Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 30/4 η ΕΚΤ μετά από μπαράζ 4 παρεμβάσεων θα τηρήσει στάση αναμονής

Στις 30/4 η ΕΚΤ μετά από μπαράζ 4 παρεμβάσεων θα τηρήσει στάση αναμονής
Η ΕΚΤ έχει κάνει ήδη πολλά, σε αυτή την φάση και δεν αναμένεται να κάνει άλλα για την ώρα
Στις 30 Απριλίου 2020 η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε κάποια μορφής παρέμβαση, αν και θα τονίσει η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα… σε αυτή την φάση θα αξιολογήσει πως αφομοιώνουν τις παρεμβάσεις της οι αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,75% και το ελληνικό στο 2,18%.
Τα χρηματιστήρια έχουν σταθεροποιηθεί και γενικώς – για την ώρα – έχει εκτονωθεί η κατάσταση.
Η ΕΚΤ έως σήμερα έχει προβεί στις εξής κινήσεις
-12 Μαρτίου και 18 Μαρτίου ανακοίνωσε το Πρόγραμμα Πανδημίας 750 δισεκ. το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να το αυξήσει στα 1,25 τρισεκ. ευρώ όχι όμως άμεσα.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε ανακοινώσεις στις 30 Απριλίου νέας επέκτασης του προγράμματος Πανδημίας κατά 500 δισεκ. στα 1,25 τρισεκ. αλλά πηγές δεν επιβεβαιώνουν τέτοιο σχεδιασμό σε αυτή την φάση.
Ο σχεδιασμός αυτός θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε μια επόμενη φάση.
Στις 7 Απριλίου η ΕΚΤ επίσης προέβη σε νέα παρέμβαση και βεβαίως στις 22 Απριλίου όπου ανακοίνωσε αποδοχή ομολόγων ως εγγύηση και κάτω από την επενδυτική βαθμίδα έως ΒΒ.
Η ΕΚΤ έχει κάνει ήδη πολλά, σε αυτή την φάση και δεν αναμένεται να κάνει άλλα για την ώρα.

Τι ανέφερε από τις 26 Απριλίου το bankingnews

Οι 3 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη συνεδριάζουν τις προσεχείς ημέρες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου αρχίζουν να αποσύρονται τα lockdown τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού.
Στις 30 Απριλίου συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ και θα δοθεί και συνέντευξη τύπου
Στις 28 και 29 Απριλίου συνεδριάζει η αμερικανική κεντρική τράπεζα FED.
Στις 27 και 28 Απριλίου η Bank of Japan.
Όπως αναφέρει το Bloomberg οι διεθνείς κεντρικές τράπεζες παραμένουν υπό πίεση για να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους απέναντι στην ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοιός, έχοντας δεσεμυτεί να δαπανήσουν τρισεκατομμύρια δολάρια για αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες από κοινού καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν προγραμματίσει τις συνεδριάσεις τους την νέα εβδομάδα.
Με τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ να αρχίζουν να αποσύρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής ίσως χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν την ύφεση και να επιταχύνουν την ανάκαμψη. Μεταξύ των επιλογών:
Επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, διευκόλυνση της πίστωσης σε προβληματικές επιχειρήσεις και δέσμευση για χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αναμένουμε από την ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης, το Πρόγραμμα Πανδημίας για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης και η Τράπεζα της Ιαπωνίας να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στις εταιρείες.
Η Fed δεν θα ανακοινώσει κάποιο νέο μέτρο, αλλά θα επιβεβαιώσει ότι έχει την δυνατότητα να κάνει περισσότερα. "

FED
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα FED θα συνεδριάσει στις 28-29 Απριλίου θα είναι η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση από τον Ιανουάριο, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί πολλές φορές από τότε.

Έχουν μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και ξεκίνησαν μια σειρά διευκολύνσεων έκτακτης ανάγκης και ανορθόδοξων πολιτικών.
Ο ισολογισμός της Fed έχει ήδη φτάσει τα 6,57 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η πλειοψηφία των οικονομολόγων σε ποσοστό 90% δήλωσαν ότι δεν περίμεναν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσφέρουν πρόσθετες οδηγίες για το πόσο σκοπεύουν να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν ή για το μελλοντικό ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα αναζητήσουν οποιεσδήποτε ενδείξεις από τον πρόεδρο Jerome Powell σχετικά με το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στις ΗΠΑ και στις προοπτικές ανάκαμψης.
Με βάση ενδείξεις τα επιτόκια του δολαρίου θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν έως το 2023.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 28 Απριλίου εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων για κοινή δημοσιονομική δράση.
Αφού η Πρόεδρος Lagarde είπε στους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να έχουν κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά, και προειδοποιώντας ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 15% το 2020, η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε αδιέξοδο.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να ενισχύει την αγορά ομολόγων έκτακτης ανάγκης αργότερα το 2020.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει τη νομισματική πολιτική σε αναμονή αυτήν την εβδομάδα.
Μόλις πρόσφατα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της κατά περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το 2020 και διευκόλυνε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Ωστόσο, το 25% των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς Πανδημίας από 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η αύξηση θα ανακοινωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Έχοντας συμφωνήσει την περασμένη εβδομάδα να αποδεχθούν τα ομόλογα σκουπίδια ως εγγύηση, υπάρχει επίσης εκτίμηση ότι θα προσθέσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Τράπεζα της Ιαπωνίας

Αφού εντείνει την αγορά μετοχών και των εταιρικών ομολόγων, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συζητήσει στις 27 και 28 Απριλίου να επιτρέψει απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, αντικαθιστώντας τον τρέχοντα στόχο των 80 τρισ. Γιεν.
Ο επικεφαλής της Bank of Japan Haruhiko Kuroda και οι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα λάβουν περαιτέρω μέτρα για να προσφέρουν δάνεια στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.
Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν την BOJ να ενισχύει την υποστήριξη χρηματοδότησης για τις εταιρείες
Περίπου το 83% των 40 αναλυτών προβλέπει ότι η BOJ θα εισαγάγει νέα εργαλεία για την υποστήριξη τραπεζικού δανεισμού για επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης