Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Μείωση 8,7% των εκπομπών ρύπων στην Ε.Ε. το 2019

Μείωση 8,7% των εκπομπών ρύπων στην Ε.Ε. το 2019
Η πτώση προήλθε από την περαιτέρω «προέλαση» φυσικού αερίου και ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, έναντι του λιγνίτη
Κατά 8,7% μειώθηκαν το 2019 οι εκπομπές ρύπων, που καταγράφονται στο πλαίσιο της αγοράς CO2 της ΕΕ και βέβαια αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική πτώση φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του lockdown.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της εταιρίας αναλυτών The Refinitiv οι εκπομπές ρύπων που υπολογίζονται στο ευρωπαϊκό σύστημα ρύπων, δηλαδή αυτές που προέρχονται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, βιομηχανίες κλπ, ανήλθαν σε 1, 536 δισ. τόνους ισοδυνάμου CO2 (CO2e), μειωμένες κατά 8,7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ας σημειωθεί ότι ο μηχανισμός Εμπορίας Ρύπων των Βρυξελλών καταγράφει περίπου το 45% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα.

Πτώση 24% του άνθρακα στην ππαραγωγή ρεύματος

H πτώση οφειλόταν κυρίως στη μείωση εκπομπής ρύπων από ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, ιδίως μονάδες άνθρακα, οι οποίες αντικαταστάθηκαν από μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική παραγωγή άνθρακα στην ΕΕ έπεσε κατά 24% το 2019.

Συνολικά, οι εκπομπές ρύπων από ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και από τη θέρμανση μειώθηκαν κατά 14%, στους 766,9 εκατ. τόνους. Πολύ πιο περιορισμένη, τη τάξης του 2,7% ήταν η μείωση ρύπων από τις βιομηχανίες, που έφθασε στα 768, 8 εκατ. τόνους

Αύξηση των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών

Παρότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμα πλήρη, καθώς μέχρι στιγμής περίπου το 90% των καταγραφόμενων μονάδων έχουν δώσει τις σχετικές πληροφορίες, η τελική εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπομπές ρύπων από το αεροπορικό τομέα αυξήθηκαν. Από τις 20 αεροπορικές εταιρίες που εκπέμπουν το περισσότερο CO2, το 2019, οι 14 από αυτές παρήγαγαν 37,1 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα αυξημένη κατά 1,5 εκατ. τόνους, σε σχέση με το 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης