Στη μεγαλύτερη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα οδηγήσει πιθανότατα η κρίση του κορωνοίού, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs, που αναμεταδίδει το CNBC. Από την άλλη πλευρά όμως, σημαντικός παράγοντας για να μπουν σε μια νέα βάση δεδομένων και σύγκρισης είναι η κλιματική αλλαγή.
Ειδικότερα, η πανδημία του Covid-19 σήμαινε ότι χώρες σε όλο τον κόσμο έπρεπε ουσιαστικά να μπουν σε καθεστώς καραντίνας. Ένα από τα σημαντικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης πολιτικής ήταν η δραματική πτώση του επιπέδου των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Τι εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs
Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν σε ερευνητικό σημείωμα ότι αναμένουν ότι οι εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια (που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 5,4% μόνο φέτος. Αυτό βέβαια θα καθοριστεί από την διάρκεια της παύσης στον τομέα των μεταφορών και τη βιομηχανική δραστηριότητα.
Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 1,7% σε 33 Gigatonnes (Gt) το 2018. Η χρήση άνθρακα μόνο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε τα 10 Gt, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο της συνολικής αύξησης.
Οι συνολικές παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου εκτιμήθηκαν να κορυφώνονται γύρω στο 2030, σύμφωνα με τις πιο επιθετικές τρέχουσες εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή.
Ωστόσο, έρευνα από τον IEA που δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια είχαν ήδη αρχίσει να μειώνονται. Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol ισχυρίστηκε έκτοτε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε στη μετάβαση του μίγματος παραγωγής ενέργειας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το 2019 έως το 2020 ως το οριστικό έτος για τις μέγιστες εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια.
«Θα απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου δεν θα κορυφωθούν, αλλά θα μειωθούν προκειμένου να ανταποκριθούν στις κλιματικές φιλοδοξίες», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Ο φόβος από το κεφάλαιο «Κίνα»
Η αλλαγή του κλίματος είναι μια τεράστια παγκόσμια απειλή που θα παραμείνει εκεί αφού ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και θα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να αποφύγουμε να γίνει κάτι που υπονομεύει τις ζωές, τόνισε ο ob Ward, διευθυντής στο Grantham Research Institute on Climate Change, στο London School of Economics.
«Εάν η Κίνα, η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, επιλέξει να ανακάμψει από αυτήν την κρίση «βασιζόμενη στον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα, οι εκπομπές της θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο και ίσως για πολλά επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.
Οι συστάσεις των κλιματολόγων
Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν πει ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, όπως η πανδημία του κορανοϊού, ως παγκόσμια κρίση υγείας.
Τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας συνέπεσαν με μια σημαντική βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε πολλές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, στην Ευρώπη, τα αποτελέσματα είναι ορατά από το διάστημα.
πό τις 13 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου, η ESA δήλωσε ότι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Ρώμη είχαν αναφέρει όλες μειώσεις των συγκεντρώσεων διοξειδίου του αζώτου περίπου 45%. Στο Παρίσι, εν τω μεταξύ, σημειώθηκε μια «δραματική» πτώση 54%.
«Νομίζω ότι μας έχει δοθεί ένα παράθυρο, από μια πολύ τραγική κατάσταση, για να δούμε μια επαναφορά με τρόπο που δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατό πριν από τρεις μήνες», δήλωσε ο Gail Whiteman, διευθυντής του Κέντρου Αειφορίας των Επιχειρήσεων του Πάντλαντ στο Λάνκαστερ Πανεπιστήμιο, είπε στο CNBC μέσω τηλεφώνου.
www.worldenergynews.gr