Τελευταία Νέα

Έκθεση WindEurope: Στα 19 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε αιολικά projects το 2019

Έκθεση WindEurope: Στα 19 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε αιολικά projects το 2019
Ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τις ΑΠΕ

Στα 19 δισ. ευρώ ανήλθαν οι νέες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα το 2019, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Χρηματοδότηση και επενδυτικές τάσεις» της WindEurope που δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου. Τα υπόλοιπα 33 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην αναχρηματοδότηση των αιολικών πάρκων, στις εξαγορές έργων και σε άλλες συναλλαγές.

Οι περισσότερες επενδύσεις έγιναν στα χερσαία αιολικά πάρκα (13 δισ.), καλύπτοντας εγκατεστημένη ισχύ που ξεπέρασε τα 10 GW, αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον της Ευρώπης στον εν λόγω τομέα των ΑΠΕ.

«Οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν ισχυρό ενδιαφέρον για την αιολική ενέργεια. Οι τελευταίες δημοπρασίες στην Πολωνία, τη Δανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Λιθουανία μαρτυρούν την ισχυρή υποστήριξη για την αιολική ενέργεια και τις ανταγωνιστικές τιμές. Αναμένουμε ότι το αιολικό δυναμικό θα καλύπτει το 80% των νέων προσθηκών την επόμενη 5ετία» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson.
Οι επενδύσεις της Ισπανίας ανήλθαν στα 2,8 δισ. στην Ευρώπη το 2019. Ακολούθησαν Σουηδία και Πολωνία.
«Οι επενδυτές κατανοούν ότι η αιολική ενέργεια είναι ένα καλό στοίχημα για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Έργου. Ο άνεμος καλύπτει το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι θα είναι 50% έως το 2050. Και το 2019 θα μπορούσε να ήταν ένα έτος ρεκόρ για τις επενδύσεις σε αιολική ενέργεια στην Ευρώπη, αν δεν υπήρχε απότομη πτώση των νέων επενδύσεων στη Γερμανία.

Οι εταιρικοί παραγωγοί

Η έκθεση της WindEurope δείχνει επίσης το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τις ΑΠΕ. Έχουν προχωρήσει στην υπογραφή μακροπρόθεσμων συμβολαίων PPA και το 2019 συνήψαν συμφωνίες πάνω από 2,5 GW το 2019, με την αιολική ενέργεια να συνεισφέρει περίπου 1,7 GW.

Oι συνέπειες του κορωνοϊού

Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη προοπτική επισκιάζεται από τις επιπτώσεις του COVID-19. Η πανδημία είναι πιθανό να μειώσει τη ρευστότητα της αγοράς στις αγορές χρεών και μετοχών.
«Έχουμε ακόμα να δούμε την κλίμακα των επιπτώσεων του COVID-19 στις επενδύσεις αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, το μήνυμά μας προς τους επενδυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής είναι σαφές: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ευρωπαϊκή πράσινη διαπραγμάτευση αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη της Ευρώπης» τόνισε ο Dickson.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης