Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την επιστροφή στην κανονικότητα σε ΗΠΑ, ΕΕ με 3,7 εκατ. κρούσματα και 260 χιλ. νεκρούς

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την επιστροφή στην κανονικότητα σε ΗΠΑ, ΕΕ με 3,7 εκατ. κρούσματα και 260 χιλ. νεκρούς
Θετικά μηνύματα από Αυστρία, Ισλανδία η οποία εξάλειψε τον ιό και Γερμανία που ανοίγει όλα τα καταστήματα τον Μάιο - Σχεδόν 200 μεταλλάξεις ο κορωνοϊός, μύθος ο ασθενής μηδέν
Οι κανόνες, η προσοχή, οι αποστάσεις και η επιβεβλημένη χρήση μάσκας σε δημόσιους και κλειστούς χώρους, ως επικρατούσες συνθήκες κατά την σταδιακή επιστροφή στην μετά τον κορωνοϊό καθημερινότητα στην οποία επιστρέφουν κοινωνίες και οικονομίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, διαμορφώνουν ένα κλίμα συγκρατημένα αισιόδοξο, με αρκετές δόσεις φόβου, αλλά και ανησυχίας για το ενδεχόμενο ενός πισωγυρίσματος.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν ήδη άρει τα περιοριστικά μέτρα και τα αυστηρά lockdowns, ελπίζοντας σε μια όσο το δυνατόν ομαλή επιστροφή, στη μετά κορωνοϊό πραγματικότητα, για να ξεκινήσει η επούλωση των πληγών και στην οικονομία των κρατών.
Θετικά μηνύματα έρχονται από την Αυστρία, η οποία υποστηρίζει πως είναι άριστα τα πρώτα αποτελέσματα από την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων, τη Γερμανία η οποία ανακοίνωσε πώς μέσα στον Μάιο, θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα και τα σχολεία, αλλά και την Ισλανδία που κατάφερε να εξαλείψει την επιδημία!
Πάντως, όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και πως η άρση των περιορισμών πρέπει να γίνει με προσεκτικά και μετρήσιμα - ως προς την επίδραση τους στην πορεία της νόσου - βήματα προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια που θέλουν ένα νέο κύμα κρουσμάτων και θανάτων.
Άλλωστε στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ οι νεκροί εξακολουθούν να αυξάνονται, από την μάστιγα του Covid-19, που ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε χειρότερη από τις επιθέσεις στο Περλ Χαρμπορ και στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001, την ώρα που ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos στο Νέο Μεξικό, ανακάλυψαν σε μελέτη τους πως το στέλεχος του κορωνοϊού που χτύπησε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη είναι μεταλλαγμένο, πιο μολυσματικό και αρκετά πιο επιθετικό ενώ παράλληλα άλλη μεγάλη έρευνα υποστηρίζει πως ο ιός έχει υποστεί σχεδόν 200 μεταλλάξεις και ότι είναι μύθος τα περί του «ασθενή μηδέν».
Με τον ΠΟΥ να επιδεικνύει επίσης, συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα εμβόλιο στα τέλη του 2021, και όχι του 2020 όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, πάνω από 130 θεραπείες και 90 εμβόλια είναι υπό διερεύνηση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο θετικό νέο στη μάχη κατά της επιδημίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3,7 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 260 χιλιάδες, ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν ανέρχονται σε 1,22 εκατομμύρια.
Βάσει αυτών των δεδομένων, οι θάνατοι ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται στο 7% ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται στο 32,76%.

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.732.046
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 260.938 ενώ θεραπεύτηκαν 1.226.790 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.219.952 και σε νεκρούς με 72.617
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία η Ιταλία με 32.313 – Στα 214.457 τα κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 219.329 και 25.613 νεκρούς
- Στους 25.809 οι νεκροί στη Γαλλία, 170.694 τα κρούσματα
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 30.150 (τρίτο υψηλότερο παγκοσμίως και το υψηλότερο στην Ευρώπη) και τα κρούσματα σε 202.356
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 167.575 και οι νεκροί σε 7.190
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.418 και τα κρούσματα σε 101.650
- Στη Βραζιλία οι νεκροί ανέρχονται σε 8.022 και τα κρούσματα σε 121.600
- Στη Ρωσία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.537 και τα κρούσματα σε 165.929
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 255 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.806
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.968 κρούσματα και 4.637
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 15.253 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 556
- Στους 8.339 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 50.781 τα κρούσματα
- Στα 6.875 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.060 στην Ελβετία που μετρά και 1.805 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 147 οι νεκροί
- Στους 3.584 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 131.744 τα κρούσματα
Image
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 72.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Δεν καταργεί την ειδική ομάδα για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού

Τους 72.000 ξεπέρασαν οι νεκροί στις  ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα άλλοι 2.333 θάνατοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των 2.333 νεκρών είναι διπλάσιος από τους 1.015 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη ημέρα.
Σημειώνεται πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,2 εκατομμύρια ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια τεστ.
Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληττόμενη χώρα παγκοσμίως την ώρα που ο πρώην επικεφαλής του αρμόδιου οργανισμού των ΗΠΑ για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, Rick Bright κατηγόρησε την κυβέρνηση Trump ότι αν και την είχε ειδοποιήσει από τον περασμένο Ιανουάριο για την απειλή που συνιστούσε ο κορωνοϊός, η προειδοποίηση του έγινε δεκτή με ιδιαίτερες ενστάσεις και επιφυλάξεις από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας και άλλους αρμόδιους αξιωματούχους.
Εν τω μεταξύ, δεν θα καταργήσει την ειδική ομάδα για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Donald Trump, απεναντίας θα συνεχίσει να λειτουργεί «επ 'αόριστον», με έμφαση στα εμβόλια και το άνοιγμα της οικονομίας ξανά.
Σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter, ο πρόεδρος Trump έγραψε:
«Η ομάδα, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Mike Pence, έχει κάνει φανταστική δουλειά στη συγκέντρωση τεράστιων πολύ περίπλοκων πόρων», όπως αναπνευστήρες, μάσκες προσώπου και τεστ.
«Λόγω αυτής της επιτυχίας, η Ομάδα Εργασίας θα συνεχίσει επ 'αόριστον το έργο της εστιάζοντας στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ».
«Μπορούμε να προσθέτουμε ή να αφαιρούμε άτομα σε αυτήν, ανάλογα με την περίπτωση.
Η ειδική ομάδα θα επικεντρωθεί επίσης στα εμβόλια και τη θεραπεία.
Ευχαριστώ!»

Trump: Η κρίση του κορωνοϊού είναι χειρότερη από το Περλ Χάρμπορ και από την 11η Σεπτεμβρίου


Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε χθες ότι η κρίση του κορωνοϊού είναι «χειρότερη» από την αιφνιδιαστική επίθεση της Ιαπωνίας το 1941 κατά της στρατιωτικής βάσης Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη.
«Είναι χειρότερο από το Περλ Χάρμπορ», είπε από το Οβάλ Γραφείο, μιλώντας για την αεροπορική επίθεση που σκότωσε περισσότερους από 2.400 Αμερικανούς και ώθησε τις ΗΠΑ να εισέλθουν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Είναι χειρότερο από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου», είπε, αναφερόμενος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους.
«Δεν έχει ξαναϋπάρξει μια επίθεση τέτοιου χαρακτήρα.
Και δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί», πρόσθεσε.


Image

Cuomo (Νέα Υόρκη): Λάθος η επανεκκίνηση της οικονομίας την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα
 
Οι Πολιτείες στις ΗΠΑ που επανεκκινούν την οικονομία τους μολονότι αυξάνονται οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό διαπράττουν σφάλμα, υποστήριξε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης A. Cuomo, κάνοντας έκκληση να λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις με βάση τα γεγονότα και τα δεδομένα και όχι για πολιτικούς λόγους.
Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι η Νέα Υόρκη κερδίζει τη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, τα κρούσματα αυξάνονται στις υπόλοιπες ΗΠΑ, αν και οι περισσότερες Πολιτείες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην καθημερινότητα των πολιτών τους.
«Έχουμε Πολιτείες που ανοίγουν ενώ (η καμπύλη) είναι ακόμη ανοδική. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος», είπε ο Cuomo.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, με βάση τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη μειώθηκαν κατά 421 το τελευταίο 24ωρο, κάτω από τις 9.179. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε εβδομάδες, εξήγησε.
Έχουν επίσης μειωθεί και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
«Ναι, η καμπύλη μας οδεύει προς τα κάτω, οι αριθμοί των κρουσμάτων πέφτουν.
Αν βγάλετε τη Νέα Υόρκη από τα πανεθνικά στοιχεία, οι αριθμοί για την υπόλοιπη χώρα κινούνται ανοδικά», είπε.
Ο Cuomo είπε επίσης ότι άλλοι 232 Νεοϋορκέζοι πέθαναν από την Covid-19, που σημαίνει ότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει περίπου σταθερός τις δύο τελευταίες ημέρες, αλλά έχει μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με τους θανάτους πριν από δύο εβδομάδες.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-05-06_0.png?itok=LuR-QCDX
Βρετανία: Πρώτη σε θανάτους στην Ευρώπη με 29.427 νεκρούς - Johnson: Τη Κυριακή (10/5), οι λεπτομέρειες της έξοδου από το lockdown


Την πρώτη θέση στους θανάτους από κορωνοϊό κατέλαβε στην Ευρώπη η Μεγάλη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε 29.427
Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιουνίου μελετά η κυβέρνηση Johnson με το Βρετανό πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για την άρση των μέτρων περιορισμού σε διάγγελμά του προς το έθνος την ερχόμενη Κυριακή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αρχίσει να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς εντός της εβδομάδας, ενθαρρύνοντας την επανέναρξη της δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών, επιτρέποντας στους πολίτες να βγαίνουν έξω, αλλά προτρέποντας τους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σημειώνεται πως η Μ. Βρετανία είναι τρίτη σε θανάτους παγκοσμίως.
Αυτή την εβδομάδα μπαίνει σε δοκιμή η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών του NHS, η οποία θα λάβει χώρα στη νήσο Γουάιτ (στις νότιες ακτές της Αγγλίας), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, στην ενημέρωση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την οποία παρουσίασε στοιχεία για τα διαγνωστικά τέστ και τον εντοπισμό του ιού.
Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της βρετανικής νήσου να εγκαταστήσουν την εφαρμογή και να συμμετέχουν στην δοκιμαστική εφαρμογή της, καθώς όσοι περισσότεροι την χρησιμοποιήσουν τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα οι χρήστες θα προστατεύουν τον εαυτό τους και την υπόλοιπη κοινότητα.
Την Κυριακή (10/5/2020) αναμένεται η βρετανική κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
«Θα παρουσιάσω τις λεπτομέρειες του σχεδίου μας για τα επόμενα βήματα την Κυριακή» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson και συμπλήρωσε «θέλουμε να προχωρήσουμε με κάποια χαλάρωση του lockdown από τη Δευτέρα (11/5/2020)».
Πάντως, ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στη λιτότητα.
«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για επιστροφή στη λιτότητα» είπε χαρακτηριστικά.
Image
Ιταλία: Στους 29.684 οι νεκροί από κορωνοϊό - Στις 214.457 τα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των κορυσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 214.457, οι νεκροί έφτασαν τους 29.684, παράλληλα, 93.245 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο (6/5) έχασαν την ζωή τους 369 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.444 νέα κρούσματα. 8.014 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
1.333 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 15.769 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 74.426 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει αύξηση, με 369 περισσότερα κρούσματα.
Αυξάνεται και ο αριθμός των νεκρών.
Έχασαν την ζωή τους 133 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.
Οι δε ιασθέντες είναι 5.662 περισσότεροι σε σχέση με χθες, αλλά η περιφέρεια της Λομβαρδίας εξήγησε ότι ο αριθμός αυτός οφείλεται στο ότι στον σημερινό απολογισμό προστέθηκαν και στοιχεία των περασμένων ημερών.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή τρίτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Περιορίζεται, χθες, και ο αριθμός ασθενών σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η ιταλική κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι τις ώρες αυτές εξετάζεται το ενδεχόμενο, σε ορισμένες περιοχές της χώρας να μπορέσουν να σηκώσουν ρολά με πλήρη δραστηριότητα τα καφέ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια, πιο νωρίς από την προγραμματισμένη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου.
Αν η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων εκφέρει θετική άποψη, μπορεί να επαναλειτουργήσουν ήδη από τις 18 Μαΐου.
Σημειώνεται ότι η επιστροφή στην πλήρη λειτουργία τους θα γίνει την 1η Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται σε περιοχές της χώρας που έχουν περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων (κυρίως στον Νότο) το σύνολο των καταστημάτων να επαναλειτουργήσει νωρίτερα απ΄ ότι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

Ισπανία - Στους 185 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε 24 ώρες - Νέα παράταση δύο εβδομάδων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Η Ισπανία κατέγραψε 244 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, υπερβαίνοντας και πάλι τους 200 ημερήσιους θανάτους, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες μείωσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 204, στα 25.817.
Μετριάζεται έτσι η αισιοδοξία που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τα δεδομένα της πανδημίας των προηγουμένων ημερών, καθώς ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν για τρίτη διαδοχική ημέρα ως την Τρίτη 5/5, ήταν κάτω από τους 200, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας, αναφέροντας 185 θανάτους μέσα σε 24 ώρες.
Η Μαδρίτη αποφάσισε νέα παράταση κατά δύο εβδομάδες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ελέγχει τις μετακινήσεις του πληθυσμού καθώς σταδιακά χαλαρώνει τα απαγορευτικά μέτρα.
Η Βουλή ενέκρινε χθες Τετάρτη 6 Μαΐου το μέτρο, καθώς ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez που ηγείται ενός εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, συγκέντρωσε στήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους.
Η χώρα με περισσότερους από 25.000 θανάτους εξαιτίας του ιού, τελεί υπό καθεστώς lockdown από τις 14 Μαρτίου και το μέτρο κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές, λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Παρά τη βελτίωση της κατάστασης, ο Sanchez είχε δηλώσει νωρίτερα ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως έγραψε το bankingnews.gr ότι μια πολύ «βιαστική» άρση των μέτρων περιορισμού στη χώρα θα ήταν «ασυγχώρητη», υπεραμυνόμενος της ανάγκης να συνεχιστούν κάποιοι περιορισμοί μετακίνησης για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Γερμανία: Μια ανάσα από τους 7.000 οι νεκροί μετά την άνοδο για 2η ημέρα - Μερική επιστροφή στην κανονικότητα, ξεκινά και η Bundesliga

Μια ανάσα από τους 7.000 νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού βρίσκεται η Γερμανία, καθώς για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των θυμάτων.
Σε 165 αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να ανέρχεται πλέον σε 6.996, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει καθημερινά το Robert Koch-Institut, το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες.
Ο ημερήσιος απολογισμός των θυμάτων κατέγραψε αύξηση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Παράλληλα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 947 στα 164.807, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.
Η εξάπλωση του ιού μπήκε ξανά σε ανοδική τροχιά σε σύγκριση με το προηγούμενο διήμερο, κατά το οποίο καταγράφηκαν λιγότερα από 700 κρούσματα.
Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όλα τα καταστήματα και τα σχολεία στη Γερμανία θα ανοίξουν μέσα στον Μάιο.
Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι εφικτό να εφαρμοστούν, διότι μετά τα πρώτα στάδια της χαλάρωσης, η οποία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου, «ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρέμεινε μικρός» και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί «ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας».
Με το σύνθημα «η Γερμανία ακολουθεί έναν πολύ θαρραλέο δρόμο», η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, θέλησε να δώσει το περίγραμμα της νέας περιόδου, για τους επόμενους μήνες, επισημαίνοντας τη σημασία της πρόληψης, αλλά και την προσοχή που απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα μετά την περιπέτεια του κορωνοϊού.
Με διάγγελμά της ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, την πλήρη λειτουργία των σχολείων, τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης από τις 5/6 και μετά, αλλά και την επανέναρξη της Bundesliga στις 15 Μαΐου.

Γαλλία: Σε προετοιμασία χαλάρωσης των μέτρων, κατέγραψε 278 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο - μειώνονται οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ

Η Γαλλία κατέγραψε 278 νέους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας, καθώς η χώρα προετοιμάζεται από την Δευτέρα 11/5, να αποκλιμακώσει τα μέτρα απαγόρευσης.
Συνολικά 25.809 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιπλοκές του ιού από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την Covid-19 σε όλο τον κόσμο.
Εντούτοις, η κατάσταση εξακολουθεί να βελτιώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπου χθες νοσηλεύονται 3.147 ασθενείς (283 λιγότεροι από χθες), έναντι περισσοτέρων από 7.000 στις αρχές Απριλίου.
Οι Γάλλοι περιμένουν τώρα να μάθουν τις ακριβείς λεπτομέρειες για την άρση των μέτρων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα.
Τα δύο τρίτα των Γάλλων θέλουν μια χαλάρωση των μέτρων, αλλά έξι στους δέκα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ότι μπορεί να το επιτύχει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa που δημοσιεύθηκε χθες.
Ο πρωθυπουργός Édouard Philippe αναμένεται να παρουσιάσει το περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου αύριο απόγευμα.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron προειδοποίησε ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να σχεδιάσουν οι Γάλλοι τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
«Θα ξέρουμε στις αρχές Ιουνίου», εκτίμησε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό κανάλι.
«Θα περιορίσουμε τις μεγάλες, διεθνείς μετακινήσεις, ίσως και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
Θα μείνουμε μεταξύ των Ευρωπαίων», είπε o Γάλλος πρόεδρος.
Στην πρώτη φάση της επανεκκίνησης, οι μετακινήσεις θα παραμείνουν περιορισμένες: θα επιτρέπεται στους κατοίκους να απομακρυνθούν το πολύ 100 χιλιόμετρα από το σπίτι τους.
Τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν, όμως τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, θα παραμείνουν κλειστά, όπως και οι οργανωμένες παραλίες.
Τα περισσότερα φεστιβάλ έχουν ήδη ακυρωθεί ενώ δεν θα επιτρέπονται ούτε οι αθλητικές διοργανώσεις με τη συμμετοχή άνω των 5.000 θεατών.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η μελέτη που αναφέρει πως ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στη Γαλλία από τα τέλη Δεκεμβρίου, πολύ νωρίτερα δηλαδή από τις 24 Ιανουαρίου όταν και καταγράφηκαν και επισήμως τα πρώτα κρούσματα.

Ισλανδία: Eξάλειψε την επιδημία, αναρρώνει πλήρως από τoν Covid-19 - 1.799 κρούσματα, 10 θάνατοι

Η Ισλανδία έχει σχεδόν εξαλείψει την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς το 97% των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό έχουν αναρρώσει και μόνο δύο νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες 6 Μαΐου, η ισλανδική κυβέρνηση.
«Μας εκπλήσσει ευχάριστα που βλέπουμε μια πολύ γρήγορη επιβράδυνση της πανδημίας στην Ισλανδία.
Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο μιας επανεμφάνισης της επιδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Torolfur Gudnason.
Υπενθυμίζεται πως, μέχρι χθες το βράδυ η Ισλανδία είχε επιβεβαιώσει 1.799 κρούσματα και μόλις 10 θανάτους!
Από τα μέσα Απριλίου η Ισλανδία είχε προχωρήσει σε μαζική διεξαγωγή τεστ για να σχηματίσει μία όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα των κρουσμάτων στη χώρα.
 
Άρση lockdown σε πολλές χώρες – Που και πότε

Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Στην Ελβετία, ξεκίνησε από την Δευτέρα  27/4 η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου, ενώ στη Σουηδία ανοιχτά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Αυστρία, όπου το lockdown έληξε στις 30/4, επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο ενώ από τις 15/5 θα ανοίξουν τα εστιατόρια και από τις 18/5 θα ανοίξουν σχολεία και γυμνάσια, στο Βέλγιο στις 4/5 θα ανοίξουν τα καταστήματα υφασμάτων, στις 11/5 τα καταστήματα και από τις 18/5 τα σχολεία ενώ στην Ολλανδία από τις 11/5 θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Στην Κύπρο, στις 4 Μαΐου αναμένεται η πρώτη από τις 4 φάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά την οποία αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών, να ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως  και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Τσεχία, ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων, να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους, τηρώντας όμως  τους  κανόνες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας, ενώ η Πολωνία, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και στα τέλη Μαΐου να επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας.
Στην Ουγγαρία, στις αρχές Μαΐου η κυβέρνησή του Orban σχεδιάζει να αντικαταστήσει την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει χθες , με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown, ενώ στην Πορτογαλία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αίρεται από τις 3 Μαΐου, αλλά το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει με αργούς ρυθμούς ανά 15 ημέρες.
Μετά τις 15 Μαΐου η Ρουμανία θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, υπό προϋποθέσεις σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ στη Σερβία από τις 27/4 επιτράπηκε η λειτουργία των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.
Επιπλέον, η Βουλγαρία προγραμματίζει να άρει την Τετάρτη (6/5) την απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών της, εκτός των τοπικών κοινοτήτων τους.
Η Νότια Κορέα από τις 6 Μαΐου προχωρά σε περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής απόστασης, επιτρέποντας τη σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.
Image
Ρωσία: Σε κρίσιμη κατάσταση 4.000 ασθενείς με κορωνοϊό, με 166 χιλ. κρούσματα και σχεδόν 1600 νεκρούς

Περίπου 4.000 ασθενείς με κορωνοϊό στην Ρωσία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 1.200 έως 1.500 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη την επικράτεια, ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Υγείας Mikhail Murashka.
Μέχρι και χθεςς 6 Μαΐου, η Ρωσία είχε καταμετρήσει 165.929 κρούσματα και 1.537 νεκρούς, ενώ είχαν ιαθεί 21.327 ασθενείς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στη Ρωσία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 126.000 κλίνες διαθέσιμες για ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών κλινών που διαθέτει η χώρα.
Ο Ρώσος υπουργός Υγείας επισήμανε ότι τα επιδόματα στους γιατρούς που εργάζονται με ασθενείς με κορωνοϊό καταβάλλονται κανονικά χωρίς καθυστερήσεις και πως οι περισσότερες περιφέρειες αυτή την στιγμή διαθέτουν αποθέματα μέσων ατομικής προστασίας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Αναφερόμενος στα πρώτα αποτελέσματα του φαρμάκου Favipiravir που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κορωνοϊό, είπε ότι είναι ελπιδοφόρα
«Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και μας κάνουν να ελπίζουμε ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να λειτουργήσει» δήλωσε ο Murashka, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές χρησιμοποιούνται επτά φάρμακα.

Φθίνει ο κορωνοϊός στην Κίνα – Μόλις 2 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα καθώς οι Αρχές ανακοίνωσαν πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις 2 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Και τα δύο είναι «εισαγόμενα», δηλαδή αφορούν ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια μολυσμένοι από το εξωτερικό.
Την προηγουμένη ημέρα η Κίνα είχε κάνει λόγο για 1 κρούσμα, επίσης «εισαγόμενο».
Ακόμη γνωστοποίησε τον εντοπισμό 20 νέων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2, από 15 μία ημέρα νωρίτερα.
Πάντα σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα — όπου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο — ανέρχεται επισήμως σε 4.633 νεκρούς επί συνόλου 82.883 κρουσμάτων μόλυνσης.

Διεθνής μελέτη για τον κορωνοϊό: Περίπου 200 μεταλλάξεις του ιού

Την τάση μετάλλαξης του νέου κορονοϊού, εξέλιξης και προσαρμογής του στους ανθρώπους ξενιστές του, αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική έρευνα, που ανέλυσε γονιδιώματα του ιού SARS-CoV-2 από 7.666 ασθενείς με νόσο Covid-19, προερχόμενους από διάφορες χώρες.
Η μελέτη, η οποία θα φανεί χρήσιμη στους επιστήμονες που ετοιμάζουν νέα αντι-ιικά φάρμακα και εμβόλια, εντόπισε 198 επαναλαμβανόμενες γενετικές μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες φαίνεται να έχουν συμβεί ανεξάρτητα περισσότερες από μία φορές.
Επίσης, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Infection, Genetics and Evolution» ανακοίνωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας γονιδιακής ποικιλομορφίας του νέου κορωνοϊού καταγράφεται σε όλες τις χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την Covid-19.
Αυτό, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι υπήρξε εκτεταμένη παγκόσμια μετάδοση του ιού ήδη από πολύ πρώιμο στάδιο της επιδημίας, ενώ σημαίνει επίσης ότι στις περισσότερες χώρες δεν υπήρξε ένας μοναδικός «ασθενής μηδέν», αλλά ο ιός εισέδυσε ανεξάρτητα αρκετές φορές και από διαφορετικές οδούς.
Το πρώτο πλήρες γονιδίωμα του κορωνοϊού δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Ιανουαρίου και έκτοτε χιλιάδες άλλα γονιδιώματά του έχουν μελετηθεί και δημοσιευθεί με βάση δείγματα από ασθενείς σε όλο τον κόσμο.
Τα νέα φυλογενετικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ο ιός εμφανίστηκε στο τέλος του 2019, προτού αρχίσει την ταχεία παγκόσμια επέλαση του.
Όλα τα γονιδιώματα των κορωνοϊών στους ανά τον κόσμο ασθενείς φαίνεται να έλκουν την καταγωγή τους από ένα κοινό πρόγονο που εμφανίστηκε μεταξύ της 6ης Οκτωβρίου και της 11ης Δεκεμβρίου 2019.
Κάπου τότε ο νέος ιός «πήδηξε» από κάποιο ζώο στον πρώτο άνθρωπο και τον μόλυνε.
Οι ερευνητές θεωρούν απίθανο ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στους ανθρώπους για καιρό προτού ανιχνευθεί στη Wuhan της Κίνας, πέρυσι το Δεκέμβριο.
Στο κρίσιμο ερώτημα αν η διαχρονική μετάλλαξη του ιού τον κάνει σταδιακά πιο θανατηφόρο ή όχι, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση.
«Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με φυσικό τρόπο.
Από μόνες τους οι μεταλλάξεις δεν είναι κακό πράγμα και δεν υπάρχει τίποτε που να υποδηλώνει ότι ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται πιο γρήγορα ή πιο αργά του αναμενομένου.
Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε αν ο ιός γίνεται περισσότερο ή λιγότερο φονικός και μολυσματικός» ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών.
Η μελέτη δείχνει ότι οι μικρές συχνές γενετικές μεταλλάξεις που εντοπίσθηκαν, δεν κατανέμονται ισομερώς στο γονιδίωμα του ιού.
Μερικά μέρη του γονιδιώματος του, όπως στην προεξέχουσα πρωτεΐνη S, έχουν πολλές μεταλλάξεις (πάνω από 15), ενώ άλλα μέρη εμφανίζουν πολύ λίγες μεταλλάξεις και αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να αποτελέσουν καλύτερους στόχους για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων.
 
Μεταλλαγμένο, πιο μολυσματικό και αρκετά πιο επιθετικό είναι το στέλεχος του κορωνοϊού που χτύπησε τόσο τις ΗΠΑ και όσο και την Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο Covid-19, που ξεκίνησε στην πόλη Wuhan της Κίνας πριν από τέσσερις μήνες, μεταλλάχθηκε και απέκτησε μία πολύ πιο επικίνδυνη εκδοχή.
Το νέο στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη στις αρχές Φεβρουαρίου πριν μεταναστεύσει σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καθιστώντας την κυρίαρχη μορφή του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έγραψαν ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos στο Νέο Μεξικό, σε μια έκθεση 33 σελίδων που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου.
Εάν ο κορωνοϊός δεν υποχωρήσει το καλοκαίρι όπως η εποχική γρίπη, θα σημαίνει ότι μεταλλαχθεί ακόμα περισσότερο – κάτι που ενδεχομένως θα περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύσσονται από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησαν οι ερευνητές.
Ενθαρρυντικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι ορισμένοι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τις γενετικές αλληλουχίες του ιού που απομονώθηκα από τις υγειονομικές αρχές στις αρχές της επιδημίας.
«Αυτά είναι πολύ κακά νέα.
Αλλά ας μην απογοητευόμαστε από αυτό.
Η ομάδα μας στο LANL μπόρεσε να τεκμηριώσει αυτήν τη μετάλλαξη και τον αντίκτυπό της λόγω μιας παγκόσμιας προσπάθειας ανθρώπων, οι οποίοι καθιστούν διαθέσιμες νέες αλληλουχίες του ιού (SARS-CoV-2) όσο πιο γρήγορα μπορούν» δήλωσε η Bette Korber, βιολόγος του Los Alamos και επικεφαλής της ομάδας που συνέγραψε την εν λόγω μελέτη.
Image
Να επισημανθεί πως η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους καθηγητές, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα νέα της μετάλλαξης ήταν επείγοντας, δεδομένου ότι περισσότερα από 100 εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης.
Στις αρχές Μαρτίου, Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι του κορωνοϊού.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου, οι επιστήμονες στη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και το Ινστιτούτο Παστερ της Σανγκάης διαπίστωσαν ότι ένας πιο επιθετικός τύπος του κορωνοϊού αντιπροσώπευε περίπου το 70% των αναλυθέντων στελεχών, ενώ το 30% των στελεχών συνδεόταν με έναν λιγότερο επιθετικό τύπο.
Το πιο επιθετικό και θανατηφόρο στέλεχος επικράτησε στα πρώτα στάδια της πανδημίας στη Wuhan, την κινεζική πόλη όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.
Οι ερευνητές του Los Alamos, με τη βοήθεια επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ και στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία, μπόρεσαν να αναλύσουν χιλιάδες αλληλουχίες του κορωνοϊού που συλλέχθηκαν.
Μέχρι χθες έχουν εντοπιστεί 14 μεταλλάξεις.
Οι μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεΐνη που επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στον ξενιστή.
Τη μεταλλαγμένη αυτή πρωτεϊνη την ονόμασαν Spike D614G οι ερευνητές.
Δεν είναι, όμως, σαφές εάν η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ή την Ευρώπη, αλλά σίγουρα συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, «σάρωσε» τον κόσμο.
Η συχνότητα εμφάνισης της G614 αυξανόταν με ανησυχητικό ρυθμό στη διάρκεια του Μαρτίου, όπως έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.
Φαίνεται, πάντως, ότι κάποια στιγμή η μετάλλαξη G614 και μια άλλη μετάλλαξη, D614, συγχωνεύτηκαν για να «δώσουν» τη μετάλλαξη D614G.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι πιο μολυσματική, εισβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία σε πνευμονικά κύτταρα, ενώ «ξεφεύγει» από τα αντισώματα που αναπτύσσει το ανθρώπινο σώμα ενάντια στον ιό.
Image
ΠΟΥ: Λογικά, ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2021

Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν το τέλος του επόμενου έτους, εξέφρασε ο Dale Fisher, πρόεδρος του διεθνούς δικτύου επισήμανσης και καταγραφής επιδημιών (The Global Outbreak Alert and Response Network) του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας.
Όπως εξήγησε ο Fisher, αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται πολύ λογικό καθώς είναι απαραίτητες οι δοκιμές της Φάσης 2 και 3 ώστε οποιοδήποτε εμβόλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Επίσης, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή, όπως και η πραγματική χορήγηση του εμβολίου.
Ο Fisher επεσήμανε ότι «επί του παρόντος στοχεύουμε σε ένα εμβόλιο το 2021 καθώς είναι σε εξέλιξη πέντε μελέτες στη Φάση 1».
«Πάντα αισθανόμασταν ότι περίπου τον Απρίλιο, Μάιο, θα ήμασταν σε μελέτες Φάσης 1, οπότε αυτό σημαίνει ότι έχει εφευρεθεί ένα πιθανό εμβόλιο.
Τώρα το δοκιμάζουμε σε άτομα, βασικά για να δούμε αν είναι ασφαλές», δήλωσε ο Fisher στο CNBC.
Οι τρέχουσες δοκιμές θα επέτρεπαν την «έγκαιρη συλλογή δεδομένων» ώστε να εκτιμηθεί εάν το πιθανό εμβόλιο «λειτουργεί πραγματικά», προτού μπορέσουν να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο Fisher.
Τέλος, ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ πρόωρα τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι έτοιμο έως τα τέλη του 2020.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης