Επίδικο ζήτημα το αν τα τέλη θα αντικαταστήσουν το σύστημα διανομής δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων, ή αν θα εφαρμοστούν ανεξάρτητα
Αντιπαράθεση μεταξύ εταιριών τσιμέντου, χάλυβα και αλουμινίου με διεθνή επενδυτικά fund καταγράφεται στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς στήριξης για την αποτροπή της διαρροής εν όψει του στόχου για μηδενικές εκπομπές CO2 το 2050.
Σε περισσότερες από 200 απαντήσεις που υποβλήθηκαν σε διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις τελωνειακές επιβαρύνσεις άνθρακα, και το εάν αυτές θα αντικαταστήσουν ή θα εφαρμοστούν ανεξάρτητα από το υφιστάμενο σύστημα διανομής δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων, οι διαχειριστές κεφαλαίων με δηλώσεις τους στο Reuters μιλούν για «διπλή αποζημίωση», ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών δηλώνουν ότι αυτό που ζητούν είναι οι εισαγωγείς από τρίτες χώρες να αντιμετωπίζονται όπως η ευρωπαϊκή παραγωγή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημοσιεύσει πρόταση για συνοριακά τέλη άνθρακα το 2021.
Δέσμευση στον κλιματικό στόχο της Ε.Ε.
Οι διαχειριστές χρήματος πάντως είναι ολοένα και πιο ανήσυχοι ότι οι εταιρικές πιέσεις ενδέχεται να υπονομεύσουν την αυστηρή δράση για του
Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις τσιμέντου και χάλυβα που μίλησαν στο Reuters δήλωσαν ότι οι ανησυχίες αυτές είναι άστοχες και δεσμεύτηκαν πλήρως για το στόχο της ΕΕ να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.
«Ως εταιρεία καλωσορίζουμε τους στόχους της ΕΕ», δήλωσε ο Cedric de Meeus, εκπρόσωπος της ελβετικής τσιμεντοβιομηχανίας LafargeHolcim. «Θα είναι μια σύνθετη μετάβαση. Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε το ρόλο μας», πρόσθεσε ο de Meeus.
Η επιβολή τέλους CO2 στα σύνορα ΕΕ αποτελεί κεντρικό πυλώνα πολιτικής της προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen και αποσκοπεί στην προστασία των επιχειρήσεων που επιβαρύνονται με το κόστος των κλιματικών στόχων, ώστε να αποτραπεί η λεγόμενη διαρροή άνθρακα δηλαδή η μεταφορά της παραγωγής των επιχειρήσεων σε περιοχές του πλανήτη με λιγότερο αυστηρές πολιτικές για το κλίμα.
Ωστόσο όπως δήλωσε στο Reuters η Stephanie Pfeifer επικεφαλής του Institutional Investors Group on Climate Change «οι εταιρείες δεν θα πρέπει να αποζημιώνονται δύο φορές για τους πιθανούς κινδύνους διαρροής άνθρακα». Πρόκειται για ευρωπαϊκό όμιλο κυρίως συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών φορέων που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 30 τρις. ευρώ και τα 230 επενδυτικά μέλη του κατέχουν μετοχές και ομόλογα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χάλυβα και τσιμέντου στα χαρτοφυλάκιά τους.
Συμπλήρωμα στα δωρεάν δικαιώματα
«Ο δρόμος για τις μηδενικές εκπομπές CO2 των τσιμεντοβιομηχανιών φαίνεται να χάνει το σήμα», δήλωσε στο Reuters ο Bruce Duguid, επικεφαλής του βρετανικού κλάδου του Hermes. «Δεν συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν ταυτόχρονα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών και μηχανισμός προσαρμογής», πρόσθεσε.
«Η αποφυγή της διαρροής άνθρακα - επιτρέποντας την παραγωγή περισσότερου χάλυβα εκτός ΕΕ με λιγότερο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα - είναι απολύτως απαραίτητη, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί η Ευρώπη να φθάσει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα 2050», δήλωσε εκπρόσωπος της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής χάλυβα στον κόσμο .
Πάντως ενώσεις επιχειρήσεων όπως η Cembureau, η Eurofer που αντιπροσωπεύει τους χαλυβουργούς και η European Aluminium, θεωρούν ότι ο φόρος CO2 στα σύνορα πρέπει να συμπληρώνει και να μην αντικαθιστά τα δωρεάν δικαιώματα ρύπων.
Μεταξύ των εταιριών που έχουν υιοθετήσει αυτή τη στάση είναι η LafargeHolcim και η ArcelorMittal, ενώ η μεγαλύτερη γερμανική χαλυβουργία ThyssenKrupp δήλωσε στο Reuters ότι έχει την ίδια θέση.
«Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί και να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση δικαιωμάτων εκπομπής στο πλαίσιο του ETS μέχρι το 2030, εφαρμόζοντας ρεαλιστικά κριτήρια αναφοράς και χωρίς πρόσθετη μείωση των πιστώσεων», δήλωσε η ThyssenKrupp.
Πρόταση για υβριδικό σύστημα
Η Cembureau, η Eurofer και η LafargeHolcim δήλωσαν ότι δεν επιδιώκουν διπλή αποζημίωση, αλλά προτείνουν ένα υβριδικό σύστημα στο πλαίσιο του οποίου θα αποφεύγεται να καλύπτονται οι ίδιες εκπομπές και από τις δύο μορφές προστασίας.
Σύμφωνα με την πρότασή τους, οι εταιρείες της ΕΕ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα άνθρακα, ενώ οι εταιρείες που εξάγουν στην Ευρώπη θα λάβουν ένα μερίδιο των «ελεύθερων» δικαιωμάτων εκπομπών και θα καταβάλλουν φόρο συνοριακής εκπομπής διοξειδίου άνθρακα για τυχόν επιπλέον εκπομπές.
«Αυτό που ζητάμε είναι οι εισαγωγείς από τρίτες χώρες να αντιμετωπίζονται όπως οι ευρωπαίοι παραγωγοί», δήλωσε ο επικεφαλής της Cembureau Koen Coppenholle στο Reuters.
«Δεν πρέπει να υπάρχει διπλή προστασία για τις ίδιες εκπομπές», δήλωσε εκπρόσωπος της Eurofer. «Πρέπει όμως να υπάρχει προστασία για το κόστος εκπομπών που δεν καλύπτεται από την δωρεάν κατανομή».
Η European Aluminium δήλωσε ότι τα υφιστάμενα μέτρα προστασίας θα πρέπει να μείνουν ανέγγιχτα καθώς ένας συνοριακός φόρος δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πλήρως το κόστος του άνθρακα του κλάδου, το οποίο οφείλεται κυρίως στις μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για την παραγωγή αλουμινίου.
www.worldenergynews.gr