Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χωρίς απτή πρόοδο η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ-Κομισιόν για τα ενεργειακά

Χωρίς απτή πρόοδο η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ-Κομισιόν για τα ενεργειακά
Τα στελέχη των Βρυξελλών ενημερώθηκαν λεπτομερώς για όλες τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα
Σε καλό κλίμα αλλά χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη πραγματοποιήθηκε η χθεσινή δεύτερη τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων του ΥΠΕΝ υπό τη γενική γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου, με τα στελέχη των γενικών διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη έγινε στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων του ενεργειακού τομέα αλλά παρότι συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα όπως οι μηχανισμοί διακοψιμότητας και ευελιξίας, τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ, η πορεία του ΕΛΑΠΕ αλλά και το μείζον ζήτημα της απολιγνιτοποίησης και των μέτρων για το άνοιγμα του λιγνίτη στον ανταγωνισμό, ωστόσο δεν φαίνεται ότι υπήρξε κάποια απτή πρόοδος.

Τα στελέχη της Κομισιόν ενημερώθηκαν λεπτομερώς για όλα τα θέματα αλλά όπως είναι φυσικό το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει σε όλη την Ευρώπη η πανδημία του κορωνοϊού, επί του παρόντος τουλάχιστον, θέτει σε δεύτερη μοίρα όλα αυτά τα ζητήματα.

Επισφαλείς καθιστά τις εκτιμήσεις ο κορωνοϊός

Όπως είχε γράψει εξάλλου την Τρίτη (31/3) το WEN, παρόλο που από την πλευρά του ΥΠΕΝ η όλη διαδικασία αντιμετωπίζεται ως μια κανονική επίσκεψη των λεγόμενων τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν στην Αθήνα, και έχει γίνει προετοιμασία για να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα με βάση το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, εκ των πραγμάτων αυτή η αξιολόγηση είναι διαφορετική.

Και τούτο διότι παρά τον όποιο προγραμματισμό είναι πολύ δύσκολο να δοθούν σαφείς ανταπαντήσεις σε ερωτήματα όπως η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ. Όταν η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι οικονομικές δραστηριότητες διακόπτονται η μια μετά την άλλη και ακόμη και ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ρεύματος μιλάνε για μείωση των εσόδων τους κατά 50%, ποιος μπορεί να απαντήσει στην Κομισιόν πότε θα εισπραχθεί η προηγούμενη «γενιά» ληξιπρόθεσμων προς τη ΔΕΗ.

Πολύ δε περισσότερο που ακόμη και οι ερωτώντες, δηλαδή τα στελέχη της Κομισιόν, δεν μπορούν να κάνουν την παραμικρή πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία ή για τη διάρκεια της κρίσης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης