Ο πιο σκληρός μήνας αναμένεται να είναι ο Απρίλιος για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου. Ήδη περισσότερο από το 65% της βιομηχανίας έχει καταρρεύσει λόγω του κορωνοιού. Το σενάριο των 20 δολ/βαρέλι ανήκε στην σφαίρα της φαντασίας, πριν από λίγους μήνες. Σήμερα, όμως εξετάζεται και αυτό των 10 δολ./βαρέλι., σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το CNBC.
H κερδισμένη προσεχώς Σαουδική Αραβία
Μάλιστα, λέγεται πως η Σαουδική Αραβία θα είναι η μεγάλη κερδισμένη από αυτήν την ιστορία, μόλις αποκατασταθούν τα πράγματα. Τα έσοδά της βιώνουν τεράστιο πλήγμα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού μπορεί να αυξηθεί κατά 40%, προκαλώντας σχέδια για περικοπές δαπανών και δανεισμού. Για να εξισορροπήσει το βασίλειο τον προυπολογισμό του, χρειάζεται πετρέλαιο στα $ 80 το βαρέλι. Το πετρέλαιο Brent έκλεισε στις 22,74 δολάρια ανά βαρέλι την Τρίτη, ολοκληρώνοντας το χειρότερο τρίμηνο του, ενώ το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερο.
«Η Σαουδική θα είναι σίγουρα ένας από τους νικητές από την άλλη πλευρά», δήλωσε στο CNBC ο Abhi Rajendran, διευθυντής έρευνας της Energy Intelligence.
Η εικασία του αυτή στηρίζεται στο ότι το 2021 θα ανακάμψουν οι τιμές το πετρέλαιο θα φτάσει τα 80 δολ./ βαρέλι μέσα σε τρία χρόνια.
Ο Rajendran προβλέπει ότι το μερίδιο αγοράς της Σαουδικής Αραβίας θα αυξηθεί σίγουρα, προσθέτοντας ότι σε ένα ή δύο χρόνια θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή επειδή η αγορά θα το χρειαστεί και θα είναι μπροστά από τις ΗΠΑ.
Βραχυπρόθεσμος «πόνος» για μακροπρόθεσμο κέρδος
Ακόμα, πολλοί αναλυτές αναμένουν να μειωθεί η παραγωγή μετά τον Απρίλιο, όταν καταστεί σαφές ότι η ζήτηση για όλο αυτό το ακατέργαστο απλά δεν υπάρχει. Ο Stephen Brennock της PVM Oil Associates χαρακτήρισε την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας ως μία από τις «βραχυπρόθεσμες μεθόδους πόνου για μακροπρόθεσμο κέρδος».
Όπως όλοι οι παραγωγοί πετρελαίου, δεν θα ενθουσιαστούν από την προοπτική πετρελαίου αξίας 30 δολαρίων για το άμεσο μέλλον. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής και των αποστολών θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη θέση της σε αρκετές βασικές περιοχές εξαγωγών.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 20% φέτος και η ιαπωνική τράπεζα MUFG εκτιμά ότι ο Απρίλιος θα σημειώσει απώλιες της τάξεως των 8,5 bpd.
Λιτότητα για το Βασίλειο;
Η Κίνα θα είναι πιθανώς κορυφαίος αγοραστής για το φτηνό αργό πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την πτώση της ζήτησης από άλλες μεγάλες αγορές της Ινδίας και της Ευρώπης. Επιπλέον, η Κίνα με μειωμένες τιμές τον Απρίλιο δεν εγγυάται ότι θα συνεχίσει να αγοράζει από τους Σαουδάραβες στο μέλλον, επεσήμανε ο Wald.
Οι επόμενες κινήσεις του βασιλείου για την αντιμετώπιση της πτώσης των εσόδων από το πετρέλαιο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περαιτέρω δανεισμό, πώληση περιουσιακών στοιχείων από το δημόσιο ταμείο επενδύσεων, πρόσβαση σε ξένα ρευστά διαθέσιμα ή ακόμη επιβολή μέτρων λιτότητας.
www.worldenergynews.gr