Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σε χαμηλό επίπεδο τα επίπεδα όζοντος πάνω από την Αρκτική

Σε χαμηλό επίπεδο τα επίπεδα όζοντος πάνω από την Αρκτική
Τέτοια χαμηλά επίπεδα είναι σπάνια, όμως δεν είναι πρωτοφανή

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το όζον πάνω από την Αρκτική.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ερευνητών της NASA, η μικρότερη τιμή στα επίπεδα του όζοντος πάνω από την Αρκτική σημειώθηκε στις 12 Μαρτίου και ήταν στις 205 μονάδες Dobson, κάτι που προκαλεί προβληματισμός, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο παρουσιάζονται οι υψηλότερες τιμές

Τέτοια χαμηλά επίπεδα είναι σπάνια, όμως δεν είναι πρωτοφανή. Παρόμοια χαμηλά επίπεδα όζοντος εμφανίστηκαν στην ανώτερη ατμόσφαιρα ή στη στρατόσφαιρα, το 1997 και το 2011. Συγκριτικά, η χαμηλότερη τιμή όζοντος Μαρτίου που παρατηρείται στην Αρκτική είναι συνήθως περίπου 240 μονάδες Dobson.
«Το φετινό χαμηλό Αρκτικό όζον συμβαίνει μία φορά ανά δεκαετία», δήλωσε ο Paul Newman, επικεφαλής επιστήμονας για τις Επιστήμες της Γης στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Greenbelt, στο Maryland. «Για τη γενική υγεία της στιβάδας του όζοντος, αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς τα επίπεδα του όζοντος στην Αρκτική είναι συνήθως υψηλά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου», τόνισε ο επιστήμονας της NASA.

Οι ερευνητές της NASA προτιμούν τον όρο «εξάντληση» έναντι της Αρκτικής, καθώς παρά το χαμηλό ρεκόρ της στιβάδας του όζοντος φέτος, η απώλεια όζοντος είναι ακόμα πολύ μικρότερη από την ετήσια «τρύπα» του όζοντος που εμφανίζεται στην Ανταρκτική τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κατά την άνοιξη του Νότιου Ημισφαιρίου. Για σύγκριση, τα επίπεδα όζοντος στην Ανταρκτική συνήθως πέφτουν σε περίπου 120 μονάδες Dobson!
Η NASA, μαζί με την Εθνική Ωκεάνια και την Ατμοσφαιρική Διοίκηση, παρακολουθεί το στρατοσφαιρικό όζον χρησιμοποιώντας δορυφόρους, όπως ο δορυφόρος Aura της NASA, ο δορυφόρος NASA-NOAA Suomi National Polar-orbiting Partnership και το κοινό πολικό δορυφορικό σύστημα NOAA-20 της NOAA. Το Microwave Limb Sounder πάνω στον δορυφόρο Aura εκτιμά επίσης τα στρατοσφαιρικά επίπεδα χλωρίου που καταστρέφουν το όζον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης