Ενέργεια

Γιατί ο Trump βοηθάει το Μεξικό και καλύπτει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου – To παρασκήνιο των συνομιλιών

Γιατί ο Trump βοηθάει το Μεξικό και καλύπτει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου – To παρασκήνιο των συνομιλιών

Τι είπε ο Πρόεδρος του Μεξικού για την συνομιλία του με τον αμερικανό ομόλογο του

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν την Πέμπτη να πραγματοποιήσουν  πρόσθετες περικοπές 250.000 βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή πετρελαίου για να βοηθήσουν το Μεξικό να συμβάλει στην πρωτοβουλία για σταθεροποίηση της αγοράς, δήλωσε ο Πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador την Παρασκευή 10.4.2020.

Ο πρόεδρος Trump σε συνέντευξή του την Παρασκευή 10/4 το βράδυ, εξήγησε ότι για τις ΗΠΑ ήταν θεμιτό να αναλάβουν λόγω του μεγέθους τους, να μειώσουν αυτες την παραγωγής τους, υποκαθιστώντας την υποχρέωση της χώρας του Μεξικό και σημείωσε ότι είχε ήδη συνενοηθεί με τον πρόεδρο Lopez Obrador. Και συμπλήρωσε: Ελπίζω ο ΟΠΕΚ να το δεχτεί και να κλεισει η συμφωνία.

Κατά τις μαραθώνιες συνομιλίες   την Πέμπτη εντός του OPEC +, οι παραγωγοί πετρελαίου συμφώνησαν να κάνουν περικοπές που ισοδυναμούν με περίπου το 10% των παγκόσμιων προμηθειών, αλλά το Μεξικό απέκλεισε την συμμετοχή του πρωτοβουλία.

Σε ομιλία του σε τακτική συνέντευξη Τύπου, ο Lopez Obrador είπε ότι το Μεξικό, που είναι σύμμαχος του ΟΠΕΚ, είχε πιεσθεί να κάνει περικοπές 400.000 βαρελιών την ημέρα (bpd), πριν ο όμιλος μειώσει τον στόχο στα 350.000 bpd.

Ο Lopez Obrador, ο οποίος έχει καταστήσει την αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε μιλήσει σε αυτόν την Πέμπτη και προσφέρθηκε να βοηθήσει το Μεξικό  να μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.

"Ο Πρόεδρος Trump δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να μειώσουν κατά  επιπλέον 250.000 βαρέλια, την απραγωγή προκειμένου να αντισταθμίσουν την παραγωγή για το Μεξικό", δήλωσε.

Ο Lopez Obrador πρότεινε Trum να ξεκινήσει τη συζήτηση, λέγοντας: "Ο Πρόεδρος Trump έρχεται σε επαφή μαζί μας."

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό των παρατηρήσεων του Lopez Obrador.

Η ανακοίνωση του Lopez Obrador σχετικά με τις περικοπές των ΗΠΑ ήταν έκπληξη, δεδομένης της προηγούμενης απροθυμίας του Trump να ζητήσει συντονισμένες περικοπές από τους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ.

Ακόμα, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Dan Brouillette, δήλωσε την Παρασκευή ότι "είναι καιρός όλα τα έθνη να εξετάσουν σοβαρά το τι μπορεί να κάνει ο καθένας για να διορθώσει την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης".

Ο Brouillette δήλωσε αναφερόμενος στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της Παρασκευής, "Καλούμε όλα τα έθνη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να βοηθήσουν στη μείωση του πλεονάσματος".

Ο George Baker, αναλυτής πετρελαίου με έδρα το Τέξας, επεσήμανε ότι ο Trump μπορεί να έχει υπολογίσει ότι με την παραγωγή αργού που πιθανόν να μειωθεί απότομα βραχυπρόθεσμα εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού, δεν είχε να χάσει πολλά αν αναλάβει τέτοια δέσμευση για μείωση της παραγωγής.

Οι συνολικές περικοπές στην παραγωγή, οι οποίες σταθεροποιούν τις τιμές, είναι πιθανό να παράσχουν κάποια ανακούφιση στους παραγωγούς σχιστολιθικού των ΗΠΑ, μερικοί από τους οποίους κινδυνεύουν να βγουν από την αγορά, εκτός εάν ανακάμψουν οι τιμές.

Βοηθώντας τον Lopez Obrador, θα μπορούσε να διευκολύνει το να ασκεί πιέσεις στο Μεξικό σε εύθετο χρόνο εάν οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων ανακάμψουν και πάλι εξαιτίας της οικονομικής αναταραχής, πρόσθεσε ο Baker, εκδότης της Energy Intelligence του Μεξικού.

Ο Trump κατέστησε πρώτη προτεραιότητα τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού και ώθησε το Μεξικό να λάβει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της αστυνόμευσης των συνόρων και για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστών που προσπαθούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στις ΗΠΑ.

Ο Lopez Obrador δήλωσε ότι το Μεξικό αντιστάθηκε σε βαθύτερες περικοπές επειδή η χώρα έχει προχωρήσει σε μεγάλες προσπάθειες για να αντιστρέψει τα χρόνια μείωσης της παραγωγής στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petroleos Mexicanos.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους  χθες το βράδυ, ο Trump είπε πως το Μεξικό ήταν το μοναδικό πλεονέκτημα της συμφωνίας, δήλωσε ο Lopez Obrador.

"Όταν του είπα ότι ήταν 100.000 (βαρέλια) και δεν μπορούσαμε να κάνουμε πια, μου είπε πολύ γενναιόδωρα ότι θα μας βοηθήσουν με τις επιπλέον 250.000 σε αυτό που θα συμβάλουν», είπε. "Για αυτό τον ευχαριστώ."

Κανονικά, οποιαδήποτε συντονισμένη απόφαση των παραγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ να μειώσουν την παραγωγή για την αύξηση των τιμών θα παραβίαζε τους νόμους περί αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθοδηγεί την επιβάρυνση, μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν αναμφισβήτητα νόμιμη.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης