Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τηλεδιάσκεψη σήμερα (7/04) για την απορρόφηση των «ακάλυπτων» ποσοτήτων LNG της ΔΕΗ

tags :
Τηλεδιάσκεψη σήμερα (7/04) για την απορρόφηση των «ακάλυπτων» ποσοτήτων LNG της ΔΕΗ
Τα υποχρεωτικά swaps είναι μία από τις φόρμουλες που θα τεθούν στη σύσκεψη υπό τον Γ.Θωμά και τη συμμετοχή της ΔΕΗ, ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και του ΔΕΣΦΑ
Φόρμουλα διαχείρισης των ποσοτήτων LNG που έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ για το 2020, αναζητείται από το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ και τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς μετά το πάγωμα του σεναρίου ένταξης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο σύστημα κατά προτεραιότητα. Το ζήτημα θα απασχολήσει τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι υπό τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και τη συμμετοχή της ΔΕΗ, ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και του ΔΕΣΦΑ.

Η ζήτηση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή έχει μειωθεί σε ποσοστό 5%, αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, εξέλιξη που δημιουργεί ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις στη ΔΕΗ αφού δεν μπορεί να καταναλώσει το LNG που προγραμμάτισε πριν την κρίση του κορωνοϊού. Η ΔΕΗ έχει παραλάβει στη Ρεβυθούσα ένα φορτίο LNG τον Μάρτιο και έχει προγραμματίσει ένα ακόμη για τις 20 Απριλίου και ένα για τα τέλη Μαϊου.

Κίνδυνος σημαντικών προστίμων

Βάσει του Κώδικα λειτουργίας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας για κάθε ημέρα υπέρβασης της προβλεπόμενης προθεσμίας για την αεριοποίηση του καυσίμου επιβαρύνεται με πρόστιμα τα οποία ανεβαίνουν εκθετικά. Για ένα φορτίο 1 εκατ. μεγαβατώρων το πρόστιμο μπορεί να φτάσει από ένα έως και πέντε εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Η ΔΕΗ επιδιώκει να μην της επιβληθούν κυρώσεις από το ΔΕΣΦΑ, δυνατότητα όμως που δεν προβλέπεται από τους Κώδικες αφού η όλη λογική των προστίμων εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Εάν η ΔΕΗ δεν αεριοποιήσει το φορτίο της δεν θα μπορέσει να εκφορτώσει κάποια άλλη εταιρία που έχει πληρώσει φορτίο και το έχει προγραμματίσει βάσει συγκεκριμένων κανόνων της αγοράς.

Κατάργηση ή και περιορισμός των κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση και να απορρυθμίσει την αγορά, σύμφωνα με τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από συμμετέχοντες σε αυτή.

Πιθανή λύση και η ενίσχυση των εξαγωγών

Τα υποχρεωτικά swaps μεταξύ συμμετεχόντων στην αγορά είναι μία από τις λύσεις που θα τεθεί προς συζήτηση στη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Ποσότητες δηλαδή που σήμερα δεν μπορεί να παραλάβει η ΔΕΗ ή αύριο κάποια άλλη εταιρία να τις ανταλλάξει με ανταγωνιστή της και να τις πάρει πίσω σε κάποια στιγμή που θα τις έχει ανάγκη.

Η μείωση των τελών ημερήσιας χρήσης δικτύου στο Σιδηρόκαστρο, είναι ένα από τα αιτήματα που αναμένεται να τεθούν επίσης στη σημερινή σύσκεψη από εταιρία του κλάδου, με το επιχείρημα ότι θα ενισχυθούν οι εξαγωγές προς Βουλγαρία και Ρουμανία, αξιολογώντας την γενικότερη τάση μείωσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά λόγω κορωνοϊου.

Προγραμματισμός υψηλού ρίσκου

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για τη ΔΕΗ το πρόβλημα θα ήταν μικρότερου μεγέθους και διαχειρίσιμο εάν είχε προβεί σε έναν προγραμματισμό χαμηλότερου ρίσκου. Tα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν αντί του ενός διαγωνισμού που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο για τρία φορτία LNG προχωρούσε σε τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς ανά μήνα αξιολογώντας τις συνθήκες της αγοράς. Ετσι, το πιθανότερο είναι να είχε αποφύγει και το φορτίο του Απριλίου και του Μαίου.

Το πώς θα εξελιχθεί πάντως η ζήτηση το επόμενο διάστημα απασχολεί συνολικότερα την αγορά δεδομένου ότι λόγω χαμηλών τιμών έχει προγραμματιστεί μεγάλος αριθμός φορτίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 έκλεισε με 18 φορτία LNG,το 2019 με 35 και ο προγραμματισμός του 2020 προβλέπει πάνω από 100 φορτία με ποσότητες για το 2020 ίσες με το 100% της κατανάλωσης της χώρας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης