Διεθνή

HΠΑ: Μυστικό σχέδιο Trump για να επιταχύνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

HΠΑ: Μυστικό σχέδιο Trump για να επιταχύνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Μυστική επιχείρηση «Ταχύτητα Φωτός» για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ
Μυστική επιχείρηση, στα πρότυπα του Manhattan Project, με σκοπό να μειωθεί ο χρόνος ανάπτυξης του εμβολίου κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, ετοιμάζει η κυβέρνηση Trump. 
Σκοπός του προγράμματος, που ονομάζεται «Επιχείρηση Ταχύτητα Φωτός» (Operation Warp Speed), είναι με τη συνδρομή πολλών φαρμακευτικών εταιρειών να είναι άμεσα διαθέσιμες 300 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του έτους, ανέφεραν δύο πηγές στο Bloomberg.
Στο εν λόγω πρόγραμμα θα συμμετέχουν επίσης κυβερνητικές υπηρεσίες και ο στρατός.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός οκτώ μηνών.
Τα 300 εκατομμύρια εμβόλια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια διαδικασία άνευ προηγουμένου.
Πάντως, σε περίπτωση αποτυχίας του εν λόγω προγράμματος, οι φορολογούμενοι και όχι οι φαρμακευτικές θα είναι αυτοί που θα επωμιστούν το κόστος.
Οι κορυφαίοι ιατρικοί σύμβουλοι του προέδρου Trump, μεταξύ των οποίων και ο Anthony Fauci, έχουν επανειλημμένα τονισει ότι ένα εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο πριν περάσουν 12 με 18 μήνες.
Ως τότε ο Λευκός Οίκος θα επιβάλει κάποια περιοριστικά μέτρα, τα οποία όμως βλάπτουν κατά πολύ την οικονομική δραστηριότητα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ θυμίζει το λεγόμενο «Manhattan Project», μια προσπάθεια κορυφαίων επιστημόνων και δισεκατομμυριούχων που συγκεντρώνουν χρήματα για να βρουν ανορθόδοξες ιδέες κατά του κορωνοϊού.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Michael Caputo, δήλωσε ότι ο πρόεδρος αρνήθηκε να αποδεχτεί το χρονοδιάγραμμα για την τυπική ανάπτυξη εμβολίων και ενθάρρυνε μια επαναστατική διαδικασία.
Η ανάπτυξη εμβολίων είναι συνήθως αργή και υψηλού κινδύνου.
Ο στόχος του έργου είναι να περικοπεί το «αργό μέρος», ανέφεραν πηγές.
Η επιχείρηση «Ταχύτητα Φωτός» θα χρησιμοποιήσει κυβερνητικούς πόρους για να δοκιμάσει γρήγορα τα πιο υποσχόμενα πειραματικά εμβόλια στον κόσμο σε ζώα και, στη συνέχεια, να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Το project αυτό θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια, είπε μία από τις πηγές.
Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες προτού υπάρξουν σαφή και αποτελεσματικά δείγματα.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για τους Αμερικανούς έως τα τέλη του έτους, αντί για το επόμενο καλοκαίρι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης