Ηλεκτρισμός

Συνεχίζεται η «βουτιά» της Οριακής Τιμής Συστήματος

Συνεχίζεται η «βουτιά» της Οριακής Τιμής Συστήματος
Η εβδομαδιαία μείωση άγγιξε το 18,81%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 34,36 ευρώ/MWh στο διάστημα 30 Μαρτίου – 5 Απριλίου
Σε κατάρρευση έχει οδηγηθεί η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά ως αποτέλεσμα του lock down που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η μείωση της ζήτησης που κινείται γύρω στο 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων έχουν οδηγήσει την οριακή τιμή σε επίπεδα κάτω των 30 ευρώ/ MWh.

Είναι χαρακτηριστικό την περασμένη Κυριακή 5 Απριλίου η μέση Οριακή τιμή του Συστήματος σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώθηκε σε 18,7 ευρώ/MWh, για να αυξηθεί την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας τη Δευτέρα 6 Απριλίου στα 22,58 ευρώ/MWh. Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών χθες Τρίτη 7 Απριλίου και σήμερα Τετάρτη 8 Απριλίου είχε ως αποτέλεσμα μια σχετική αύξηση της ζήτησης με την τιμή να διαμορφώνεται στα 27,1 ευρώ/MWh και στα 27,5 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας ήταν δηλαδή στο διάστημα μεταξύ 30 Μαρτίου και 5 Απριλίου ήταν στα 34,36 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 18,81% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Ας σημειωθεί ότι η μέση ΟΤΣ το 2019 ήταν πάνω από 60 ευρώ/MWh και σε αυτά τα επίπεδα ή κάπως υψηλότερα, είχε ξεκινήσει και ο Ιανουάριος του 2020.

Σε πτώση από τις αρχές Μαρτίου

Η πτωτική πορεία ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου όταν η ΟΤΣ είχε διαμορφωθείς στα 40 ευρώ/MWh, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Το «πάγωμα» της οικονομίας που πλέον μετά τις εμπορικές επιχειρήσεις επεκτείνεται στο σύνολο των μικρομεσαίων βιοτεχνιών αλλά και στις βιομηχανίες οι οποίες η μία μετά την άλλη αναστέλλουν τη δραστηριότητα τους προκειμένου να διασώσουν την όποια ρευστότητα διαθέτουν και να πάψουν να αποθεματοποιούν προϊόντα που δεν μπορούν να διαθέσουν είτε στην εγχώρια αγορά είτε στο εξωτερικό. Κλάδοι όπως οι χαλυβουργία, η κλωστοϋφαντουργία αλλά και τα τσιμέντα μειώνουν την παραγωγή τους με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και την πτώση της τιμής στη χονδρική αγορά ρεύματος όχι όμως και στη λιανική επί του παρόντος τουλάχιστον.

Οι εταιρίες προμήθειας που έχουν ανακοινώσει μια σειρά από προσφορές το τελευταίο διάστημα, περνώντας στα τιμολόγια λιανικής ένα μικρό μέρος της πτώσης των τιμών χονδρικής, φαίνεται ότι “κρατούν δυνάμεις” για να αντέξουν στο “τσουνάμι” των απλήρωτων λογαριασμών που αναμένουν.

Αλλαγές στην καμπύλη φορτίου

Ενδιαφέρον έχει εξάλλου πως το πάγωμα της οικονομίας έχει αλλάξει την καμπύλη του φορτίου με τις αιχμές να μην είναι μεγάλες και να καταγράφονται όχι μόνο τις βραδινές ώρες αλλά και το μεσημέρι αφού «μένουμε σπίτι».

Μεγάλος κερδισμένος της αγοράς και των συνθηκών που διαμορφώνονται είναι οι ΑΠΕ κυρίως τα αιολικά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν τις τελευταίες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάποιες ώρες της ημέρας οι ΑΠΕ καλύπτουν ακόμη και το 70- 80% της ζήτησης. Σήμερα για παράδειγμα στη 1 το μεσημέρι οπότε και η ζήτηση προβλέπεται να φθάσει στα 6.335 MW, οι ΑΠΕ θα εισφέρουν 4.124 MW και στις 2 το μεσημέρι τα 4208 MW.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες σημαντικές είναι οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως προς την Ιταλία σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους μήνες που καταγράφονταν μόνο εισαγωγές στο ελληνικό σύστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης