Πετρέλαιο

Σε καθοδική πορεία το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά και αποθήκευση – Στα 12,87 δολ. κινείται το αργό, κάτω από τα 20 δολ. το Brent

Σε καθοδική πορεία το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά και αποθήκευση – Στα 12,87 δολ. κινείται το αργό, κάτω από τα 20 δολ. το Brent

Σε νέο ρεκόρ πλησιάζει η αποθήκευση αργού στις ΗΠΑ - Το Brent έληξε την περασμένη εβδομάδα με πτώση 24% και το WTI με περίπου 7%

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν και πάλι σήμερα Δευτέρα 27.4.2020 λόγω των ανησυχιών για περιορισμένη ικανότητα αποθήκευσης, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, και την παγκόσμια οικονομική ύφεση από την πανδημία κορωνοϊού.
Το crude διαμορφώθηκε στα 12,88 δολάρια /βαρέλι και το brent στα 19,94 δολ.
Το φυσικό αέριο ανέκαμψε στα 1,84 δολ.


Τα αμερικανικά συμβόλαια πετρελαίου υποχωρούν κατά περισσότερο από 4 δολάρια το βαρέλι λόγω ανησυχιών ότι η αποθήκευση στο Cushing της Οκλαχόμα, θα μπορούσε σύντομα να εξαντληθεί

Περί τις 18: 30 ώρα Ελλάδας τα συμβόλαια μελλοντικής του West Texas Intermediate June υποχωρούσαν κατά 4,74 $ ή 27,9%, στα 12,20$ το βαρέλι.

Το Brent σημείωνε απώλειες 2,04$ ή 9,51%, στα 19,40$ το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Ιουνίου για το Brent λήγει την Πέμπτη.

Τα συμβόλαια πετρελαίου σημείωσαν την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ζημιές την περασμένη εβδομάδα, με το Brent να υποχωρεί 24% και το WTI να σημειώνει απώλειες περίπου 7%. Οι τιμές έχουν πλέον υποχωρήσεις για οκτώ από τις τελευταίες εννέα τελευταίες εβδομάδες.

Η πτώση των τιμών του συμβολάιου WTI για τον Ιούνιο ενδέχεται να έχει προκληθεί εν μέρει από επενδυτές που μετακίνησαν τις θέσεις τους σε μεταγενέστερους μήνες μετά τη λήξη του συμβολαίου του Μαΐου σε αρνητική περιοχή για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προθεσμιακά συμβόλαιο διαπραγματεύονταν σε χαμηλότερες από τις συνηθισμένες ποσότητες.

«Η αγορά ανησυχεί πολύ για επανάληψη της αρνητικής τιμής, καθώς ο κόμβος αποθήκευσης και παράδοσης Cushing είναι κορεσμένος», δήλωσε ο Harry Tchilinguirian, της BNP Paribas, στο Reuters Global Oil Forum. «Η μετατόπιση του ανοιχτού ενδιαφέροντος από τον Ιούνιο θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη ρευστότητα του συμβολαίου, οδηγώντας ενδεχομένως σε μεγαλύτερη αστάθεια στην τιμή του» πρόσθεσε.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 518,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 17 Απριλίου, κοντά στο ρεκόρ των 535 εκατομμύρια βαρέλια του 2017.

Το Cushing, το σημείο παράδοσης για το WTI, ήταν 70% γεμάτο στα μέσα Απριλίου, αν και σύμφωνα με τους traders όλοι οι διαθέσιμοι χώροι έχουν ήδη μισθωθεί.

Η παγκόσμια οικονομική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% φέτος ενώ η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 30% λόγω της πανδημίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 26,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επιδόματα ανεργίας από τα μέσα Μαρτίου και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 40% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο.

«Το τρέχον ισοζύγιο πετρελαίου είναι απλώς τραγικό και δεν αναμένεται βελτίωση μέχρι τον Ιούνιο λόγω της (μαζικής) πτώσης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Tamas Varga της PVM.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ομάδας γνωστής ως ΟΠΕΚ +, δεσμεύτηκαν αυτό το μήνα να μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Το Κουβέιτ και το Αζερμπαϊτζάν συντονίζουν τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου, ενώ η Ρωσία πρόκειται να μειώσει τις εξαγωγές της στη δυτική θάλασσα κατά το ήμισυ τον Μάιο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης