Πετρέλαιο

«Μαύροι» μήνες για την βιομηχανία πετρελαίου Μάιος και Ιούνιος σύμφωνα με τους αναλυτές

«Μαύροι» μήνες για την βιομηχανία πετρελαίου Μάιος και Ιούνιος σύμφωνα με τους αναλυτές
Ο ΟΠΕΚ και οι συμμαχικές χώρες ενδέχεται να αναγκαστούν να προβούν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές

Η ιστορική διαπραγμάτευση πετρελαίου που προοριζόταν να βοηθήσει την ανάκαμψη των τιμών του αργού εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού έχει τεθεί σε ισχύ, όπως αναμεταδίδει η RT. Από σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Στις 12 Απριλίου, η ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +, η οποία περιλαμβάνει 13 μέλη του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και 10 άλλα μεγάλα κράτη παραγωγής πετρελαίου υπό την ηγεσία της Ρωσίας, ολοκλήρωσαν τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής αργού.
Ισχύει για δύο χρόνια, η συμφωνία περιλαμβάνει διάφορα στάδια.
Οι αρχικές περικοπές 9,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) θα μειωθούν στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο.
Από το 2021, τα όρια θα ανέλθουν στα 5,8 εκατομμύρια bpd έως τις 30 Απριλίου 2022, όταν η συμφωνία πρόκειται να λήξει. Τα μέρη θα σταθμίσουν εκ των προτέρων την παράταση της συμφωνίας, στα τέλη του 2021.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε θαύμα τιμής», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος για την Ασφάλεια Ενέργεια, Konstantin Simonov, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Russian Today.
«Ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι μαύροι μήνες για τη βιομηχανία πετρελαίου» συμπλήρωσε.

Εξήγησε ότι η πραγματική πτώση της ζήτησης υπερβαίνει τις περικοπές, εμποδίζοντας την αγορά να επιτύχει την απαιτούμενη ισορροπία. Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τα μέτρα του ΟΠΕΚ και η αγορά θα ανακάμψει μόλις μειωθούν τα μέτρα καραντίνας, πιθανώς μέχρι τον Ιούλιο.
«Η συμπεριφορά της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να είναι επιθετική και οι Σαουδάραβες συνεχίζουν να μειώνουν τις τιμές. Είναι ακόμη πιθανό να μειώσουν την παραγωγή, αλλά ο όγκος των εξαγωγών θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο », προειδοποίησε ο αναλυτής.

Πιθανές οι μεγαλύτερες περικοπές

Ο ΟΠΕΚ και οι συμμαχικές χώρες ενδέχεται να αναγκαστούν να προβούν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, εάν το μέτρο δεν βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς, λένε ορισμένοι αναλυτές. Σύμφωνα με την Lipow, εάν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης - τόσο στην ξηρά όσο και σε δεξαμενόπλοια - συνεχίσουν να εξαντλούνται, το έθνος που παράγει πετρέλαιο θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή αργού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης