοδος», πρόσθεσε ο Silvestri.

Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη
 
 Έπειτα από δύο μήνες που παρέμειναν κλειστά, το κομμωτήρια, οι μπουτίκ, τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα (11/5) στη Γαλλία.
Τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.
Τα δημοτικά σχολεία, τα οποία θεωρητικά ξανανοίγουν από 11/5, θα υποδεχθούν μόνο λίγους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.
Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες «αποστασιοποίησης» θα ισχύουν στους χώρους εργασίας όπως και στα καταστήματα.
Δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αιτιολογήσει τις σύντομες μετακινήσεις του, όμως οι μετακινήσεις σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.
 Η πλειονότητα των καταστημάτων ξανανοίγει στις 11/5 στο Βέλγιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ισχύουν ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκας. Καφέ, εστιατόρια, μπαρ, παραμένουν κλειστά. Στο κέντρο των Βρυξελλών το όριο ταχύτητας είναι τα 20 χλμ. την ώρα και θα δίνεται προτεραιότητα στους ποδηλάτες και στους πεζούς.Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις 18 Μαΐου.
Επαναλειτουργούν εν μέρει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στην Ολλανδία.
Η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται στις σχολές οδηγών, στα κομμωτήρια, στις βιβλιοθήκες, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Τα σχολεία και τα κολέγια, που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, ξανανοίγουν με συχνά μειωμένους αριθμούς μαθητών ανά τάξη στην Ελβετία.
Τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες θα ανοίξουν επίσης τηρώντας ωστόσο ειδικές συνθήκες.
Οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων παραμένουν θεωρητικά υπό απαγόρευση.
 Νέο στάδιο στο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που προβλέπεται έως τα τέλη Ιουνίου στην Ισπανία: οι μισοί από τους περίπου 47 εκατομμύρια Ισπανούς θα μπορούν από αύριο να οργανώνουν οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις έως δέκα ατόμων. Οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων και μπαρ μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμένη δυναμικότητα.
Οι όροι αυτοί δεν αφορούν τη Μαδρίτη ούτε τη Βαρκελώνη, τις πλέον πληγείσες περιφέρειες από την επιδημία, που προκάλεσε τουλάχιστον 26.000 θανάτους στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ζήτησε  από τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή» γιατί ο ιός «καραδοκεί».
Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο στο εσωτερικό των περιφερειών. Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα παραμένουν κλειστοί. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο.
 Η κυβέρνηση στη Βρετανία μπορεί να επιτρέψει την επαναλειτουργία των καταστημάτων ειδών κηπουρικής, ένα πάθος των Βρετανών που δεν εμποδίστηκε από το lockdown.
 Μπορεί τα σχολεία να μείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο, όμως εργοστάσια, εργοτάξια και γραφεία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους από τις 4 Μαΐου στην Ιταλία.
Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν σε ισχύ, περιλαμβανομένων των πάρκων, που ξανάνοιξαν για το κοινό, και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στη Ρώμη, πολλές οικογένειες πήγαν αυτό το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Καβούρ, όχι μακριά από το Βατικανό. Στη συντριπτική πλειονότητά τους φορώντας μάσκα, τα παιδιά έπαιξαν με τα μπαλόνια, έκαναν ποδήλατο ή πατίνι.
Το σύνολο των καταστημάτων λιανικής θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, όπως και μουσεία, χώροι πολιτισμού, εκκλησίες και βιβλιοθήκες. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, στα οποία επιτρέπεται ήδη η πώληση προϊόντων για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away), θα ανοίξουν πλήρως από την 1η Ιουνίου, όπως και τα ινστιτούτα αισθητικής ή τα κομμωτήρια.
Η επαγρύπνηση παραμένει, ιδίως στο Μιλάνο, επίκεντρο της επιδημίας. Ένα πλήθος αργόσχολων, συχνά χωρίς μάσκες, έκανε βόλτα στο τέλος της εβδομάδας κατά μήκος των καναλιών απολαμβάνοντας τη λιακάδα αλλά προκαλώντας το ξέσπασμα του δημάρχου του Μιλάνου, που απείλησε να κλείσει την περιοχή.
Το γεύμα σε εστιατόριο επιτρέπεται στη Γερμανία στο εξής στην περιοχή του Μεκλεμβούργου (βόρεια) όπου τα πρώτα καφέ και εστιατόρια ξανάνοιξαν χθες. Τα άλλα περιφερειακά κρατίδια θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
Μπορεί η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση να παραμένουν σε ισχύ, όμως η πλειονότητα των καταστημάτων κάτω των 800 τ.μ. ξανάνοιξαν από τις 20 Απριλίου. Τα κομμωτήρια άνοιξαν τις πόρτες τους , όπως και οι τόποι λατρείας, τα μουσεία, τα μνημεία, οι ζωολογικοί κήποι. Τα σχολεία ξανάνοιξαν στις 4 Μαΐου σε ορισμένα κρατίδια.
Οι χώροι πολιτισμού, οι παιδικές χαρές, οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί, ενώ οι μεγάλες συναθροίσεις θα παραμείνουν υπό απαγόρευση τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου.
Η καγκελάριος  Angela Merkel και τα κρατίδια συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό επαναφοράς των μέτρων περιορισμού σε τοπικό επίπεδο σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό.
 Κομμωτήρια, γήπεδα τένις και γκολφ άνοιξαν και πάλι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου στην Αυστρία.
Οι περιορισμοί των μετακινήσεων έχουν αρθεί, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.
Στις 4 Μαΐου οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία τους και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιποι.
Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαΐου.
Τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν στις 11/5 στη Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσε τους περιορισμούς με το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Απριλίου.
Στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές κολεγίου, ξανανοίγουν τα καφέ, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η Νορβηγία, όπου τα σχολεία υποδέχθηκαν τους μαθητές ηλικίας από 6 έως 10 ετών από τις 27 Απριλίου, ξανανοίγει όλες τις τάξεις αύριο με κανόνες υγιεινής και αποστασιοποίησης. Ομοίως για τις σχολές οδηγών. Τα μπαρ και τα πάρκα ψυχαγωγίας θα πρέπει να περιμένουν έως την 1η Ιουνίου.
Στην Ισλανδία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα κομμωτήρια άνοιξαν στις 4 Μαΐου.
Στη Φινλανδία, τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών. Στην Κροατία, υπαίθριοι χώροι μπαρ και εστιατορίων ξανανοίγουν 11/5.
Θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων και οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα ξανανοίξουν σε εθελοντική βάση.
Στη Σερβία, τα νηπιαγωγεία θα υποδεχθούν από αύριο τα παιδιά. Τα εμπορικά κέντρα ξανάνοιξαν στις 8 Μαΐου, τα καφέ και τα εστιατόρια, στις 4.

Image

Δύο νέα τεστ ανίχνευσης του ιού ενέκρινε στις ΗΠΑ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)

Με επείγουσες διαδικασίες η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. ενέκρινε δύο νέα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Πρόκειται για το πρώτο τεστ αντιγόνων που μπορεί να ανιχνεύει γρήγορα στην περίπτωση που κάποιος έχει μολυνθεί από το νέο ιό και το πρώτο διαγνωστικό μοριακό τεστ που γίνεται κατ' οίκον με δείγμα σάλιου.
Το τεστ αντιγόνου Sofia 2 SARS Antigen FIA έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Quidel Corp της Καλιφόρνια και βασίζεται σε δείγμα που λαμβάνεται από τη μύτη, ενώ τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε μερικά λεπτά.
Τα τεστ αντιγόνων είναι η τρίτη κατηγορία τεστ, μετά από τα μοριακά τεστ (PCR) που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό (και κατ' επέκταση την ενεργή λοίμωξη από κορωνοϊό) και τα ορολογικά τεστ αντισωμάτων που ανιχνεύουν αντισώματα έναντι του νέου ιού (μια ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης).
Άμεσα τα τεστ αντιγόνου ανιχνεύουν κατά πόσο υπάρχουν ίχνη του ιού (πρωτεΐνες-αντιγόνα) σε ένα δείγμα.
Μάλιστα, η FDA πρόκειται να εγκρίνει σύντομα και άλλα τεστ αντιγόνων, τα οποία είναι πολύ ακριβή στην ανίχνευση των λοιμώξεων Covid-19, χωρίς όμως να μπορούν να ανιχνεύσουν όλες τις λοιμώξεις.
Επιπλέον, έχουν και υψηλότερο ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων σε συγκριτικά με τα μοριακά τεστ PCR που χρησιμοποιούνται ευρέως.
Σύμφωνα με τη FDA, τα αρνητικά αποτελέσματα των γρήγορων τεστ αντιγόνων συνεπώς μπορεί να χρειαστούν επιβεβαίωση από ένα μοριακό τεστ, που είναι μεν  πιο αργό και πιο ακριβό, αλλά είναι δε, και πιο αξιόπιστο.
Μελλοντικά τα τεστ αντιγόνων, μετά από περαιτέρω βελτίωση τους, ενδέχεται και  να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο σπίτι, όπως τα τεστ εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την FDA, «τα τεστ αντιγόνων θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη μάχη κατά της Covid-19».
Επιπλέον, η FDA ενέκρινε το μοριακό τεστ του Εργαστηρίου Rutgers Clinical Genomics Laboratory του Νιου Τζέρσι, το πρώτο τεστ που έχει πλέον έγκριση για χρήση δειγμάτων σάλιου που λαμβάνονται κατ' οίκον και το οποίο θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.
Τα δείγματα θα στέλνονται ταχυδρομικά στο εργαστήριο μέσα σε ειδικά σφραγισμένο πακέτο (που περιέχεται στο «κιτ» του τεστ) ώστε να αναλυθούν και κατόπιν θα ενημερώνεται κανείς για τα αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο είχε προηγηθεί η έγκριση από την FDA του πρώτου κατ' οίκον τεστ για τον κορωνοϊό με βάση δείγματα που λαμβάνει κανείς μόνος του από τη μύτη του, τα οποία στέλνονται για εργαστηριακή εξέταση.
Πάντως, όπως αναφέρει η FDA, η οποία από την αρχή της πανδημίας έχει εγκρίνει επειγόντως πάνω από 80 τεστ για την Covid-19, τα κατ' οίκον τεστ «παρέχουν μια επιπρόσθετη επιλογή για εύκολη, ασφαλή και βολική συλλογή δειγμάτων, χωρίς να χρειαστεί να πάει κανείς στο ιατρείο, στο νοσοκομείο ή σε άλλο χώρο διενέργειας τεστ».

View image on Twitter

Σε καραντίνα ο Fauci μετά τον εντοπισμό κρούσματος στον Λευκό Οίκο


Σε καραντίνα βρίσκεται ο επιδημιολόγος και εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοιό Anthony Fauci κι άλλοι δύο ανώτατοι επιστήμονες που ήρθαν σε επαφή με άτομ,ο από το Λευκό Οίκο που εντοπίστηκε θετικό στον ιό.
Σύμφωνα με το CNN, και οι τρεις βασικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που καθοδηγούν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, τέθηκαν το Σάββατο (9/5) σε αυτοπεριορισμό, αφού ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο άτομο που διαγνώστηκε με την νόσο.
Ανάμεσά τους και ο Anthony Fauci, ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου τέθηκε σε  «τροποποιημένη καραντίνα» καθώς ο 79 ετών, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) ήρθε σε επαφή με άτομο που βρέθηκε θετικό στον ιό.
Ο Robert Rendfield, o 68χρονος διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), «θα τηλεργαστεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες» μετά από μια «έκθεση χαμηλού κινδύνου» την Τετάρτη με το ίδιο άτομο στο Λευκό Οίκο που είχε την ασθένεια.
Και ο Επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο 60χρονος Steeven Haan, βρίσκεται επίσης σε αυτοπεριορισμό για μερικές εβδομάδες αν και το διαγνωστικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκε για τον κορωνοϊό βγήκε αρνητικό.
«Όπως έγραψε ο γιατρός Haan σε σημείωμα προς το προσωπικό σήμερα, ήρθε πρόσφατα σε επαφή με ένα άτομο που εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός στην Covid-19. Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, τώρα βρίσκεται σε αυτο-απομόνωση για τις επόμενες δύο εβδομάδες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της FDA.
Σύμφωνα με το Politico, ο Haan είχε έρθει σε επαφή με την Keity Miller, εκπρόσωπο Τύπου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Mice Pence.
Η Miller, σύζυγος του συμβούλου του προέδρου Trump σε θέματα μετανάστευσης Steeven Miller, διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό την Παρασκευή, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού ανάμεσα στα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η διάγνωση της Miller αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Trump σε συνάντηση με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές την Παρασκευή. Ο θαλαμηπόλος του Αμερικανού προέδρου και ένα μέλος του προσωπικού του Pence βρέθηκαν επίσης θετικοί στον ιό.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει για οποιαδήποτε τυχόν καραντίνα του Fauci.

 Αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα, μετά την εμφάνιση νέας εστίας στη Σεούλ

Ακόμη 34 νέα κρούσματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού κατέγραψε η Νότια Κορέα, που είναι και ο  μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός εδώ και ένα μήνα, καθώς μια νέα εστία εμφανίστηκε σε νυχτερινά κέντρα της Σεούλ στα οποία είχε πάει ένας ασθενής.
Η αναζωπύρωση σε μια μικρή, αλλά επεκτεινόμενη εστία της covid-19 σε πέντε κλαμπ της Σεούλ, στη συνοικία Ιταεγουόν, τα οποία επισκέφθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ένας 29χρονος άνδρας, ο οποίος αργότερα βρέθηκε θετικός στον ιό.
Από τα 34 νέα κρούσματα,  τα 26 αφορούν μετάδοση της covid-19 στην κοινότητα και 8 είναι εισαγόμενα, σύμφωνα με το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).
Μάλιστα, τουλάχιστον 15 κρούσματα που καταγράφηκαν την Παρασκευή συνδέονται με τον 29χρονο άνδρα.
Επίσης, από τα 18 νέα κρούσματα του Σαββάτου 9/5, τα 17 σχετίζονταν με την εστία αυτή, ενώ σήμερα (10/5)  οι 14 από τις 26 νέες μολύνσεις σε επίπεδο κοινότητας αφορούν τη Σεούλ, σύμφωνα με το KCDC.
Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τις 9 Απριλίου.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης