Τελευταία Νέα

ΔΕΗΑΝ: «Ξεκλειδώνει» η ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων σε Λέσβο, Μήλο, Νίσυρο, Μέθανα

ΔΕΗΑΝ: «Ξεκλειδώνει» η ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων σε Λέσβο, Μήλο, Νίσυρο, Μέθανα
Αίρεται και η τελευταία εκκρεμότητα με τη ρύθμιση για παράταση των μισθώσεων των πεδίων, η οποία περιλαμβάνεται στο περιβαλλοντικό σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ
Τον δρόμο ώστε να ολοκληρωθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο διαγωνισμός επιλογής στρατηγικού εταίρου για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων υψηλών θερμοκρασιών Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων, ανοίγει η ρύθμιση για παράταση των αντίστοιχων μισθώσεων που περιλαμβάνεται στο περιβαλλοντικό σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ.

Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, στόχος της θυγατρικής της ΔΕΗ είναι η έναρξη ανάπτυξης των τεσσάρων πεδίων να γίνει εντός της τρέχουσας χρονιάς, με την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων από τις οποίες θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Η παράταση των μισθώσεων αποτελεί την τελευταία εκκρεμότητα για την επιλογή στρατηγικού εταίρου, με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία θα αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού των πεδίων. Ο στρατηγικός εταίρος θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας («Γεωθερμικός Στόχος Δύο (ΙΙ) Μονοπρόσωπη Α.Ε.»), με τη θυγατρική της ΔΕΗ να διατηρεί μειοψηφική παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο.

«Υψηλότερος προσφέρων» η ΗΛΕΚΤΩΡ

Ο διαγωνισμός είχε «παγώσει» τον Ιούλιο του 2018, με το πέρας της αξιολόγησης των υποβληθείσων δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το τότε Δ.Σ. της ΔΕΗΑΝ είχε ανακηρύξει ως «υψηλότερο προσφέροντα» την ΗΛΕΚΤΩΡ. Η δεύτερη κοινοπραξία που είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΕΡΝΑ Αιολική Ξηροβουνίου, είχε ανακηρυχθεί «αναπληρωματική προσφέρουσα».

Η εταιρεία ειδικού σκοπού θα αναλάβει να κατασκευάσει καθώς και να λειτουργεί τους τέσσερις γεωθερμικούς σταθμούς, ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις τρεις υπόλοιπες περιοχές. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία θα διατηρήσει υπό την κυριότητά της τις συμβάσεις εκμετάλλευσης, θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες εργασίες για την εξασφάλιση παροχής γεωθερμικού ρευστού στις εγκαταστάσεις, μέσω των γεωτρήσεων που θα πραγματοποιήσει. Το ρευστό θα πωλείται στον διαχειριστή των μονάδων, σε τιμή που θα καθορισθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.


Κώστας Δεληγιάννης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης