Ενέργεια

Αντιμέτωπη με την πτώχευση η ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ

Αντιμέτωπη με την πτώχευση η ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ
Από τα πετρελαϊκά πεδία έως τους αγωγούς οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν στη χειρότερη κρίση της βιομηχανίας πετρελαίου

Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, τα διυλιστήρια και οι εταιρείες αγωγών προσπαθούν να κερδίσουν ρευστότητα και να αντιμετωπίσουν πιθανή αναδιάρθρωση καθώς αγωνίζονται να επιβιώσουν κάτω από βαριά χρέη και το διπλό σοκ προσφοράς / ζήτησης στη χειρότερη κρίση που αντιμετώπισε η βιομηχανία πετρελαίου.

Η ζήτηση καυσίμων έχει μειωθεί περίπου 30% παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας του κορωναϊού, και καθώς η κρίση της υγείας, επιδείνωσε τον πόλεμο τιμών μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, πλημμύρισαν οι αγορές αργού.

Η βιομηχανία αγωνιζόταν ήδη να ικανοποιήσει τους, δυσαρεστημένους επενδυτές με τις αδύναμες αποδόσεις, ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες καταφέραν να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η θέση ήταν πριν οι τιμές των ΗΠΑ καταρρεύσουν σε αρνητική περιοχή τη Δευτέρα, έως και 38 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτή η ξαφνική κρίση ήρθε παρά τις σημαντικές περικοπές δαπανών και παραγωγής που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τους παραγωγούς των ΗΠΑ και αντικατοπτρίζει ένα περιβάλλον τιμών πολύ κάτω από τα επίπεδα που είχαν διαμορφώσει εταιρείες και σύμβουλοι σε χειρότερα σενάρια.

Περίπου οι μισοί από τους 60 κορυφαίους ανεξάρτητους παραγωγούς πετρελαίου στις ΗΠΑ θα χρειαστεί πιθανώς να επανεξετάσουν τις επιλογές για την εξασφάλιση περισσότερης ρευστότητας, σύμφωνα με την δικηγορική εταιρείας ενέργειας Haynes και Boone.

«Οι αντιδράσεις από αυτή την κατάρρευση των τιμών θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον κλάδο και από όλους όσοι παρέχουν υπηρεσίες », δήλωσε ο Buddy Clark, συνεργάτης της εταιρείας στο Χιούστον.

Οι εταιρείες που χρησιμοποίησαν χρέος για να χρηματοδοτήσουν εξαγορές προτού καταρρεύσουν οι τιμές, όπως ο πετρελαϊκός γίγαντας Occidental Petroleum Corp, εστιάζουν στους μετόχους και στη διατήρηση μετρητών.

Πολλές μεσαίες εταιρείες που υποστηρίζονται από ιδιωτικά κεφάλαια κινδυνεύουν με πτώχευση, σύμφωνα με μερικές από περισσότερες από δώδεκα βιομηχανίες και χρηματοοικονομικές πηγές που μίλησαν στο Reuters ενώ μεγάλες τράπεζες ετοιμάζονται να γίνουν ιδιοκτήτες πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς καταλαμβάνουν ενέργεια περιουσιακά στοιχεία.

Μία μεσαία εταιρεία, η Salt Creek Midstream, η οποία δραστηριοποιείται στη λεκάνη του Ντελαγουέρ στο Τέξας, είχε ήδη προσλάβει την Jefferies Financial Group και τη νομική εταιρεία Kirkland & Ellis για συμβουλές χρέους πριν από τα γεγονότα της εβδομάδας.

Περισσότεροι παραγωγοί σχιστόλιθου αναμένεται να ζητήσουν προστασία από την πτώχευση τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας και των τραπεζών, μετά την Whiting Petroleum, η οποία το ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα. Πολλοί μικροί και μεσαίοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Chesapeake Energy Corp, έχουν διατηρήσει συμβούλους χρέους.

Το προεπιλεγμένο επιτόκιο δανεισμού για το 2020 μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών είναι 18%, σύμφωνα με την Fitch Ratings, ενώ σχεδόν το 20% όλων των ενεργειακών εταιρικών ομολόγων διαπραγματεύονται κάτω από 70 σεντς, υποδηλώνοντας δυσφορία, σύμφωνα με στοιχεία του MarketAxess.

Η Occidental ελπίζει ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα βοηθήσουν στη μείωση του χρέους της, το οποίο ανήλθε στα 39 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2019 μετά τη εξαγορά της Anadarko Petroleum πέρυσι. Από τότε μείωσε το κόστος δύο φορές και μείωσε το πολύτιμο μέρισμα.

Oι Αγωγοί

Οι ιδιωτικοί φορείς εκμετάλλευσης αγωγών θεωρούνται οι πιο ευάλωτοι μεταξύ των μεσαίων εταιρειών.
Καθώς οι παραγωγοί σχιστόλιθου βρίσκονται αντιμετωποι με την πτώχευση, αναμένεται να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν δικαστικές διαδικασίες για την έξοδο από συμβάσεις αγωγών που χρεώνουν τέλη μεταφοράς με βάση τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου πολύ πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τους Buddy Clark και Charles Beckham, έναν άλλο εταίρο της Haynes και της Boone.

Η Glass Mountain LLC νωρίτερα αυτό το μήνα μήνυσε τον προβληματικό παραγωγό Chesapeake Energy για φερόμενη αθέτηση της σύμβασης μεταφοράς πετρελαίου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Οι εταιρείες μεσαίου μεγέθους απειλούνται επίσης από μια αργή πτώση της παραγωγής, καθώς και τα πηγάδια σταματούν λόγω των κακών συνθηκών της αγοράς.

Με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας, έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον 600.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) περικοπών της παραγωγής των Η.Π.Α. και αυτό μειώνει τα τέλη μεταφοράς που κερδίζουν εταιρείες αγωγών.

Ορισμένοι από αυτούς τους μεσαίους φορείς εκμετάλλευσης δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότηση συστημάτων αγωγών, που δημιουργήθηκαν για να υποστηρίξουν τους παραγωγούς να αναπτύξουν νέες, δαπανηρότερες εγκαταστάσει σχιστολιθικού όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν υψηλότερες, αλλά δεν είναι πλέον κερδοφόρες.

Το χρέος που ανήκει σε ιδιωτικούς χειριστές διαπραγματεύεται σε επίπεδα, μ μεταξύ 40 και 50 σεντς στο δολάριο, όπως η Brazos Midstream, χειριστής της Delaware Basin του οποίου το μακροπρόθεσμο χρέος υποβαθμίστηκε σε CCC + από την Fitch Ratings την περασμένη εβδομάδα

Το διυλιστήριο πετρελαίου PBF Energy δημιούργησε ένα δίκτυο έξι διυλιστηρίων στις ΗΠΑ σε μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της φετινής αγοράς περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ενός εργοστασίου στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Με την ολίσθηση της αγοράς, ολόκληρη η εταιρεία αξίζει προς το παρόν λιγότερο σε κεφαλαιοποίηση από αυτήν την αγορά.

Η PBF τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα πουλούσε μονάδες αερίου υδρογόνου για 530 εκατομμύρια δολάρια για να συγκεντρώσει ρευστότητα.

Αυτή η πώληση "επιλύει ορισμένα βραχυπρόθεσμα προβλήματα γι 'αυτούς", , αλλά προειδοποίησε ότι αυτό από μόνο του δεν θα σταθεροποιήσει την εταιρεία εκτός εάν η ζήτηση καυσίμων αρχίσει να ανακάμπτει.


Η ζήτηση, ωστόσο, μειώνεται κατά περίπου 25% στις Ηνωμένες Πολιτείες και η υπερπροσφορά αναμένεται να παραμείνει για μήνες.

Έρευνα του Απριλίου για τους παραγωγούς ενέργειας από την Federal Reserve Bank του Κάνσας Σίτι διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% θα ήταν αφερέγγυο εντός ενός έτους εάν οι τιμές του πετρελαίου παρέμεναν περίπου 30 $ το βαρέλι. Οι τιμές του αργού στις ΗΠΑ έκλεισαν κάτω από 14 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη 22/4.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης