ΠΟΣΠΗΕΦ: Αναβάλλονται δημοπρασίες και προθεσμίες για έργα ΑΠΕ στην ΕΕ, λόγω της πανδημίας

ΠΟΣΠΗΕΦ: Αναβάλλονται δημοπρασίες και προθεσμίες για έργα ΑΠΕ στην ΕΕ, λόγω της πανδημίας
Οι παρενέργειες της συνεχιζόμενης πανδημίας του COVID-19 έχει υποχρεώσει τις κυβερνήσεις κρατών της ΕΕ να αναθεωρήσουν τον αρχικό προγραμματισμό τους, όπως αναφέρεται σε άρθρο στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας

Σε αναβολή διαγωνισμών για αδειοδότηση νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μετάθεση χρονικών προθεσμιών και σε αναστολή κυρώσεων, λόγω καθυστερήσεων, έχουν προχωρήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), το οποίο υπογράφεται από τον δημοσιογράφο Γιώργο Μούλκα, οι παρενέργειες της συνεχιζόμενης πανδημίας του COVID-19, παρά τα σημεία πρόσκαιρης ύφεσης, έχει υποχρεώσει τις κυβερνήσεις κρατών της ΕΕ να αναθεωρήσουν τον αρχικό προγραμματισμό τους.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κατά τις τελευταίες  εβδομάδες η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, για να διασφαλίσουν ότι τα υφιστάμενα έργα, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, δεν θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας.

Η Πορτογαλία έχει αναβάλει δύο φορές τη δημοπρασία νέων έργων, ενώ η Γαλλία έχει δώσει περισσότερο χρόνο στους επενδυτές να παραδώσουν τα έργα που ανέλαβαν, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την αναβολή μελλοντικών διαγωνισμών.

Κύρια επιδίωξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι να μην επιτρέψουν στην εμφάνιση του COVID-19 να διαβρώσει την πρόοδο των σχεδιαζόμενων έργων και να διασφαλίσουν τη χρονική μετάθεσή τους ή έστω την καθυστερημένη παράδοσή τους, έναντι του κινδύνου της οριστικής ματαίωσης.

Αναλυτικά, η Γερμανία έχει προγραμματίσει επτά πλειστηριασμούς έργων  αιολικής και ηλιακής ενέργειας για το τρέχον έτος. Μέχρι στιγμής έχουν κατακυρωθεί έργα 400 MW ηλιακής ενέργειας και περίπου 675 MW αιολικής ενέργειας επί ξηράς. Διαθέσιμα παραμένουν ακόμα 2,9 GW αιολικής ενέργειας επί χερσαίου εδάφους και 1,4 GM ηλιακής ενέργειας, ενώ οι  φετινοί πλειστηριασμοί φωτοβολταϊκών σταθμών έχουν ήδη υπερκαλυφθεί.

Ο κυβερνητικός φορέας που διαχειρίζεται τις δημοπρασίες, έχει παρέμβει, για να προστατεύσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες από ενδεχόμενες καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να προκληθούν είτε λόγω της επιβράδυνσης των κατασκευαστικών εργασιών είτε λόγω απρόβλεπτων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Για τους επόμενους γύρους των δημοπρασιών η υποβολή προσφορών θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά τα στοιχεία των αναδόχων θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της πανδημίας του  COVID-19.

Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν εάν έχουν επιτύχει (έτσι ώστε οι νικητές να μην καταθέσουν και πάλι αιτήσεις με τους ίδιους όρους), αλλά τα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν δημοσίως  και οι προθεσμίες θα αρχίσουν να μετρούν, όταν γνωστοποιηθεί επισήμως η κατάληξη της όλης διαδικασίας.
Παράταση της προθεσμίας θα εξετάζεται για έργα που έχουν ήδη κατακυρωθεί και αποκτήσει παραγωγική ικανότητα, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση κατά περίπτωση, εξηγώντας τις συνθήκες της καθυστέρησης. Για όσα έργα δοθεί χρονική παράταση, δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις.



Δυσχερείς συνθήκες

Η Γαλλία έκανε γνωστό ότι θα παρατείνει τις χρονικές προθεσμίες για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα που βρίσκονται σε τελικό στάδιο κατασκευής εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19. Και αυτό, την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση απένειμε πρόσφατα, κατά την τελευταία φάση υποβολής ανταγωνιστικών προσφορών, άλλα 1,7 GW χωρητικότητας με τα χερσαία έργα αιολικής ενέργειας να καταλαμβάνουν 749 MW με μέση τιμή 69,2 €/MWh.

Το υπουργείο Ενέργειας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι οι προθεσμίες ανάθεσης θα συντμηθούν και ότι οι μελλοντικές δημοπρασίες θα αναβληθούν, καθώς οι διαδικασίες προγραμματισμού και ολοκλήρωσης έργων καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολες, εν μέσω των περιορισμών που επιβάλλει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο επόμενος διαγωνισμός για χερσαία έργα αιολικής ενέργειας έχει προθεσμία την 1η Ιουλίου, αλλά τώρα  θα διαιρεθεί σε δύο διαγωνισμούς. Για το 1/3 του δημοπρατούμενου όγκου έργων θα ισχύσει η προθεσμία της 1ης Ιουλίου, ενώ για τα υπόλοιπα 2/3 έχει οριστεί ως νέα προθεσμία η 1η Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ως αναγνώριση, εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης, των πιέσεων που δέχονται οι κατασκευαστές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λόγω των εκτάκτων υγειονομικών συνθηκών.

«Η πρόοδος πολλών έργων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας διακόπτεται επί του παρόντος. Για το λόγο αποφάσισα να παραχωρήσω πρόσθετες χρονικές παρατάσεις για τα υπό κατασκευή έργα και για τις προσεχείς προσκλήσεις υποβολής προσφορών», δήλωσε στις αρχές Απριλίου η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η ίδια πρόσθεσε: «Η κρίση υγείας που βιώνουμε δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μας κάνει να εγκαταλείψουμε τους φιλόδοξους στόχους μας, όσον αφορά την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».



Χρονική παράταση

Στην Ιρλανδία η κυβέρνηση έχει παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρώτο σύστημα υποστήριξης ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας (RESS) έως και τις 30 Απριλίου, έναντι της 2ας Απριλίου, που ήταν η αρχική προθεσμία. Η παράταση αυτή δόθηκε μετά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι αιτούντες επενδυτές. Η διαδικασία επιλογής υποψηφίων έχει αρχίσει από τις 9 Μαρτίου.

Η πρώτη φάση του νέου συστήματος της Ιρλανδίας θα μπορούσε να υποστηρίξει την παραγωγή περίπου 1 GW αιολικής ενέργειας επί ξηράς. Περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη μηχανισμού για την παραγωγή περισσοτέρων από 300 MW μόνον από ηλιακή ενέργεια.

Μέσω της εφαρμογής του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα παρέχεται οικονομική βοήθεια σε τοπικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ θα υποστηριχθεί ο στόχος του 70% για ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2030.

Η κρατική εταιρία EirGrid PLC, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή και τη διεξαγωγή της δημοπρασίας για το σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έκανε γνωστό ότι θα εκδώσει αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα έως το  τέλος του τρέχοντος μηνός.

Νέα αναβολή

Στην Πορτογαλία αναβλήθηκε εκ νέου – και μάλιστα για απροσδιόριστο χρόνο – η δημοπρασία αδειοδότησης έργων ηλιακής ενέργειας, ισχύος 700 MW, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί εντός του Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του PV Magazine.

«Η προγραμματισμένη δημοπρασία θα πρέπει να περιμένει να ηρεμήσουν οι αγορές», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Ζοάο Καλάμπα, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί ρητώς στην πανδημία του COVID-19 ως αιτία της αναβολής.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι φάσεις επιλογής των υποψηφίων και υποβολής των προσφορών θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Πάντως, παρά την αναβολή, η πορτογαλική κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική πύλη για μελλοντικούς  πλειστηριασμούς φωτοβολταϊκών έργων.

Η αναβληθείσα δημοπρασία, η δεύτερη στο είδος της στην Πορτογαλία, είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο 2020. Όλη η παραγωγική ικανότητα των προβλεπόμενων έργων προβλέπεται να διατεθεί για τις ενεργειακές ανάγκες των νότιων επαρχιών της χώρας, ενώ είναι δυνατόν να προκηρυχθεί και η κατασκευή έργων αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.

Η πρώτη δημοπρασία που προκήρυξε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έγινε τον Ιούνιο του 2019 και αφορούσε σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, συνολικής ισχύος 1,4 GW. Η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε και είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μέσης τιμής 20€/MWh, κατά πολύ χαμηλότερης από την αρχική  τιμή των 45€/MWh.


Διαβουλεύσεις

Στη Μεγάλη Βρετανία ο επόμενος μεγάλος διαγωνισμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν από τον Σεπτέμβριο 2021. Ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης  τελεί υπό εξέταση και αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης με εκπροσώπους του κλάδου των ΑΠΕ. Αυτή η διαδικασία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά έργα ηλιακής ενέργειας, τα οποία ήταν ακόμη επιλέξιμα για την παροχή δασμολογικής υποστήριξης, έχει δοθεί χρονική παράταση έξι (6) μηνών, ώστε να ολοκληρωθούν.

Επιμένουν στο χρονοδιάγραμμα

Αντιθέτως, ορισμένες χώρες της ΕΕ φαίνεται να είναι αποφασισμένες να μην εγκαταλείψουν τον αρχικό προγραμματισμό τους – τουλάχιστον προς το παρόν.

Έτσι, για παράδειγμα, η Ολλανδία συνεχίζει τη διαγνωστική διαδικασία για την υπεράκτια αιολική περιοχή με την επωνυμία «Hollandse Kust Noord», ισχύος 700 ΜW. Όπως έχει κάνει γνωστό, θα αποδέχεται προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές έως και τις 30 Απριλίου.

Ωστόσο, ο νικητής της προηγούμενης δημοπρασίας, η σουηδική εταιρία Vattenfall AB, απέσυρε την αίτηση συμμετοχής του στη νέα φάση της διαδικασίας, επικαλούμενος την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η σουηδική εταιρία ανακοίνωσε ότι δεν είναι πρόθυμη να υποβάλει προσφορά, λόγω των χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και των πιθανών προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού ως συνέπεια της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι η απόσυρση αποτέλεσε «δύσκολη απόφαση» για την εταιρία και δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία.
Η Vattenfall ΑΒ παραμένει πλέον προσηλωμένη στην κατασκευή των έργων, δυναμικότητας 1.5 GW, που «κέρδισε» κατά τις προηγούμενες φάσεις της δημοπρασία στην Ολλανδία.

Παράλληλα, στην Ισπανία τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανάπτυξη, μέσω των δημοπρασιών που διοργανώνει η κυβέρνηση, αλλά και ανεξάρτητης δραστηριότητας ιδιωτών.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Green Tech Media, ο διαχειριστής δικτύου Red Eléctrica συνεχίζει να εργάζεται, για να επιτρέψει την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Πηγή: ΠΟΣΠΗΕΦ (συντάκτης Γ. Μούλκας)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης