Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος: Η πανδημία εξαπλώνεται στο περιβάλλον ενώ εμείς μένουμε σπίτι

Σ. Φάμελλος: Η πανδημία εξαπλώνεται στο περιβάλλον ενώ εμείς μένουμε σπίτι

Δήλωση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

 

"Παρότι η τηλεκατάρτιση καταργήθηκε, μετά από την κατακραυγή των επιστημόνων, της αντιπολίτευσης και γενικά της κοινωνίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν παραιτείται από την πραγματική της στόχευση που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων με όποιο κόστος, στο φυσικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και το δημόσιο συμφέρον" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος αναφερόμενος στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Ο κος Χατζηδάκης, χωρίς ίχνος ντροπής, εισάγει το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και περιορισμών στη διαδικασία συζήτησης και συμμετοχής των βουλευτών. Έφτασαν σε σημείο να καθορίζουν συνεδριάσεις επιτροπών ενώ το νομοσχέδιο ακόμη και τώρα, Παρασκευή απόγευμα, δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κορονοϊού, για να φιμώσει, καθώς δεν μπορεί επί της ουσίας να αντιμετωπίσει, τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, της επιστημονικής κοινότητας και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που ζητούσαν απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του.

Πώς μπορεί να συμβιβαστεί άραγε το ψευδές πράσινο προσωπείο του κου Μητσοτάκη με την κάθετη αντίδραση όλης της περιβαλλοντικής κοινότητας; Μήπως αυτό είναι ο λόγος που επιχειρούν να περάσουν το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο με περιορισμό στη συμμετοχή βουλευτών; Και ας μας πει ο ψευδο-ευρωπαϊστής Υπουργός σε ποια άλλη χώρα νομοθετούν με ελλιπή συμμετοχή και διαβούλευση, πλην, πιθανά, στην Ουγγαρία του κου Όρμπαν;

Και γιατί αυτή η βιασύνη; Μήπως στο νομοσχέδιο που διπλασιάστηκε σε μέγεθος, από τα 82 άρθρα κατά τη διαβούλευση σήμερα φτάνει στα 130, κρύβονται εξυπηρετήσεις και μία πολύ καλή ευκαιρία μέσα στον κορονοϊό να καλυφθούν όλα αυτά; Τελικά, εκτός από τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, έχει και άλλες υποχρεώσεις να ξεπληρώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Από την πρώτη ανάγνωση προκύπτει: εξυπηρετήσεις στην Ελληνικός Χρυσός, ξεπούλημα του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ)-από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις με πλειοψηφία του δημοσίου-, νομιμοποίηση αυθαιρέτων που δεν έχουν κτιστεί, κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου, κατάργηση υπηρεσιών περιβάλλοντος και φορέων προστατευόμενων περιοχών, παρεμβάσεις σε δάση χωρίς έγκριση των δασικών υπηρεσιών, δεκάδες φωτογραφικές ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις σε ημέτερους, απευθείας αναθέσεις και άλλα πολλά που θα αναφέρουμε στη Βουλή, όσα θα καταφέραμε να εντοπίσουμε τις επόμενες τρεις μόνο μέρες που μάς διαθέτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέχρι να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή.

Η Βουλή είναι σχεδόν κλειστή και νομοθετεί μόνο τα μέτρα που είναι απαραίτητα στο πλαίσιο της πανδημίας, εμείς #μένουμεσπίτι, η ελληνική κοινωνία δίνει μια μάχη ζωής και οι κ. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν από τη Βουλή ό,τι θα «σκόνταφτε» στην αντίδραση της κοινωνίας. Εμείς #μένουμεσπίτι και ο κος Χατζηδάκης βρήκε την ευκαιρία να σαρώσει το ελληνικό περιβάλλον. Του θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο επιχείρησε να πετύχει ο κος Βρούτσης με την τηλεκατάρτιση.

Πολύ φοβόμαστε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να ενσωματώσει και στο μέλλον για άλλα σοβαρά ζητήματα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον περιορισμό πληροφόρησης και διαφάνειας, ώστε να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα χωρίς αντιδράσεις. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας και απαξίωσης της νομοθετικής και κοινοβουλευτικής διαδικασίας το οποίο καθιστά αναγκαία τη συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και της κοινωνίας, απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα της κυβέρνησης «να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία».

Και δυστυχώς το πρώτο χτύπημα, μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση επέλεξε να το δώσει στο περιβάλλον. Μέχρι εδώ άντεξε το οικολογικό προσωπείο του κου Μητσοτάκη. Λογικό, ως ψεύτικο έσπασε γρήγορα".​

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης