Διεθνή

Αποσύρονται σιωπηρά οι αμερικανικές τράπεζες από την Ευρώπη – Φόβοι για επανάληψη του κραχ του 2008

Αποσύρονται σιωπηρά οι αμερικανικές τράπεζες από την Ευρώπη – Φόβοι για επανάληψη του κραχ του 2008
Οι αμερικανικές τράπεζες είχαν γίνει πιο προσεκτικές στην ανάληψη διμερών και κοινοπρακτικών δανείων σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες στην ΕΕ
Οι αμερικανικές τράπεζες αποσύρουν το δανεισμό σε ευρωπαϊκές εταιρείες λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η Wall Street μπορεί να αποσυρθεί σταδιακά στην εγχώρια αγορά της όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τραπεζίτες, σύμβουλοι και στελέχη του κλάδου ανέφεραν ότι οι αμερικανικές τράπεζες είχαν γίνει πιο προσεκτικές στην ανάληψη διμερών και κοινοπρακτικών δανείων σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες σε όλη την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.
Στη Γερμανία, η JPMorgan εγκατέλειψε πρόσφατα τις συνομιλίες για ένα επιπλέον πιστωτικό όριο στην BASF, τη μεγαλύτερη ομάδα χημικών στον κόσμο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.
Ομοίως, η Bank of America δάνεισε το ήμισυ από τη συμφωνία ύψους 3 δισ. ευρώ που είχαν υπογράψει με την Adidas.
Η Goldman Sachs - η οποία βοήθησε στην έκδοση κοινοπρακτικού δανείου 3,5 δισ. ευρώ για την ιταλική-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler αυτό το μήνα - δεν συμμετείχε σε παρόμοια διευκόλυνση 12 δισ. ευρώ για τη γερμανική Daimler, αφήνοντας άλλες τράπεζες να καλύψουν τη διαφορά.
«Παρατηρούμε όλο και περισσότερο μια στάση αποστασιοποίησης μεταξύ των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών», δήλωσε ένας σύμβουλος που συμμετέχει άμεσα σε διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και εταιρειών στη Γερμανία.
«Αυτές δεν είναι μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις: υπάρχει ένα σαφές σχέδιο», πρόσθεσε.
Το πρώτο τρίμηνο, το συνολικό μερίδιο αγοράς των πέντε μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ σε κοινοπρακτικά δάνεια στη Γερμανία μειώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο στο 14,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Και αυτή η περίοδος καταγράφει μόνο την αρχή της πανδημίας.
«Κάθε τράπεζα βρίσκεται υπό την αιχμή των εθνικών ρυθμιστικών αρχών της, οι οποίες σε περιόδους κρίσης παρουσιάζουν τεράστια αυστηρότητα», δήλωσε ο Jan Pieter Krahnen, διευθυντής του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.
"Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση κινδύνων και την περιφερειακή έκθεση, η οποία έρχεται σε βάρος των πελατών στο εξωτερικό".
Η τάση έχει προσελκύσει την προσοχή των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.
«Έχουμε λάβει πολλά σήματα ότι οι ξένες τράπεζες αρχίζουν να υποχωρούν από τη γερμανική αγορά», δήλωσε ανώτερος εποπτικός αξιωματούχος.
«Δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε να δανείσουν».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η JPMorgan αποσύρθηκε από ένα πρόσφατο πακέτο διάσωσης χρέους και ιδίων κεφαλαίων 324 εκατ. λιρών για τον φορέα εκμετάλλευσης παραχωρήσεων αεροδρομίου SSP.
Μόνο βρετανικές τράπεζες έμειναν στην κοινοπραξία.
Την ίδια ώρα, η JPMorgan και η BofA απέρριψαν ένα αίτημα για βραχυπρόθεσμο δάνειο στην Informa, και δεν ήταν μεταξύ των αναδόχων σε placement ύψους 1 δισ. στερλινών, παρόλο που η τελευταία ήταν ανάδοχος της βρετανικής εταιρείας για 10 χρόνια.
Η BofA απέρριψε επίσης μια πιθανή άντληση κεφαλαίων για την κινηματογραφική αλυσίδα Cineworld.
Η μείωση του δανεισμού προκάλεσε ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με την αξιοπιστία των αμερικανικών τραπεζών σε μια κρίση.
Ένας λόγος που οι πολιτικοί του Βερολίνου υποστήριξαν πέρυσι συνομιλίες μεταξύ της Deutsche Bank και της εγχώριας αντίπαλης Commerzbank ήταν η επιθυμία για έναν «εθνικό πρωταθλητή» που θα συνεχίσει να δανείζεται σε περιόδους κρίσης.
Οι γερμανικές εταιρείες που θέλουν να αντλήσουν μεγάλα δάνεια και που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση έχουν ιδιαίτερα μικρά περιθώρια κινήσεων, επειδή χρειάζονται την υποστήριξη του υφιστάμενου ομίλου δανεισμού τους για πρόσβαση σε κεφάλαια από την κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW.
Η KfW μπορεί να επωμιστεί έως και το 80% των νέων κοινοπρακτικών δανείων, ωστόσο η ίδια επιμένει ότι οι τράπεζες του ιδιωτικού τομέα πρέπει να αναλαμβάνουν το υπόλοιπο 20%, καθώς και εγγυήσεις για τα υπάρχοντα πιστωτικά όρια.
"Εάν μια τράπεζα σε μια υπάρχουσα κοινοπραξία βγει εκτός γραμμής, δεν είναι μόνο ότι οι άλλες να συμπληρώσουν το κενό, αλλά μερικές από αυτές μπορεί επίσης να αρχίσουν να έχουν δεύτερες σκέψεις", δήλωσε ένα άτομο εξοικειωμένο με τέτοιες διαπραγματεύσεις.
Ο ταξιδιωτικός όμιλος Tui και ο κατασκευαστής αθλητικών ειδών Adidas εξασφάλισαν μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια που υποστηρίζονται από το κράτος, ενώ 20 διαφορετικές εταιρείες blue-chip βρίσκονται ακόμη σε ανάλογες συνομιλίες.
Οι διαπραγματεύσεις για ένα κοινοπρακτικό δάνειο που υποστηρίζεται από την KfW για τη χαλυβουργία Thyssenkrupp έχουν καθυστερήσει, αναμένοντας δεσμεύσεις από την JPMorgan και τη Goldman, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης