Επικαιρότητα

Σύσκεψη πρωθυπουργού - τραπεζιτών με θέμα τη ρευστότητα και την χρηματοδότηση της οικονομίας

Σύσκεψη πρωθυπουργού - τραπεζιτών με θέμα τη ρευστότητα και την χρηματοδότηση της οικονομίας
Εφ' όλης της ύλης θα συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους τραπεζίτες
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να χρηματοδοτηθούν όσες περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι εφικτό μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και από τα άλλα προγράμμα που θα εκπονηθούν με αντίστοιχο αντικείμενο και κρατικές εγγυήσεις.
Μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση πρόκειται να κάνει σήμερα, ο πρωθυπουργός με τους τραπεζίτες και τους συναρμόδιους υπουργούς  αλλά και τον διοικητή της ΤτΕ για την επανεκκίνηση της οικονομίας, συζητώντας την περίμετρο της χρηματοδότησης αλλά και τις ευχέρειες που θα έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους.
Η τηλεδιάσκεψη θα λάβει χώρα στις 13:30 και σε αυτήν θα συμμετέχουν σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας Αδωνης Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίνης, ο υφυπουργός κ. Γιώργος Ζαββός,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλλιος Πέτσας, μαζί με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα και τους διευθύνοντες συμβούλους των εμπορικών τραπεζών.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η επόμενη ημέρα και η επανεκκίνηση της οικονομίας, με τις τράπεζες να έχουν κεντρικό ρόλο για τη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία.
Ομως η συζήτηση  θεωρείται απολύτως βέβαιο πως θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα που αφορούν από τον κίνδυνο μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και την αντιμετώπισή τους μέχρι και  τις διεθνείς εκτιμήσεις  πρακτικές και προβλέψεις.
Θέματα όπως η Bad Bank και οι τιτλοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα αποτελέσουν κομμάτι της σημερινής συζήτησης. Θεωρείται βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θέλει να ακούσει τη γνώμη και της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών για τα θέματα αυτά.
Συγχρόνως αναμένεται να ζητήσει από τις τράπεζες να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά στη διάθεση των κοινδυλίων από τις κρατικές εγγυήσεις ενώ ας σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη δεχθεί πάνω από 10.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις για δανεισμό.
Ας σημειωθεί πως με βάση πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, oι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να πρέπει να λάβουν προβλέψεις 50 δισ. δολάρια  για το α τρίμηνο που είναι και οι μεγαλύτερες  από την οικονομική κρίση 2008-09 και αποτελούν μια  ένδειξη της σοβαρής οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από τον κοραναϊό.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας νέο δημοσίευμα του Bloomberg κάνει  και αυτό εκτίμηση  για νέα κόκκινα δάνεια ύψους 10 δισ. σε ολόκληρη τη χρονιά σε ότι αφορά τις ελληνικές  τράπεζες.
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές επιχειρήσεις σημειώνουν πως στην πλειοψηφία τους δεν είναι επιλέξιμες για νέο δανεισμό, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία δεν μπορούν παρά να εμφαρμόσουν ένα minimum κριτηρίων σε ότι αφορά τις χορηγήσεις ακόμη και υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Προς το παρόν οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εύκολο να διενεργήσουν προβλέψεις καθώς εφαρμόζουν τα moratorium οδηγώντας προς τα πίσω τις δόσεις των δανείων των επιχειρήσεων.
Επομένως κάποια πρώτα προβλήματα θα μπορούν να γίνουν ορατά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Διεθνώς πάντως  οι αμερικανικές τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση των προβλέψεών τους για δάνεια το α' τρίμηνο κατά 350% σε 25 δισ. δολάρια, ενώ οι Ευρωπαϊκές αντιστοίχως  σε 269% ή 16 δισ. ευρώ.
Η ζοφερή πρόβλεψη για 10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια κατά τη διάρκεια της χρονιάς  αν επαληθευθεί θα χρειαστεί προβλέψεις τουλάχιστον 3-4 δισ. ευρώ (σ.σ. για ολόκληρο το 2020) στοιχείο το οποίο καταγράφει πόσο δύσκολη είναι η πραγματικότητα για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, υπάρχουν πολύ μεγάλες ευχέρειες στην παρούσα φάση γεγονός το οποίο οδηγεί και σε διαφορετική διαχείριση από την πλευρά των τραπεζών της κάθε μιας χώρας. Αυτό βέβαια μπορεί να εξηγηθεί μόνον μερικώς από το είδος των επιχειρήσεων που οι τράπεζες χορηγούν.
Στην παρούσα ωστόσο φάση οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις τοπικές οικονομίες θεωρώντας αυτό ως σημαντικότερο στόχο από την χρηματοοικονομική κατάσταση των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα εξεταστεί σε έναν δεύτερο χρόνο.
Γι' αυτό ακριβώς η Ευρώπη ελαστικοποίησε τα κριτήρια προκειμένου οι τράπεζες να μην αποτελέσουν στην παρούσα φάση τμήμα του προβλήματος αλλά κομμάτι της λύσης.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης