Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Κέρδη στις ευρωαγορές με τα «βλέμματα» σε Eurogroup και ΗΠΑ

tags :
Κέρδη στις ευρωαγορές με τα «βλέμματα» σε Eurogroup και ΗΠΑ
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,48% στις 331,5 μονάδες
Άνοδο καταγράφουν σήμερα Πέμπτη (9/4) οι ευρωαγορές, δεχόμενες ώθηση από τα κέρδη που σημειώθηκαν σε Wall Street και Ασία, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείτκης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,48% στις 331,5 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης DAX στη Γερμανία διαπραγματεύεται στο +1,87% και τις 10.525,97 μονάδες.
Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται κατά +1,21% στις 4.496,48 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,66% στις 5.771,81 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματεύεται στο +0,66% και στις 6.998 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται κατά +1,52% στις 17.644,5 μονάδες.

Image

Image

Οι προσδοκίες των επενδυτών για ταχύτερη άρση του lockdown στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως και ισχυρότερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας συνέβαλαν στην άνοδο των αγορών σε Wall Street και Ασία, γεγονός που δίνει ώθηση και στις αγορές της Ευρώπης.
Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +3,41% στις 2.749,98 μονάδες, ενώ η συνολική άνοδος των τελευταίων δύο εβδομάδων έχει ξεπεράσει το +20%, λόγω των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.
Επιπλέον, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +3,44% στις 23.433,57 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείτκης Nasdaq σημείωσε άνοδο της τάξεως του +2,58% στις 8.090,90 μονάδες.
Αργότερα εντός της ημέρας, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία που αφορούν τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα σημειωθεί νέο «άλμα» κατά 5 εκατομμύρια αιτήσεις για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις κατέγραψαν άνοδο κατά 6,6 εκατομμύρια, ενώ η αύξηση των αιτήσεων πριν από δύο εβδομάδες είχε διαμορφωθεί στα 3,3 εκατομμύρια.
Επιπλέον, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα εκτοξευτεί σε διψήφιο αριθμό τον Απρίλιο, έναντι ήπιας αύξησης στο 4,4% τον προηγούμενο μήνα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι εν τέλει θα επέλθει κάποια μορφής συμφωνία η οποία ενδέχεται να περιέχει μεγάλο μέρος των θέσεων της Γερμανίας και του άξονα των χωρών που υποστηρίζουν τις γερμανικές θέσεις.
Όσον αφορά το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, άνοδο κατέγραψε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας για τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, εν μέσω πτώσης στις εισαγωγές της χώρας.
Οι εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά +1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 109,3 δισ. ευρώ, έναντι οριακής ανόδου +0,1% τον Ιανουάριο, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -1%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν κατά -1,6% σε μηνιαία βάση, στα 88,5 δισ. ευρώ, έναντι μηνιαίας ανόδου +0,8% τον Ιανουάριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,7%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διαμορφωθεί στα 20,8 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 13,8 δισ. ευρώ και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 16,5 δισ. ευρώ.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά +0,4% ενώ αντίθετα οι εισαγωγές κατέγραψαν σημαντική πτώση της τάξεως του -2,9%.
Οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την Κίνα υποχώρησαν κατά -8,9% σε μηνιαία βάση, στα 6,8 δισ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τις εισαγωγές από την Κίνα, και συγκεκριμένα στο -12% και τα 7,4 δισ. ευρώ.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall
Κέρδη κατέγραψαν σήμερα Πέμπτη (9/4) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη τόσο γύρω από τη συνεδρίαση ΟΠΕΚ και Ρωσίας για το πετρέλαιο, όσο και γύρω από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,61% στις 1.836,21 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +3,46% και τις 5.387,30 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,14% στις 24.244,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύεται κατά +0,58% στις 4.653,50 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,37% στις 2.825,90 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,81% και τις 10.470,96 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,04% στις 19.345,77 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν κατέγραψε ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,18% στις 10.119,43 μονάδες.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τις για την ανάπτυξης των εννέα περιφερειακών οικονομιών της χώρας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο τον κλάδο μεταποίησης όσο και τον κλάδο υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την Bank of Japan, οι οικονομίες των εννέα περιφερειών είναι «αποδυναμωμένες» και αντιμετωπίζουν «ισχυρές καθοδικές πιέσεις», ενώ ο επικεφαλής της Τράπεζας, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι υπάρχει ισχυρή αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παρακολουθεί προσεκτικά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού και δε θα διστάσει να λάβει περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης εάν κριθεί απαραίτητο», τόνισε ο επικεφαλής της BoJ, ενώ πρόσθεσε ότι «η πανδημία του κορωνοϊού έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Ιαπωνίας, καθώς η πτώση στην κατανάλωση, τις εξαγωγές, την παραγωγή και τον τουρισμό έχει βλάψει τις επιχειρήσεις».
«Η BoJ δε θα διστάσει να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης και θα προσχωρήσει σε αγορά ομολόγων για να βοηθήσει την εταιρική χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο κ. Kuroda, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι «το οικονομικό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να είναι υγιές».
Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, ανέφερε σήμερα ότι τα μέτρα που έχει λάβει παρέχουν επαρκή στήριξη προς τις επιχειρήσεις της χώρας, προκειμένου αυτές να μετριάσουν τον αντίκτυπο του COVID-19.
Σύμφωνα με τον αναλυτή αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, η άνοδος οφείλεται στις προσδοκίες ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψε ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, ενώ διευκρίνισε ότι «το κερασάκι στην τούρτα θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τις τιμές του πετρελαίου από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ και μία συμφωνία για παγκόσμια μείωση της παραγωγής πέραν από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία».

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης