Με ευθύνη του ΥΠΕΝ η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της προστασίας στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με γραπτές και με επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για να μην μείνει η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα, αλυκής Κίτρους και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου χωρίς κανένα κανόνα προστασίας λόγω της ολιγωρίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019, ένα έτοιμο σχέδιο ΠΔ για την περιοχή, ενώ η Υπουργική Απόφαση που θέτει προσωρινά όρους και περιορισμούς για την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής εκπνέει τον Αύγουστο του 2020. Οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν ότι η περιοχή τους θα μείνει χωρίς κανόνες προστασίας, καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κωλυσιεργεί, αντί να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίσπευση του νομοτεχνικού ελέγχου - ο οποίος διήρκησε επτά (7) μήνες – και για τη συλλογή των απαραίτητων υπογραφών από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ήδη αυτή η διαδικασία εξελίσσεται επί τρεις (3) μήνες).
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται αν και μετά τη νέα αυτή ερώτηση η πολιτική ηγεσία θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση, ώστε να συλλεχθούν επιτέλους οι απαραίτητες υπογραφές και να σταλεί το σχέδιο ΠΔ στο ΣτΕ ή εάν τελικά οι υπερβολικές αυτές καθυστερήσεις οφείλονται σε προσπάθειες ή διαθέσεις τροποποίησης του σχεδίου ΠΔ, υπό τις πιέσεις συγκεκριμένων συμφερόντων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα, 07 Απριλίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των υπογραφών για την έκδοση του ΠΔ Αξιού;»
Στις 09.01.2020 τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανησυχητική καθυστέρηση στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον «Χαρακτηρισμό των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών των εκβολών των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, της αλυκής Κίτρους και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους ως Εθνικού Πάρκου» με δεδομένο μάλιστα ότι σήμερα ισχύει η Υπουργική Απόφαση του 2018 που θέτει προσωρινά όρους και περιορισμούς για την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής και η ισχύς της οποίας εκπνέει τον Αύγουστο του 2020.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατά τη συνήθη της πρακτική δεν απάντησε γραπτά στην ερώτηση. Έτσι αυτή κατατέθηκε ως επίκαιρη και συζητήθηκε στις 21.02.20. Για λογαριασμό του ΥΠΕΝ απάντησε ο μη έχων αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα Υφυπουργός κ. Οικονόμου, αφού για μία ακόμη φορά ο Υπουργός δεν προσήλθε σε απάντηση ερώτησης στη Βουλή.
Κατά την απάντηση του ο Υφυπουργός πληροφόρησε την Ολομέλεια της Βουλής ότι: «…το νομοθετικό επίσης καθυστερεί παγίως από παλιά, όχι μόνο σήμερα, την επεξεργασία των διαταγμάτων. …. Εν πάση περιπτώσει, ολοκληρώθηκε η νομοτεχνική επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος από το νομοθετικό. Αυτήν τη στιγμή το Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται στη φάση της συλλογής υπογραφών και στο άμεσο μέλλον, επομένως, θα υπογραφεί και από τον κ. Χατζηδάκη και θα σταλεί στο ΣτΕ και μετά στον Πρόεδρο Δημοκρατίας».
Στις 18.03.2020 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας κοινοποιεί το από 15.01.2020 απαντητικό έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας για την από 09.01.20 γραπτή ερώτηση μας σύμφωνα με την οποία: «Μετά την ολοκλήρωση της νομοτεχνικής επεξεργασίας από την αρμόδια Δ/νση, έχει ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών του σχεδίου πδ προκειμένου αυτό να αποσταλεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για προληπτικό έλεγχο νομιμότητας».
Το ΥΠΕΝ είναι το μόνο αρμόδιο υπουργείο για να εισηγηθεί το περιεχόμενο του υπό έκδοση προεδρικού διατάγματος και να το αποστείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά συνέπεια οι υπογραφές που πρέπει να συλλεχθούν είναι οι υπογραφές των υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν έτσι κι αλλιώς συμμετοχή στην επεξεργασία του και το έχουν εισηγηθεί. Επομένως, δεν δικαιολογείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην συλλογή των υπογραφών, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση για την έκδοσή του.
Επειδή το σχέδιο ΠΔ είναι έτοιμο από τον Ιούνιο του 2019,
Επειδή η σπουδαιότητα της έκδοσης του Π.Δ. Αξιού για την οργάνωση των χρήσεων γης στα δυτικά της Θεσσαλονίκης μέχρι και τα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στους γειτονικούς νομούς, και τον χαρακτηρισμό του ως εθνικού πάρκου είναι θεμελιώδης για την περιοχή και τη χώρα
Επειδή εδώ και τουλάχιστον τρείς (3) μήνες σύμφωνα με τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και τα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών έχει ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος και το ΠΔ βρίσκεται σε φάση συλλογής υπογραφών, που αφορούν μόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Επειδή τον Αύγουστο του 2020 εκπνέει το χρονικό διάστημα ισχύος της ΥΑ για τους όρους και περιορισμούς στην περιοχή, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη οποιουδήποτε κανόνα προστασίας, και μεσολαβεί και το στάδιο του ελέγχου τους σχεδίου ΠΔ από το ΣτΕ, κάτι που μας κάνει να ανησυχούμε ιδιαίτερα διότι η κυβέρνηση με τις καθυστερήσεις της θα αφήσει εκτός προστασίας το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να συλλεχθούν επιτέλους όλες οι απαραίτητες υπογραφές εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού έχουν περάσει ήδη πάνω από τρεις μήνες που διεξάγεται αυτή η διαδικασία, ώστε να αποσταλεί το σχέδιο ΠΔ στο ΣτΕ;
2. Μήπως οι υπερβολικές αυτές καθυστερήσεις οφείλονται σε προσπάθειες ή διαθέσεις τροποποίησης του σχεδίου ΠΔ, ενδίδοντας σε πιέσεις συγκεκριμένων συμφερόντων, παρά το ότι αυτό συντάχθηκε μετά από ευρεία διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία της περιοχής, και ποια είναι η θέση της πολιτικής ηγεσίας;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Αμανατίδης Γιάννης
Γιαννούλης Χρήστος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Αυγέρη Θεοδώρα
www.worldenergynews.gr