Τελευταία Νέα

Υπό εξέταση από το ΥΠΕΝ η διεξαγωγή κανονικά τον Ιούλιο των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ

Υπό εξέταση από το ΥΠΕΝ η διεξαγωγή κανονικά τον Ιούλιο των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ
Σύμφωνα με το υπουργείο, τυχόν μετάθεση των δημοπρασιών πιθανόν θα «παγώσει» την αγορά – Διχασμένος ο κλάδος
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν κανονικά οι επόμενοι διαγωνισμοί ΑΠΕ, ειδικοί ανά τεχνολογία, όπως ανάφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ.Θωμάς, σε πρόσφατη τηλεσύσκεψη με εκπροσώπους του κλάδου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο αναγνωρίζει πως η κρίση του κορωνοϊού δημιουργεί εκ των πραγμάτων δυσχέρεια στους επενδυτές στο να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Ωστόσο, προβληματίζεται για το ενδεχόμενο μία ματαίωση των διαγωνισμών να «παγώσει» την αγορά, ανακόπτοντας τη δυναμική που έχει αποκτήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ικανοποιητική «δεξαμενή» έργων

Παράλληλα, η ΡΑΕ δηλώνει έτοιμη να διενεργήσει κανονικά τους διαγωνισμούς, στην περίπτωση που τελικά αυτοί γίνουν τον Ιούλιο. Κάτι που είχε αναφέρει και ο πρόεδρος της Αρχής, Ν. Μπουλαξής, στην τηλεδιάσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με τους φορείς της ενεργειακής αγοράς των ΑΠΕ τη Δευτέρα 23 Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, στην περίπτωση των αιολικών έργων υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό χαρτοφυλάκιο αδειοδοτικώς ώριμων έργων, περί τα 100-150 MW, το οποίο διασφαλίζει σχετικά ευρεία συμμετοχή στον διαγωνισμό. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την πρόσφατη δημιουργία νέου ελεύθερου «χώρου» στην Πελοπόννησο, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει μία ικανοποιητική «δεξαμενή» και για φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Υπέρ της διεξαγωγής ορισμένοι φορείς

Όπως διαφάνηκε πάντως από την τηλεσύσκεψη, οι φορείς δεν έχουν ομόθυμη στάση απέναντι στην προοπτική κανονικής διεξαγωγής των διαγωνισμών. Έτσι, μία σημαντική μερίδα, κυρίως από τον κλάδο των αιολικών, φαίνεται να συμφωνεί με την πραγματοποίηση των δημοπρασιών τον Ιούλιο.

Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο υπάρχουν επενδύσεις συνολικής ισχύος περί τα 100 MW, οι οποίες είναι ώριμες αδειοδοτικά και επομένως περιμένουν να «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς για να αρχίσουν να «τρέχουν». Επομένως, μία μετάθεση των διαγωνισμών θα σημαίνει πως θα παραμείνουν σε αναστολή υλοποίησης για περίπου ένα έτος.

Ανέφικτη η αδειοδοτική «ωρίμανση» σταθμών έως τις προθεσμίες του Ιουλίου

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι φορείς υποστηρίζουν ότι η κρίση του κορωνοϊού, και η συνακόλουθη σχεδόν «παράλυση» των δημόσιων φορέων, πρακτικά καθιστά εφικτή τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς αποκλειστικά έργων που πρόλαβαν να «ωριμάσουν» αδειοδοτικά, πριν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο που ήταν έτοιμο προς υλοποίηση πριν από το τέλος της περσινής χρονιάς, επισημαίνουν ότι το ΥΠΕΝ θα μπορούσε κάλλιστα να είχε κάνει δεκτή την τότε εισήγηση της ΡΑΕ, για αύξηση της δημοπρατούμενης ισχύος στους διαγωνισμούς του περασμένου Δεκεμβρίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υλοποίησή τους.

Από την άλλη πλευρά, αντιδράσεις στην πραγματοποίηση των διαγωνισμών τον Ιούλιο εκφράζουν και οι επενδυτές έργων με τιμή αναφοράς εκτός διαγωνισμών. Όπως σημειώνουν, με δεδομένο ότι η τιμή αναφοράς εξαρτάται από τις προκριθείσες προσφορές στους τελευταίους διαγωνισμούς, αν όντως γίνουν οι διαγωνισμοί του Ιουλίου, θα πρέπει να ηλεκτρίσουν τα έργα τους μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του, για να διατηρήσουν την αποζημίωσή τους στα ισχύοντα επίπεδα.

Ωστόσο, αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο με τα μέτρα ασφαλείας που δικαιολογημένα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και τους ρυθμούς με τους οποίους «τρέχουν» όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επομένως, είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα μειωθούν οι τιμές αναφοράς των εν λόγω μονάδων, χωρίς η αιτία να είναι η υπαιτιότητα των ιδιοκτητών τους.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης