Πετρέλαιο

Η Equinor "παγώνει" το πρόγραμμα παραγωγής πετρελαίου του 2020 εν μέσω παγκόσμιων περικοπών πετρελαίου

Η Equinor
Η νορβηγική εταιρεία ανέμενε αύξηση της παραγωγής κατά 7% το 2020- Η παραγωγή το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 3% ετησίως σε 2,23 εκατομμύρια
Η Equinor "παγώνει" το πρόγραμμα για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2020 λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση εν μέσω υπερπροσφοράς, ανακοίνωσε η Νορβηγική εταιρεία ενέργειας την Πέμπτη 7.5.2020.

Με τις επιχειρήσεις από τη Βόρεια Θάλασσα στην Αφρική, την Αμερική και την Ασία, η Equinor ανέμενε αύξηση της παραγωγής κατά 7% φέτος πριν Νορβηγία, Βραζιλία και άλλοι ενταχθούν στον ΟΠΕΚ + για τις περικοπές εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) μειώθηκαν στα 2,05 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο από 4,19 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του 2019.

Η εταιρεία θα έδινε προτεραιότητα στην «αξία έναντι του όγκου» και αφού είχε ήδη μειώσει τις δραστηριότητες, ιδίως στον αμερικανικό χερσαίο τομέα, θα εξετάσει περαιτέρω μειώσεις, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor Eldar Saetre σε συνέντευξη Τύπου.

Αργότερα δήλωσε στο Reuters ότι χρειάζονται περικοπές στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου για την ομαλοποίηση της αγοράς, απορρίπτοντας τις προβλέψεις ορισμένων αναλυτών ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανακάμψουν στα 50 $ το βαρέλι και περισσότερο.

«Υπάρχει ακόμα μια τεράστια υπερπροσφορά και θα μπορούσε να μας πάρει μέχρι το 2022 για να μπορέσουμε να δούμε μια πιο φυσιολογική αγορά», δήλωσε ο Saetre.

Ωστόσο, η Equinor διατήρησε τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της για μέση αύξηση της παραγωγής κατά 3% ετησίως κατά την περίοδο από το 2019-2026, αφού ανακοίνωσε ρεκόρ παραγωγής 2,23 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως το τρίμηνο.

Η αύξηση της τριμηνιαίας παραγωγής κατά 3% σε ετήσια βάση οφείλεται κυρίως στην αύξηση της πετρελαιοπηγής Johan Sverdrup, της μεγαλύτερης στη Δυτική Ευρώπη, η οποία έφτασε τα 470.000 βαρέλια ημερησίως στα τέλη Απριλίου, πρόσθεσε. .

Η Equinor επανέλαβε το σχέδιό της να μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και αναμένει ότι οι δαπάνες για το 2021 θα είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από προηγούμενη πρόβλεψη μεταξύ 10 - 11 δις. δολάρια.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) μειώθηκαν στα 2,05 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο από 4,19 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του 2019

Οι μετοχές της Equinor που ήταν εισηγμένες στο Όσλο σημείωσαν άνοδο 3,1% κατά 0902 GMT, ξεπερνώντας έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό δείκτη πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,7%.

Η Equinor είχε ήδη μειώσει το τριμηνιαίο μέρισμα της κατά τα δύο τρίτα στα 0,09 $ ανά μετοχή, καθιστώντας την πρώτη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου που το έκανε αφού οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Η Equinor είχε επίσης αναστείλει το πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μείωσε τα κεφάλαια, τις δαπάνες εξερεύνησης και το λειτουργικό κόστος κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία μείωσε τελευταία την πληρωμή μερισμάτων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008-2009. Κατά την προηγούμενη κάμψη της αγοράς πετρελαίου το 2014-2016 επέλεξε να πληρώσει μέρος του μερίσματος σε μετοχές αντί σε μετρητά.

Την Τετάρτη, η εταιρεία εκχώρησε μερίδιο 4,88% της Σουηδικής Lundin Energy έναντι 3,3 δισεκατομμύρια κορώνων Σουηδίας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρή ζημιά 0,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από απομειώσεις 2,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της υποχώρησης των βραχυπρόθεσμων προοπτικών τιμών του πετρελαίου.

Η Equinor αναμένει τώρα ότι η μέση τιμή του πετρελαίου Brent το 2020 θα είναι 31 $ το βαρέλι σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για 59 $ το βαρέλι.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης