Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Κ.Σίμσον (Επ.Ενέργειας): Επιτάχυνση των ενεργειακών αναβαθμίσεων κτιρίων για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Κ.Σίμσον (Επ.Ενέργειας): Επιτάχυνση των ενεργειακών αναβαθμίσεων κτιρίων για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας
Στα σκαριά το πρόγραμμα «Renovation Wave», με πρώτο στόχο τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Άρση των ρυθμιστικών εμποδίων στις κατασκευές και πλέγμα κινήτρων, μέσω του «Renovation Wave», προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αξιοποιηθεί η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Το νέο πρόγραμμα αφορά την ελαχιστοποίηση των ρυθμιστικών εμποδίων και την επιτάχυνση του ρυθμού ανακαίνισης του κτιριακού αποθέματος της ΕΕ, όπως δήλωσε σε διαδικτυακή συζήτηση η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον. Πρώτος στόχος του προγράμματος είναι τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτοί οι τομείς είναι εκείνοι που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση, συμπλήρωσε η Επίτροπος. 

Όπως συμπλήρωσε, επενδύσεις όπως τα φωτοβολταϊκά στη στέγη έχουν επίσης εξέχουσα θέση, καθώς αποτελούν έργα έντασης εργασίας. Στις βασικές προτεραιότητες είναι και τα θαλάσσια αιολικά, μία κατηγορία ΑΠΕ, για την οποία όπως είναι γνωστό, πιέζει ιδιαίτερα η Γερμανία.

Ενίσχυση της απασχόλησης

«Ο κατασκευαστικός τομέας θα είναι το κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο» υπογράμμισε η κ. Σίμσον, προσθέτοντας ότι για να ενθαρρυνθεί το όλο έργο είναι απαραίτητο να βρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης.

Η Επίτροπος αποκάλυψε πως η Κομισιόν ήδη διερευνά πώς θα μπορέσει να αξιοποιήσει και να διαθέσει περισσότερους πόρους στον τομέα αυτό, χρησιμοποιώντας περιφερειακά κεφάλαια της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, InvestEU.

Παράλληλα εξετάζει την «πιθανή ανάπτυξη ειδικών χρηματοοικονομικών προϊόντων για την ανακαίνιση κτιρίων», ανέφερε η κ Σίμσον, προτρέποντας τις χώρες της ΕΕ να στείλουν στην Κομισιόν τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που κανονικά έπρεπε να είχαν παραδώσει στην Επιτροπή στα τέλη του περασμένου έτους.

Νέα στρατηγική για τα υπεράκτια αιολικά

Μετά το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί και η νέα στρατηγική για τα υπεράκτια αιολικά, τα οποία εισέρχονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού για την αύξηση των ΑΠΕ.

Η κρίση του κορωνοϊού εκτός από τα ορυκτά καύσιμα έπληξε και τις ΑΠΕ, αν και σε λιγότερο βαθμό, καθώς λειτουργούν σε ένα πιο «προστατευμένο» καθεστώς.

Σύμφωνα με μέχρι στιγμής προβλέψεις της αγοράς, τα νέα έργα ΑΠΕ αναμένεται να μειωθούν έως και 33% φέτος, ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος, ενώ σημαντική πτώση παρουσιάζουν και οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στη στέγη.

Στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης οι ΑΠΕ

«Θα διατηρήσουμε τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο επίκεντρο του συνολικού σχεδίου ανάκαμψης που θα παρουσιάσει η Επιτροπή αυτόν τον μήνα», δήλωσε η Κάντρι Σίμσον.

Εκτός από τα μεγάλα πρότζεκτ offshore αιολικών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενθαρρύνει και τα μικρότερης κλίμακας έργα έντασης εργασίας, όπως τα φωτοβολταϊκά στην στέγη. «Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να φέρει λύσεις που όχι μόνον θα εξυπηρετούν τους καταναλωτές αλλά θα διασφαλίζουν ότι τα κτίρια θα γίνονται και οι παραγωγοί ενέργειας του αύριο, ο σταθμός φόρτισης του μέλλοντος» δήλωσε η Επίτροπος.

Η επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη φάση ανάκαμψης της οικονομίας από το «πάγωμα» που έφερε το Lockdown, θα ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 98 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050, σύμφωνα με προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), που παρουσιάστηκαν τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρει το Euractiv.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που ανακοινώθηκαν προχθές, η ύφεση στην οικονομία της ΕΕ θα φθάσει φέτος στο 7,4%, ενώ ο ρυθμός της ανάκαμψης θα είναι διαφορετικός για κάθε χώρα- μέλος της ΕΕ, ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία μπορούν να αρθούν με ασφάλεια τα μέτρα του lockdown.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης