Ενέργεια

Δέσμευση της Westpac για μηδενικές επενδύσεις στον άνθρακα έως το 2030

Δέσμευση της Westpac για μηδενικές επενδύσεις στον άνθρακα έως το 2030
Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας

Την δέσμευσή της για τον τερματισμό της χρηματοδότησης σε έργα θερμικού άνθρακα, ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας, Westpac.
Ειδικότερα, απώτερος στόχος είναι οι επενδύσεις στον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα να έχουν φτάσει στο μηδέν έως το 2030. Η Westpac δεσμεύθηκε επίσης να δανείσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια την προσεχή 10ετία σε λύσεις και τεχνολογία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανταποκρινόμενη και στις σύγχρονες απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο οικονομικός αναλυτής του Australian Conservation Foundation, May House δήλωσε ότι η δέσμευση της Westpac άφησε την ANZ ως τη μόνη από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Αυστραλίας που δεν έχουν ορίσει ημερομηνία λήξης για τη χρηματοδότηση θερμικών ανθρακωρυχείων και καυσίμων με καύση άνθρακα.
Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της ANZ αντέκρουσε το συγκεκριμένο επιχείρημα, τονίζοντας ότι: «Έχουμε καταστήσει ξεκάθαρα σαφές ότι η έκθεση στην εξόρυξη θερμικού άνθρακα της τράπεζας έχει, και θα συνεχίσει, να μειώνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Και η τελευταία μας αποκάλυψη δείχνει ότι ενεργούμε σε αυτό το πλαίσιο».
Από τη στιγμή που επιτεύχθηκε η συμφωνία του Παρισιού το 2015, η έκθεση της ANZ στη μεταλλευτική εξόρυξη άνθρακα έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ ο δανεισμός της σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 55%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης