Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Θωμάς: Έρχεται πακέτο μέτρων για βιομηχανία και παραγωγούς

Γ. Θωμάς: Έρχεται πακέτο μέτρων για βιομηχανία και παραγωγούς
Ο υφυπουργός Ενέργειας επισήμανε πως στη στήριξη των εταιρειών προμήθειας θα συντελέσουν το υπουργείο Ανάπτυξης και η Αναπτυξιακή Τράπεζα με εργαλεία τα οποία θα διατεθούν στην αγορά με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία.

Την αισιοδοξία του για τήρηση του χρονοδιαγράμματος των προγραμματισμένων επενδύσεων του ΥΠΕΝ στην ενέργεια, εξέφρασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θωμάς κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης της ΗΑΕΕ σε συνεργασία με το insider.gr: "Covid-19: H επόμενη ημέρα για την ενέργεια & τη βιομηχανία στην Ελλάδα".

«Εμείς στον τομέα της ενέργειας, έχουμε εβδομαδιαία επαφή με την αγορά, προχωρώντας σε μέτρα που θα διευκολύνουν όλους τους κλάδους. Αναφορικά με τις επενδύσεις θα κάνουμε αυτά που έχουμε σχεδιάσει για την απολιγνιτοποίηση, η οποία προχωρά σταθερά. Προχωράμε παράλληλα με τις ΑΠΕ, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τα δίκτυα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε το κόστος για την ενέργεια της βιομηχανίας».

Την ίδια ώρα ο κ. Θωμάς  έκανε αναφορά στο 10ετές πλάνο που ετοιμάζει ο ΔΕΣΦΑ, λέγοντας ότι «Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από τον ΔΕΣΦΑ ότι θα ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν από το ΕΣΕΚ». Στη συνέχεια, τόνισε πως κλειδί στην όλη αυτή διαδικασία είναι η ευελιξία που θα δείξει το ΥΠΕΝ σε ενδεχόμενα προβλήματα.

Μιλώντας για τα δίκτυα, ανέφερε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν κανονικά καθώς τα δίκτυα δεν επηρεάζονται από την υποτίμηση των χρηματιστηριακών τιμών ενώ σημείωσε ότι μπορεί να μην ισχύει το ίδιο για άλλες επενδύσεις οι οποίες για ευνόητους λόγους μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν παραπάνω.

Ως προς την ΔΕΗ, ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν κανονικά ενώ πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την εισπραξιμότητα, κάτι το οποίο το υπουργείο παρακολουθεί από κοντά όχι μόνο σε σχέση με την ΔΕΗ αλλά και σε σχέση και με τους άλλους παρόχους ρεύματος. «Παρακολουθούμε στενά για να μην έχουν προβλήματα εισπραξιμότητας οι προμηθευτές» και πρόσθεσε ότι «ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλύτερα εν μέσω κρίσης, η ΔΕΗ και άλλοι παίχτες ανταποκρίνονται και αυτό είναι καλό για όλη την αγορά».

«Είναι μια ευκαιρία που δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε ευέλικτα και με ηλεκτρονικό τρόπο. Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο», είπε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ενεργειακή αγορά λόγω της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να αντιδράσουμε γρήγορα σε αυτή την κρίση». Σε αυτό θα συντελέσουν το υπουργείο Ανάπτυξης και η Αναπτυξιακή Τράπεζα με εργαλεία τα οποία θα διατεθούν στην αγορά με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία.

Κληθείς να σχολιάσει το κόστος ενέργειας στη βιομηχανία, ο κ. Θωμάς προανήγγειλε ότι θα εισηγηθεί προκειμένου να ληφθούν και άλλα μέτρα για τον κλάδο. «Μένει να λάβουμε και άλλα μέτρα για να βοηθήσουμε τη βιομηχανία, θα εισηγηθώ να πάρουμε μέτρα στο μέλλον», επεσήμανε και στο πλαίσιο αυτό έκανε αναφορά στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, στα ΥΚΩ και στις χρεώσεις του συστήματος για όλες τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

«Μελετάμε ένα πακέτο μέτρων σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, με τη βιομηχανία, με τους παραγωγούς και με τον κλάδο της ενέργειας. Νομίζω θα πετύχουμε ένα καλό μείγμα. Το να έχει η χώρα βιομηχανική παραγωγή είναι σημαντικό κομμάτι και με τον κ. Χατζηδάκη έχουμε μεριμνήσει για βιομηχανική παραγωγή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στις ζώνες απολιγνιτοποίησης για να αναπτυχθούν αυτά στις συγκεκριμένες περιοχές με την παροχή ιδιαίτερων κινήτρων».

Αναφερόμενος στη ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και τη χρήση του λιγνίτη, ο κ. Θωμάς επεσήμανε ότι δεδομένου ότι στην Ελλάδα επιχειρείται απολιγντιτοποίηση αλλά σε ορισμένες χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ρυπογόνες μορφές ενέργειας, θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να προστατευθεί η εγχώρια βιομηχανία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης