Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Birol (IEA): Πρόσκληση στις κυβερνήσεις να στηρίξουν την τεχνολογία μπαταριών και υδρογόνου

Birol (IEA): Πρόσκληση στις κυβερνήσεις να στηρίξουν την τεχνολογία μπαταριών και υδρογόνου
Μπαταρίες ιόντων λιθίου και χρήση ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου από το νερό θα πρέπει να είναι υποψήφιες για επιδοτήσεις και πολιτική υποστήριξη
H αναταραχή στον τομέα του πετρελαίου που προκαλείται από την πανδημία covid-19 δίνει στις κυβερνήσεις την τέλεια ευκαιρία να αγκαλιάσουν την πράσινη ενέργεια ως πηγή θέσεων εργασίας που εξυπηρετεί επίσης τους κλιματικούς στόχους δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Birol είπε ότι όχι μόνο οι καθιερωμένες τεχνολογίες, όπως αυτές που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, θα πρέπει να ενισχύθουν, αλλά και μπαταρίες ιόντων λιθίου και η χρήση ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου από το νερό θα πρέπει να είναι υποψήφιες για επιδοτήσεις και πολιτική υποστήριξη.

Εκτός από τη ραχοκοκαλιά των ηλεκτρικών οχημάτων και των ηλεκτρονικών συσκευών, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές στα ηλιακά και αιολικά πάρκα για την αποθήκευση ενέργειας όταν η φύση δεν αποδίδει.

«Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι πλέον μια τεχνολογική ευκαιρία για τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, πέρα από τις μεταφορές», αναφέρει σε πρόσφατη έκθεση του IEA. «Υπάρχει ανάγκη η παραγωγική ικανότητα να αυξηθεί περαιτέρω. Υποθέτοντας ότι οι ανακοινωθέντες στόχοι της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων επιτυγχάνονται παρά την κρίση covid-19, θα χρειαζόταν περίπου 1.000 GWh παραγωγικής ικανότητας μπαταρίας το 2025. Αυτή η παραγωγή θα απαιτούσε το ισοδύναμο 50 εργοστασίων, το καθένα στην κλίμακα ενός Tesla Gigafactory. "
Όσον αφορά τους ηλεκτρολύτες, που είναι συσκευές που χωρίζουν το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια και θεωρούνται τρόπος παραγωγής καθαρού υδρογόνου από ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η έρευνα προχωρά προς την κατεύθυνση της μετατροπής τους σε μια βιώσιμη επιλογή για τις μαζικές μεταφορές, τη ναυτιλία, τις αερομεταφορές, τα φορτηγά μεγάλων αποστάσεων, τις βιομηχανίες σιδήρου χάλυβα και χημικών.

«Η ανάπτυξη ηλεκτρολυτών έχει επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο ως προς τον αριθμό όσο και για το μέγεθος των έργων», αναφέρει το έγγραφο της IEA. «Τα τελευταία τρία χρόνια, αρκετά έργα κυμαίνονταν από 1 MW έως 5 MW, με το μεγαλύτερο στα 6 MW. Στην Ιαπωνία, ένα έργο 10 MW MW μόλις άρχισε να λειτουργεί και ένα έργο 20 MW MW στον Καναδά είναι υπό κατασκευή.
Έχουν ανακοινωθεί μεγαλύτερα έργα εκαντοντάδων μεγαβάτ. Ως αποτέλεσμα, τα επόμενα δύο χρόνια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα ρεκόρ, με τα ανακοινωθέντα έργα να φέρουν την παγκόσμια εγκατάσταση ισχύος ηλεκτρολυτή από 170 MW το 2019 σε 730 MW το 2021. "
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων για την παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τόσο πολύ, που για πρώτη φορά, η πράσινη ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα ως πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2019.

Τα στοιχεία της IEA δείχνουν ότι, συνολικά, τα ορυκτά καύσιμα μειώθηκαν κατά 245 TWh πέρυσι, ενώ η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 119 TWh από το 2018 έως το 2019.

Κατά την άποψη του Birol, ωστόσο, ο τομέας του πετρελαίου δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί, καθώς όχι μόνο τα προϊόντα του πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τα επόμενα χρόνια, αλλά και επειδή πολλά από αυτά τα πετροχημικά προϊόντα, όπως τα απολυμαντικά, έχουν αποδειχθεί ότι είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης