Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι πέντε πυλώνες συνολικού ύψους 110 τρισ. δολ. για την παγκόσμια μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Οι πέντε πυλώνες συνολικού ύψους 110 τρισ. δολ. για την παγκόσμια μετάβαση στην πράσινη ενέργεια
Μακρύς ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδίου του Παρισιού

Μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) δείχνει ότι, για να σώσει τον πλανήτη, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια μαζική μετατροπή του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται μια μεγάλη αλλαγή σε ανανεώσιμες πηγές και νέα καύσιμα χωρίς άνθρακα από μια απότομη μείωση των υδρογονανθράκων. Η έκθεση δίνει σταθερούς αριθμούς σχετικά με το πώς θα είναι ο κόσμος το 2050 εάν επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού.
Η IRENA προσδιορίζει αυτό που αποκαλεί πέντε «πυλώνες» που υποστηρίζουν τη μεγάλη ενεργειακή μετάβαση:

Ηλεκτροκίνηση (οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύψουν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής ζήτησης ενέργειας και θα αυξηθούν από το σημερινό μερίδιο 26% στην παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε 86% το 2050)

-Αυξημένη ευελιξία των συστημάτων ισχύος (καθώς το μερίδιο της μεταβλητής ανανεώσιμης ενέργειας αυξάνεται σημαντικά)

-Αναβάθμιση των «συμβατικών» ανανεώσιμων πηγών (υδροηλεκτρική ενέργεια, βιοενέργεια, ηλιακή θερμική και γεωθερμική)

-Πράσινο υδρογόνο (αυξάνεται από σχεδόν μηδέν σήμερα σε 160 megatonnes που παράγονται ετησίως το 2050)

-Καινοτομίες για την απανθρακοποίηση σε δύσκολους τομείς όπως η ναυτιλία, η αεροπορία που θα χρειαστούν πρόοδο στα βιοκαύσιμα, τα συνθετικά καύσιμα, τα νέα υλικά και τα συστήματα «κυκλικής οικονομίας.

Ο στόχος του Παρισιού

Είναι προφανές σε αυτήν την έκθεση ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Για να θέσουμε τον κόσμο σε μια πορεία προς τους στόχους του Παρισιού (η οποία θα περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου και πλησιέστερα στους 1,5 C κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα) οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 3,8% ετησίως από τώρα έως το 2050, με συνεχείς μειώσεις στη συνέχεια.
Αν συνεχίσουμε, θα θέσουμε τον πλανήτη σε τροχιά για αύξηση θερμοκρασίας άνω των 3 ° C πάνω από τα επίπεδα της βιομηχανίας.

Το σχέδιο της IRENA

Η IRENA υποστηρίζει ότι πρόκειται κυρίως για ανακατεύθυνση των επενδύσεων τα επόμενα 30 χρόνια, ενώ απαιτούνται βαρύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα ετών της μετάβασης από τώρα έως το 2030. Το κόστος μετατροπής του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος για τριάντα χρόνια έως το 2050 ανέρχεται στα 110 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συγκρίνεται καλά με την εκτίμηση της επένδυσης ενέργειας ύψους 95 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των τρεχόντων σχεδίων, πολλά από τα οποία δεν είναι ασφαλή για το κλίμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης