Διεθνή

Καλπάζει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ – Στους 50.000 οι νεκροί, 3.176 μέσα σε 24 ώρες – Πολλές Πολιτείες άρουν περιορισμούς

Καλπάζει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ – Στους 50.000 οι νεκροί, 3.176 μέσα σε 24 ώρες – Πολλές Πολιτείες άρουν περιορισμούς
Το ποσό των 484 δις δολαρίων ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων και νοσοκομείων
Κάθε άλλο παρά στην κορύφωση της είναι η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των νεκρών προσεγγίζει τους 50.000 καθώς μόλις τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν άλλοι 3.176 θάνατοι.
Βάσει της τελευταίας επίσημης καταμέτρησης, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 49.954 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 869.000 καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σχεδόν 27.000 νέα κρούσματα.
Οι ΗΠΑ είναι με διαφορά πρώτες παγκοσμίως τόσο στον αριθμό των θυμάτων όσο και των κρουσμάτων, αν και είναι η χώρα που έχει πραγματοποιήσει και τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ, καθώς έχουν γίνει πάνω από 4,6 εκατομμύρια.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει έντονη ανησυχία ότι παρά το μεγάλο αριθμό των τεστ, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo μια έρευνα που έγινε σε κατοίκους της Πολιτείας έδειξε ότι σχεδόν το 14% έχει αναπτύξει αντισώματα στον ιό, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Ο Cuomo υποστήριξε πως αν και η εν λόγω έρευνα έχει αδυναμίες και αφορά ένα μικρό δείγμα 3.000 ανθρώπων, δείχνει πως το ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό είναι της τάξης του 0,5%, πολύ χαμηλότερη δηλαδή από αυτό που εκτιμούν οι επιδημιολόγοι – λοιμωξιολόγοι.
Image
Εν τω μεταξύ, μια σειρά από Πολιτείες είναι έτοιμες να άρουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα και να περάσουν στην επόμενη ημέρα.
Οι Πολιτείες του Τενεσί, του Τέξας, του Οχάιο, της Μοντάνα, της Τζόρτζια είναι μερικές μόνο από τις Πολιτείες που έχουν ανακοινώσει το σχέδιο τους να ανοίξουν κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις που είχαν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
Αν και οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως είναι πολύ νωρίς για να ανοίξουν επιχειρήσεις και προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου, πολλοί από τους κυβερνήτες είναι αποφασισμένο να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κυβερνήτη της Τζόρτζια, Brian Kemp, ο οποίος και παρά τις αντιδράσεις του Λευκού Οίκου, προχώρησε στο άνοιγμα των γυμναστηρίων, των κομμωτηρίων, των bowling, των καταστημάτων μασάζ και τατουάζ ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα σινεμά και τα εστιατόρια.
Από την περασμένη Δευτέρα, η Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας προχώρησε στο άνοιγμα επιχειρήσεων, ενώ η Φλόριντα άνοιξε κάποιες από τις παραλίες της τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος Mike Pence κάλεσε τους κυβερνήτες των Πολιτειών να ακολουθούν τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τη λειτουργία επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το CBS News, μόλις το 13% των Αμερικανών δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι έτοιμο να επιστρέψει στη δουλειά του και σε δημόσιους χώρους αν αρθούν τώρα οι περιορισμοί και ανεξάρτητα από την πορεία της επιδημίας.
Σημειώνεται πως χθες Πέμπτη 23/4 η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο ύψους 484 δις δολαρίων, τα οποία προορίζονται για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων και νοσοκομείων, ανεβάζοντας τις συνολικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιδημία του κορωνοϊού στο αστρονομικό ποσό των 3 τρις δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης