Κατά 176 GW αυξήθηκε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ το 2019 σε σύγκριση με το 2018, αναμεταδίδει το CNBC. Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού επισκιάζει τις προοπτικές του κλάδου για το 2020, επηρεάζοντας τόσο τις αλυσίδες εφοδιασμού όσο και τις εγκαταστάσεις παραγωγής, σύφωνα με μελέτες των IRENA και WindEurope.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης "Στατιστικά στοιχεία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2020" του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), οι νέες προσθήκες πέρυσι ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από το αναθεωρημένο σύνολο των 179 GW που προστέθηκε το 2018.
Από την άλλη όμως, οι «ΑΠΕ αντιπροσώπευαν το 72% της συνολικής εξάπλωσης ισχύος"το 2019, με την ηλιακή και την αιολική ανάπτυξη κατά 98 GW και σχεδόν 60 GW αντίστοιχα. Μαζί, αυτές οι δύο τεχνολογίες ήταν υπεύθυνες για το 90% των ανανεώσιμων προσθηκών το 2019».
Όσον αφορά άλλες πηγές, η αύξηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίστηκε ως "ασυνήθιστα χαμηλή" πέρυσι. Σε ένα πρόλογο της έκθεσης, ο γενικός διευθυντής της IRENA, Francesco La Camera, εξήγησε ότι ορισμένα μεγάλα έργα είχαν «χάσει τις αναμενόμενες προθεσμίες ολοκλήρωσης».
Αντικατοπτρίζοντας γεωγραφικά τα πράγματα, η έκθεση δείχνει ότι η Ασία ήταν υπεύθυνη για το 54% των προσθηκών ανανεώσιμης δυναμικότητας πέρυσι.
Οι φόβοι για το 2020 λόγω κορωνοϊού
Ο κορωνοιός βέβαια έχει προκαλέσει ορισμένες προκλήσεις στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς αρκετά εργοστάσια παραγωγής αναγκάστηκαν να βάλουν προσωρινό λουκέτο.
Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η πανδημία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, ενώ η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ορισμένες αγορές.
«Το lockdown θα καθυστερήσει κάποια έργα μέχρι το καλοκαίρι και ειδικά τα αιολικά ενδέχεται να υποστούν σημαντική αλλοίωση ως προς την απόδοσή τους» τόνισε ο Robert Liew, κύριος αναλυτής της Wood Mackenzie.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει αναμφίβολα προκλήσεις. Στο τέλος του Μαρτίου, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας ανέφερε ότι η πρόβλεψη για συνεχιζόμενη ανάπτυξη κατά την επόμενη πενταετία - περισσότερες από 355 GW προσθηκών - θα "επηρεαστεί αναμφισβήτητα από τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19, λόγω διαταραχών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και την εκτέλεση του έργου το 2020.
Σε περιφερειακό επίπεδο, ο αντίκτυπος της πανδημίας είχε ήδη αντίκτυπο. Σύμφωνα με τον οργανισμό WindEurope, ενώ η "πλειονότητα" των ανεμογεννητριών και των εργοστασίων παραγωγής εξαρτημάτων στην Ευρώπη συνεχίζουν να λειτουργούν, 18 εργοστάσια παραγωγής είναι σήμερα κλειστά. Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Ισπανία ή την Ιταλία, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.
www.worldenergynews.gr