Πετρέλαιο

Αλλάζει η τάση σε bull market για το πετρέλαιο - Κρίσιμη η ωρίμανση των νέων επενδύσεων

Αλλάζει η τάση σε bull market για το πετρέλαιο - Κρίσιμη η ωρίμανση των νέων επενδύσεων
Οι αναλυτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι μηδενικές επενδύσεις στην υπάρχουσα παραγωγή θα μπορούσαν να απειλήσουν την πτώση της παραγωγής 6-12% ετησίως

Η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση από τον κορωνοιό και ο OPEC+ έχει αποδειχθεί ανίσχυρος για να σταματήσει τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με το oilprice. Καθώς οι παγκόσμιες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ανακοινώσει σημαντικές περικοπές και μέτρα λιτότητας, υπάρχουν ορισμένοι επενδυτές που ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.
To πατρέλαιο καιατγράφει ισχυρά κέρδη σήμερα 4/5/2020 με άνοδο +5,36% για το crude στα 20,83 δολάρια και 4,6% για το brent στα 27,65 δολάρια.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία κινείται αργά προς το άνοιγμα, σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι η ζήτηση ή οι τιμές θα αυξηθούν αργότερα φέτος. Η αισιοδοξία για μια μέση τιμή 35-40 δολαρίων ανά βαρέλι μπορεί να φαίνεται υπερβολικά θετική όταν οι αγορές εξετάζουν μια πτώση της ζήτησης με ρυθμό 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο.
Αρνητική εξέλιξη λογίζεται η πρόβλεψη της νορβηγικής συμβουλευτικής Rystad Energy ότι περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να μειωθούν από τους προϋπολογισμούς. Μάλιστα, η εταιρεία προειδοποίησε ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν κάτω από 30 δολ/βαρέλι, η συνολική μείωση θα αγγίξει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Moody’s είναι λίγο πιο αισιόδοξη, αναμένοντας μεσοπρόθεσμα αναπήδηση στις τιμές του πετρελαίου. Προβλέπουν ότι οι τιμές του πετρελαίου μακροπρόθεσμα θα κυμαίνονται από 50 $ έως 70 $ ανά βαρέλι.

Πιέσεις σττις τιμές πετρελαίου

Την ίδια στιγμή,το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -3,10% στα 25,62 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 υποχωρεί κατά -8,09% στα 18,18 δολ. ανά βαρέλι.

Οι περικοπές των κολοσσών

Η ολλανδική-βρετανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα τη μείωση του υποκείμενου λειτουργικού κόστους κατά 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Επίσης, ανακοίνωσε τη μείωση των κεφαλαιακών δαπανών σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια ή λιγότερο για το 2020 από ένα προγραμματισμένο επίπεδο περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η γαλλική εταιρεία πετρελαίου Total έχει επίσης μειώσει το οργανικό CAPEX κατά περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σχεδιάζει εξοικονόμηση 800 εκατομμυρίων δολαρίων στο λειτουργικό κόστος το 2020, από 300 εκατομμύρια δολάρια που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Η ExxonMobil ανέφερε ήδη ότι σχεδιάζονται περαιτέρω περικοπές. Η ConocoPhillips έχει αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα κεφαλαίου του 2020 κατά περίπου 10% ή 700 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Chevron στοχεύει σε εξοικονόμηση κόστους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ελπίδες

Παρά την υπερφόρτωση των πτωτικών ειδήσεων, υπάρχει κάποιος λόγος αισιοδοξίας. Αυτή τη στιγμή δεν δίνεται αρκετή προσοχή σε έναν σημαντικό θεμελιώδη παράγοντα στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα επίπεδα επένδυσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, για σχεδόν μια δεκαετία, ήταν πολύ χαμηλότερα από ό, τι απαιτείται σε μια κανονική αγορά. Η κύρια στήριξη για τις τιμές του πετρελαίου στους επόμενους 12-18 μήνες πιθανότατα θα προέλθει από την έλλειψη επενδύσεων για την αντικατάσταση των πετρελαιοφόρων πεδίων που ωριμάζουν.
Η οικονομική καταστροφή του σχιστόλιθου των ΗΠΑ, του πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας και του Καναδά, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη έλλειψη επενδύσεων σε περιοχές παραγωγής χαμηλού κόστους, θα προετοιμάσει την αγορά για μια νέα τέλεια καταιγίδα, αυτή τη φορά με αποτέλεσμα την πιθανή ανατροπή των τιμών του πετρελαίου.
Οι αναλυτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι μηδενικές επενδύσεις στην υπάρχουσα παραγωγή θα μπορούσαν να απειλήσουν την πτώση της παραγωγής 6-12% ετησίως.
Παρόλο που υπάρχουν περίπου 70.000 πετρελαιοπηγές στον κόσμο, περίπου 25 πεδία αντιπροσωπεύουν το ¼ της παγκόσμιας παραγωγής του αργού, 100 πεδία αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της παραγωγής και έως 500 πεδία αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των νέων κοιτασμάτων.

Τα περισσότερα από αυτά τα «γιγαντιαία» πεδία είναι σχετικά παλιά, και πολλά έχουν ξεπεράσει την κορυφή της παραγωγής τους. Η πλειονότητα των υπόλοιπων θα αρχίσει να μειώνεται μέσα στην επόμενη δεκαετία περίπου και αναμένεται να βρεθούν λίγα νέα γιγαντιαία πεδία. Τα υπόλοιπα αποθεματικά σε αυτούς τους τομείς, το μελλοντικό προφίλ παραγωγής τους και το δυναμικό ανάπτυξης αποθεματικών είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική προσφορά. Η συνεχιζόμενη έλλειψη επενδύσεων, που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία των σημερινών αγορών πετρελαίου.

Τέλος, ο συνδυασμός καταστροφής της παραγωγής σε πετρέλαιο εκτός ΟΠΕΚ και ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής πετρελαίου είναι τοξικός. Εάν η αγορά δεν το αναγνωρίσει αυτό και συνεχίσει να αποεπενδύει, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές. Το 2021 θα μπορούσε να είναι μια πολύ αισιόδοξη χρονιά για το πετρέλαιο. Οι μειώσεις των επενδύσεων, οι απολύσεις και τα λουκέτα είναι σημαντικά εμπόδια για μια ταχεία και λειτουργική ανάκαμψη του εφοδιασμού παγκοσμίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης