Τελευταία Νέα

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα (4/05) το περιβαλλοντικό ν/σ του ΥΠΕΝ - Επιτάχυνση της αδειοδότησης ΑΠΕ

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα (4/05) το περιβαλλοντικό ν/σ του ΥΠΕΝ -  Επιτάχυνση της αδειοδότησης ΑΠΕ
Στόχος η προσαρμογή έως τον Ιούνιο του 2021 στην ευρωπαϊκή Οδηγία για ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων εντός 2 ετών
Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές παρεμβάσεις με κεντρικό στόχο την επιτάχυνση της αδειοδότησης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι παρεμβάσεις που αφορούν την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ αποτελούν το εργαλείο μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί η υλοποίηση της πρόβλεψης του Εθνικού σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για εγκατάσταση νέων μονάδων παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ ισχύος 8 GW την επόμενη δεκαετία.

Σήμερα ο χρόνος αδειοδότησης των συγκεκριμένων έργων ξεπερνάει ακόμη και τα 10 χρόνια. Μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αλλά και νέου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή τους επόμενους μήνες και θα αφορά κυρίως τα μεγάλα έργα ΑΠΕ θα επιδιωχθεί η προσαρμογή, έως τον Ιούνιο του 2021, στις επιταγές της Οδηγία 2018/2001, που προβλέπει ότι η αδειοδότηση ενός έργου ΑΠΕ θα πρέπει να γίνεται εντός 2 ετών.

Συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα

Για την επίτευξη αυτών των στόχων το νομοσχέδιο προβλέπει κατ΄αρχήν την αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με την Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία θα προκύπτει μετά από μια σύντομη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου της αίτησης, με μείωση στο ελάχιστο των δικαιολογητικών που απαιτούνται.

Παράλληλα, μπαίνουν συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα για τους κατόχους της Βεβαίωσης, ώστε όσο «γρήγορα» αποκτούν το δικαίωμα για παραγωγή ενέργειας, τόσο «γρήγορα» να το χάνουν αν δεν προχωρούν την ωρίμανση του έργου τους.

Ειδικότερα, για τα φωτοβολταϊκά και τα χερσαία αιολικά, η αίτηση της ΑΕΠΟ θα υποβάλλεται εντός 6 μηνών και μετά την παρέλευση του παραπάνω διαστήματος και σε ορίζοντα 36 μηνών θα πρέπει να έχει υποβληθεί από την επενδυτή η αίτηση στο Διαχειριστή για την χορήγηση προσφοράς οριστικών όρων σύνδεσης.

Επίσης δημιουργείται το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ που θα υποστηρίξει τη νέα διαδικασία αδειοδότησης και θα επικοινωνεί με τα πληροφοριακά συστήματα των άλλων εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση μέσω ψηφιοποίησης.

Επιβολή νέου τέλους

Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλεψη για την επιβολή ενός νέου τέλους που θα έρθει να αντικαταστήσει το τέλος διαχείρισης, τα έσοδα του οποίου πηγαίνουν στο Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Η πρόβλεψη του τέλους στόχο έχει να αποτρέψει φαινόμενα πληθώρας αιτήσεων ανάπτυξης έργων ΑΠΕ από μερίδα επενδυτών που δεν έχουν πρόθεση ή καθυστερούν αδικαιολόγητα στην υλοποίηση τους.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα προσφυγής από πλευράς ιδιοκτητών γης σε βάρος επενδυτών για περιπτώσεις που κρίνεται ότι υπάρχει προσβολή συμφερόντων από τα υπό ανάπτυξη έργα σε ό,τι αφορά τις χρησιμοποιούμενες εκτάσεις.

Επιδίωξη, επίσης, του Υπουργείου μέσω του νομοσχεδίου είναι να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των τιμών αποζημίωσης σταθμών ΑΠΕ που έχουν εγκατασταθεί από τους αγρότες, ώστε να παύσουν οι δυσανάλογες επιπτώσεις από παλαιά ρύθμιση.

Παράταση των τιμών αναφοράς για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά

Επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την απεμπλοκή των τιμών αναφοράς των υπό ανάπτυξη «μικρών» φωτοβολταϊκών, από την προοπτική υλοποίησης μέσα στους επόμενους μήνες διαγωνισμών ΑΠΕ. Συγκεκριμένα προβλέπει τετράμηνη παράταση στις ισχύουσες τιμές για τα πάρκα εκτός διαγωνισμών, από την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων δημοπρασιών.

Μία ακόμη σημαντική ρύθμιση είναι ο διπλασιασμός στο 1 MW του ορίου απαλλαγής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών. Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου η διάρκεια της ΑΕΠΟ αυξάνεται σε 15ετία, από 10ετία, ενώ επίσης απεξαρτάται η περιβαλλοντική αδειοδότηση των υπό ανάπτυξη έργων από τις τυχόν μεταβιβάσεις τους.

Επίσης, με το σχέδιο νόμου εισάγεται ένα οργανωμένο πλαίσιο για την αξιοποίηση του ηλεκτρικού «χώρου» που απελευθερώνεται σε πρώην κορεσμένα δίκτυα, κάτι που στη δεδομένη συγκυρία αφορά την Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως στον κανονισμό για την έκδοση των Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ, που θα εκπονήσει η ΡΑΕ, ειδικά για τα κορεσμένα δίκτυα θα τίθενται συγκεκριμένες παράμετροι για τον επιμερισμό αυτού του «χώρου», όπως ανά τεχνολογία ΑΠΕ και ανά κατηγορία έργων.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή εξουσιοδοτείται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ορίσει τα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης της ζημίας που προκαλούν στο περιβάλλον οι επενδύσεις ΑΠΕ κατά το τέλος του κύκλου ζωής τους. Στόχος είναι να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφαλή απομάκρυνση κυρίως παλαιών ανεμογεννητριών και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης