Ενέργεια

Μείωση 6,6% στην κατανάλωση ενέργειας στη Γερμανία από το lockdown – Συνεχίζεται η πτώση της ζήτησης σε Βρετανία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο

Μείωση 6,6% στην κατανάλωση ενέργειας στη Γερμανία από το lockdown – Συνεχίζεται η πτώση της ζήτησης σε Βρετανία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο

Περιορίσθηκαν οι απώλειες σε Ιταλία μετά από πτώση 25% και Ισπανία– Απίθανη η γρήγορη ανάκαμψη λέει το γερμανικό ινστιτούτο ifw

 

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία υποχώρησε κατά 6,6% από τα κανονικά επίπεδα για αυτήν την περίοδο του έτους και θα χρειαστεί χρόνος να αυξηθεί καθώς τα μέτρα lockdown για τον περιορισμό της κρίσης του κοροναϊού μειώνονται σταδιακά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 28.4.2020.

Η Γερμανία, η κορυφαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης με 511 terawatt ώρες (TWh) ετήσιας κατανάλωσης έχασε έως και 7,5% της κατανάλωσης ενέργειας τις εργάσιμες ημέρες κατά τη διάρκεια αυστηρότερων lockdown τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία (ifw) σε ανακοίνωσή του .

Το ινστιτούτο, το οποίο είναι ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη μετά τις αποφάσεις για τη μείωση των περιορισμών δεν είναι ακόμη εμφανής».

Η έρευνά βασίζεται σε επίσημα στοιχεία και στη μοντελοποίηση εποχιακών, καιρικών, μακροπρόθεσμων και περιόδων διακοπών.

Η Γερμανία επέβαλε αυστηρά περιορισμούς στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την προσωπική κίνηση μεταξύ 23 Μαρτίου και 19 Απριλίου.

Κατάργησε σταδιακά ορισμένους περιορισμούς από τις 20 Απριλίου.

Καθώς το lockdown περιόρισε κατά πολύ τη βιομηχανική παραγωγή και οι καταναλωτές έμειναν στο σπίτι, η ζήτηση ενέργειας μειώθηκε, παρόλο που η κατανάλωση ενέργειας συνεχίστηκε σε τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων, και η οικιακή χρήση.

Το Ifw μελέτησε επίσης την εξέλιξη της κατανάλωσης ενέργειας στην Αυστρία, η οποία ξεκίνησε και έληξε το lockdown μια εβδομάδα νωρίτερα από την Γερμανία.

Καθώς η αυστριακή κατανάλωση εξακολουθούσε να υστερεί από τα κανονικά επίπεδα κατά 11%, το ifw κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οικονομία της Γερμανίας είναι επίσης πιθανό να χρειαστεί χρόνο για να επιστρέψει σε πιο τυπική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το λιανικό εμπόριο τείνει να ανοίξει ξανά πρώτα και αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος της χρήσης, και επειδή η Γερμανία εξαρτάται επίσης περισσότερο από την Αυστρία από τη ζήτηση για τα προϊόντα της στις εξαγωγικές αγορές, δήλωσε ο πρόεδρος του ifri Gabriel Felbermayr.

Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ενέργειας και του γερμανικού κατατσκευαστικού τομέα. Η κατανάλωση ενέργειας του κλάδου της αντιπροσωπεύει το 45% του συνόλου.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία σημείωσε πτώση της χρήσης ενέργειας κατά 25% στις αρχές Απριλίου, αλλά έκτοτε ανέβηκε στο μείον 12%, ανέφερε το ifw, σημειώνοντας μια παρόμοια δυναμική στην Ισπανία.

Παράλληλα, η γερμανική ένωση βιομηχανικής ενέργειας BDEW ανέφερε ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες συρρικνώνεται, αλλά ότι η Γαλλία έχει επιβραδύνει την υποχώρηση της.

Οι γερμανικές τιμές χονδρικής ενέργειας, σημείο αναφοράς της Ευρώπης, έχουν περιορίσει τις βαρύτατες απώλειες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown, ανέφερε το BDEW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης