Τελευταία Νέα

Α. Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Σε τροχιά επίτευξης του στόχου για εγκατεστημένη ισχύ 579 MW ΑΠΕ το 2021

Α. Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Σε τροχιά επίτευξης του στόχου για εγκατεστημένη ισχύ 579 MW ΑΠΕ το 2021
«Αναμένουμε το 2020 να είναι μία απαιτητική χρονιά, αλλά καλύτερη από το 2019 από άποψη κερδοφορίας για τον Όμιλο», επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος στο χθεσινό Conference call
Ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνεχίζει το φιλόδοξο πλάνο επέκτασής του, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κατά το χθεσινό Conference call παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της περσινής χρήσης.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά 106 MW στα 401 MW στο τέλος του 2019, σημειώνοντας 35% αύξηση σε σύγκριση με το τέλος του 2018. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, επιπλέον 90 MW τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία, αυξάνοντας έως τις 31/3/2020 τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του Κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα 491MW, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το EBITDA του Κλάδου στο μέλλον.

Έτσι, θεωρείται υλοποιήσιμος ο στόχος που έχει θέσει ο Όμιλος για αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα 579 MW το 2021. Κι αυτό παρόλο που η πανδημία είναι πιθανό να καθυστερήσει τη ολοκλήρωση των έργων 88 MW, τα οποία απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτό το ορόσημο.

Ικανοποιητικά «ανθεκτικοί» στην πανδημία οι κλάδοι Κατασκευής, ΑΠΕ και Περιβάλλοντος

Πριν από την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο κ. Καλλιτσάντσης έκανε μία γενικότερη αναφορά στην υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο τα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων, σε σύγκριση με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, λόγω των έγκαιρων βημάτων της Κυβέρνησης να περιορίσει τον ιό νωρίτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως πρόσθεσε, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ συμμετείχε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, αναλαμβάνοντας το έργο της παραλαβής, μεταφοράς και ασφαλούς διαχείρισης όλων των νοσοκομειακών αποβλήτων του Κέντρου Νοσηλείας Περιστατικών Κορωνοϊού ΝΙΜΤΣ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης κατά του κορονοϊού.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως ο Όμιλος έχει επίσης επηρεαστεί, σε διαφορετικό βαθμό, στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, από την πανδημία και παραμένει σε επαγρύπνηση για το πώς θα εξελιχθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία τους επόμενους μήνες. Όμως, λαμβάνει από την αρχή μια σειρά μέτρων και τα αναβαθμίζει συνεχώς προκειμένου να προστατετούν οι άνθρωποί του, να διασφαλισθεί η συνέχεια των δραστηριοτήτων και να ελαχιστοποιηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

«Με εξαίρεση τον Κλάδο των Παραχωρήσεων και της Ανάπτυξης Ακινήτων που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την απαγόρευση κυκλοφορίας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όλες οι Δραστηριότητες του Ομίλου (κλάδος Κατασκευής, κλάδος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κλάδος Περιβάλλοντος) αντιμετωπίζουν αυτήν την εξαιρετικά απαιτητική κατάσταση με ικανοποιητικό τρόπο», πρόσθεσε.

Προστιθέμενη αξία από την Κατασκευή

Περνώντας στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων των βασικών δραστηριοτήτων του Ομίλου κατά το 2019, σημείωσε πως στην Κατασκευή έγιναν αποφασιστικά βήματα, όπως η διακοπή δραστηριοτήτων σε έργα που παράγουν ζημίες και ο περιορισμός της διεθνούς δραστηριότητας με ταυτόχρονη εστίασή της στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, όπου το περιθώριο EBITDA των δύο αυτών χωρών ήταν θετικό. «Πέρα από τις δύο αυτές χώρες, παραμείναμε ενεργοί στο Κατάρ μόνο στον τομέα παροχής υπηρεσιών Facility Management», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, η διοίκηση βλέπει την Κατασκευή ως έναν enabler στο να παράσχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις τρεις υπόλοιπες αναπτυξιακές μηχανές του Ομίλου, Παραχωρήσεις, ΑΠΕ και Διαχείριση Απορριμμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειες εστιάζονται στην αποτελεσματική αναδιάταξη της Κατασκευής, έτσι ώστε να λειτουργεί κερδοφόρα με μια στοχευμένη, περισσότερο εστιασμένη γεωγραφικά στρατηγική.

«Πιστεύουμε πως μπορεί ξανά να φέρει προστιθέμενη αξία, όπως το έχει κάνει στο παρελθόν όταν μας επέτρεψε να χτίσουμε το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων μας, το οποίο έφερε μακροπρόθεσμες, ισχυρές και σταθερές ταμειακές ροές για τον Όμιλο», συμπλήρωσε.

Πολλά υποσχόμενος ο κλάδος του Περιβάλλοντος

Σχετικά με τις Παραχωρήσεις, η κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους συνέχισε να αυξάνεται εντός του 2019, σε ρυθμούς μεταξύ του 4% και του 8%, πρόσθεσε. «Επιπλέον των παραχωρήσεων αυτοκινητοδρόμων, εντός του 2019 η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ αναδείχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου, ένα έργο 40 + 10 χρόνων για το οποίο αναμένουμε να υπογράψουμε τη σχετική σύμβαση εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς ο Covid-19 αναπόφευκτα καθυστέρησε τη διαδικασία», συμπλήρωσε. Έτσι, πλέον το χαρτοφυλάκιο των Παραχωρήσεων περιλαμβάνει 5 αυτοκινητοδρόμους, συμμετοχές σε Σταθμούς Αυτοκινήτων με περισσότερες από 7.000 θέσεις στάθμευσης και μία μαρίνα.

Ο κ. Καλλιτσάντσης επισήμανε πως ο κλάδος του Περιβάλλοντος είναι πολλά υποσχόμενος και η μακροοικονομική προοπτική της Ελλάδας θα προσφέρει πολύ ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης, καθώς η χώρα έχει καθυστερήσει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων.

Επίσης, στον κλάδο Ανάπτυξης Ακινήτων, μέσω της εισηγμένης θυγατρικής REDS, ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της Β΄ Φάσης του Εμπορικού Πάρκου “Smart Park”, με την προσθήκη 15.200 τ.μ. Η εμπορική λειτουργία ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2019 και έκτοτε έχει επιτευχθεί μίσθωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80% της μισθωτικής επιφάνειας του νέου κτηρίου. Παράλληλα, το Smart Park σημείωσε αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 9%, ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων σημείωσαν άνοδο κατά 13%.

Σε εξέλιξη ο μετασχηματισμός του Ομίλου

Σχολιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται την τρέχουσα χρονιά, ο CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημείωσε ότι το 2020 θα έχει επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19, εντούτοις η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη. Ένας βασικός λόγος είναι πως ο μετασχηματισμός του Ομίλου εξελίσσεται, τη στιγμή που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαφοροποιεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των Παραχωρήσεων με το έργο της Μαρίνας Αλίμου, το μόνο σημαντικού μεγέθους έργο Παραχώρησης που έχει δημοπρατηθεί πρόσφατα.

Επιπλέον, ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ στον κλάδο του Περιβάλλοντος ο Όμιλος είναι εξαιρετικά τοποθετημένος ώστε να αξιοποιήσει τις επερχόμενες ευκαιρίες για ανάπτυξη. «Παράλληλα, ολοκληρώνουμε την αναδιάρθρωση του κλάδου της Κατασκευής. Αναμένουμε, συνεπώς, το 2020 να είναι μία απαιτητική χρονιά, αλλά καλύτερη από το 2019 από άποψη κερδοφορίας», κατέληξε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης