Ενέργεια

Mytilineos: Leader στο φυσικό αέριο με ποσοστό 45% - Μερίδιο 15% στην ηλεκτροπαραγωγή στο διασυνδεδεμένο σύστημα

Mytilineos: Leader στο φυσικό αέριο με ποσοστό 45% - Μερίδιο 15% στην ηλεκτροπαραγωγή στο διασυνδεδεμένο σύστημα
Στον τομέα της προμήθειας ρεύματος και αερίου, η εταιρεία προσέγγισε τους 250.000 πελάτες στο τέλος του πρώτου τρίμηνου του έτους
Ο τομέας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Mytilineos αναδεικνύεται σε κεντρικό πυλώνα των δραστηριοτήτων της συμβάλλοντας σημαντικά στην κερδοφορία της όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώθηκαν χθες. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους λόγω του lockdown καταγράφηκε σημαντική μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά.

Η Mytilineos αξιοποιώντας τη διεθνή συγκυρία της κατακόρυφης μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, στο τέλος Μαρτίου ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στη χώρα με μερίδιο 45%, ενώ ειδικά στο LNG εισήγαγε το 49% των ποσοτήτων. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να παράγει με ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικό ρεύμα από τις τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 1.200 MW που λειτουργούν με αέριο.

Ταυτόχρονα οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου βελτίωσαν το κόστος παραγωγής Αλουμίνας κατά 30% (σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), ή 15% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, εξασφαλίζοντας ικανοποιητική κερδοφορία και σε αυτό τον τομέα δραστηριοτήτων.

Αύξηση του περιθωρίου κερδοφορίας στη θερμοηλεκτρική παραγωγή

Έτσι παρά το ότι η Οριακή Τιμή του Συστήματος μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά μέσο όρο 25,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ο τομέας Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου της Mytilineos σημείωσε αυξημένη κερδοφορία σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προφίλ κατανάλωσης, το μέγεθος και η δυνατότητα της Mytilineos να εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου οδήγησαν σε αύξηση του περιθωρίου κερδοφορίας (clean spark spread) για τις θερμικές μονάδες παραγωγής της κατά 55% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΟΤΣ τον Ιανουάριο ήταν μειωμένη κατά 22,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, ενώ η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη τον Φεβρουάριο (-28,7%) και τον lockΜάρτιο (-27%) εξαιτίας του lockdown. Έτσι ο μέσος όρος της ΟΤΣ στο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 50,4 ευρώ/MWh έναντι 68,1 ευρώ/MWh το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Εξάλλου η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα για την ίδια περίοδο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, μειώθηκε κατά 1,8% σε 13,45TWh, επηρεασμένη κυρίως από τη μείωση που σημειώθηκε κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου.

Συνεχίζεται κανονικά η κατασκευή της νέας μονάδας στον Αγ.Νικόλαο

Ωστόσο, το φυσικό αέριο στο οποίο η Mytilineos είναι πλέον leader στην ελληνική αγορά ήταν το βασικό καύσιμο παραγωγής για το Α΄ τρίμηνο του 2020, με τη συμμετοχή του να ανέρχεται στο 31% του μείγματος παραγωγής, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την εταιρία, η οποία άλλωστε επενδύει στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις ανακατατάξεις που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού η Mytilineos συνεχίζει κανονικά την κατασκευή της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου, υψηλής απόδοσης με καύσιμο φυσικό αέριο και ισχύ 826 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Η μονάδα προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το Δ’ τρίμηνο του 2021.

Συνολικά, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών και ανανεώσιμων μονάδων της Mytilineos ανήλθε σε 1,228TWh, που αντιστοιχεί περίπου στο 12% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Αν προστεθεί σε αυτά και η λειτουργία του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) του Τομέα Μεταλλουργίας η αντίστοιχη συμμετοχή της Mytilineos στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του διασυνδεδεμένου συστήματος ανέρχεται στο 15%.

Αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η Protergia αύξησε το μερίδιο αγοράς της σε 6,5% το Μάρτιο του 2020 και ενισχύει σταθερά την παρουσία της, με την πελατειακή της βάση να προσεγγίζει πλέον τους 250.000 πελάτες.

Ανεκτέλεστο υπόλοιπο 155 εκατ. ευρώ για τη METKA EGN

Ένας άλλος σημαντικός τομέας δραστηριότητας της Mytilineos είναι αυτός της Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας που αναδείχθηκε σε αυτόνομο Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, τον Ιανουάριο του 2020, μετά και την τυπική ολοκλήρωση της εξαγοράς του υπόλοιπου 50% της θυγατρικής METKA EGN. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του συγκεκριμένου τομέα ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 160 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε πολύ ώριμο στάδιο συμβασιοποίησης τους.

Η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών έργων αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλη αύξηση τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως, δημιουργώντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τη Mytilineos η οποία προσφέρει αξιόπιστες λύσεις καλύπτοντας όλες τις φάσεις ανάπτυξης των συγκεκριμένων έργων.

Διαθέτοντας την απαιτούμενη ρευστότητα, η Εταιρεία είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτήν τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, τόσο για κατασκευές έργων για τρίτους, όσο και μέσω της δικής της πλατφόρμας ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων με στόχο την μετέπειτα πώληση τους (BOT).

Υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά 600 MW

Στο Α’ Τρίμηνο του 2020, συνεχίστηκε απρόσκοπτα η εκτέλεση των έργων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Χιλή και το Καζακστάν.

Επιπλέον, ο Τομέας Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας ολοκλήρωσε την πρώτη πώληση ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, συνολικής ισχύος 47MW, έναντι τιμήματος €45,8 εκατ. Η εν λόγω συναλλαγή ήταν η πρώτη από ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων συνολικά 600 MW που θα αναπτυχθούν, κατασκευαστούν και διατεθούν εντός των επόμενων 18-24 μηνών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης