Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Ανοδικά οι τιμές πετρελαίου - Στο +10,21%, στα 26,44 δολδολ/βαρέλι το crude και στα 31,59 δολ/βαρέλι (+6,29%) το brent

Ανοδικά οι τιμές πετρελαίου - Στο +10,21%, στα 26,44 δολδολ/βαρέλι το crude και στα 31,59 δολ/βαρέλι (+6,29%) το brent
Η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών δίνει την αίσθηση σταθεροποίησης στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, δημιουργώντας αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους

Σημαντική άνοδο καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση από την κινεζική πλευρά πως οι εξαγωγές κατά τον Απρίλιο σημείωσαν αύξηση 3,5%, ενώ αναμενόταν πτώση που θα ξεπερνούσε το 15%, ύστερα από πτώση κατά 6,6% τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +6,29% στα 31,59 δολ/βαρέλι και η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +10,21%, στα 26,44 δολ. ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται εν μέρει στις υψηλότερες εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού, παραδοσιακών κινεζικών φαρμάκων και υφασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μασκών. Η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών δίνει την αίσθηση σταθεροποίησης στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, δημιουργώντας αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το Bloomberg, ορισμένα σημάδια χαλάρωσης των εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ενδέχεται επίσης να παρέχουν άνοδο στις τιμές του αργού. Επίσης, ο Αμερικάνος εμπορικός διαπραγματευτής Robert Lightihizer και ο ομόλογός του Liu He αναμένεται να έχουν μια τηλεφωνική κλήση για να συζητήσουν την πρόοδο στην προκειμένη φάση αλλά και ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναλυτές της Morgan Stanley: Τα χειρότερα για το πετρέλαιο έχουν τελειώσει

Τα χειρότερα για το πετρέλαιο έχουν τελειώσει, αλλά ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και θυελλώδης, δήλωσε ο Javier Blas του Bloomberg, επικαλούμενος τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Όπως αναφέρουν, ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας για τη ζήτηση πετρελαίου, ο οποίος από τώρα και στο εξής θα αρχίσει να ανακάμπτει, αν και αργά. Ωστόσο, τα αποθέματα πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα περάσει λίγος ακόμα καιρός, προτού οι τιμές του πετρελαίου σημειώσουν οποιαδήποτε αισθητή βελτίωση.

Εξαιτίας αυτού, οι αναλυτές της Morgan κράτησαν τις προβλέψεις των τιμών τους αμετάβλητες, με το Brent να διαμορφώνεται στα 35 δολ/βαρέλι το δ’ τρίμηνο του έτους. Την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποίησαν ότι η ζήτηση πετρελαίου ήταν απίθανο να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση μέχρι το τέλος του 2021.

««Η ανάκαμψη της ζήτησης θα είναι κάπως σιωπηλή και θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων», δήλωσε ο Martijn Rats, επικεφαλής της έρευνας πετρελαίου στην τράπεζα επενδύσεων.

Σε αυτό, εξέφρασε την άποψη που φαίνεται να είναι η επικρατούσα: Μια γρήγορη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου είναι αδύνατη λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των εθνικών lockdowns.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης