Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θεσπίσθηκε η ηλεκτρονική & τηλεφωνική σύναψη συμβολαίων ρεύματος – Παράταση προθεσμιών ηλέκτρισης και αδειών ΑΠΕ

Θεσπίσθηκε η ηλεκτρονική & τηλεφωνική σύναψη συμβολαίων ρεύματος – Παράταση προθεσμιών ηλέκτρισης και αδειών ΑΠΕ
Με τις κατεπείγουσες ενεργειακές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μεταξύ άλλων παρατείνεται κατά 6 μήνες η υποχρέωση έναρξης λειτουργίας έργων ΑΠΕ ισχύς των αδειών εγκατάστασης και των οριστικών προσφορών σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ οι οποίες λήγουν έως τις 30 Ιουνίου
Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για τον ενεργειακό κλάδο περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σήμερα σε ΦΕΚ. Έτσι, με την ΠΝΠ θεσπίζεται η δυνατότητα στους προμηθευτές ενέργειας να υποβάλουν προσφορές στους καταναλωτές, αλλά και να συνάπτουν συμβόλαια μαζί τους, τόσο τηλεφωνικά όσο και ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, με τις εν λόγω ρυθμίσεις δίνονται παρατάσεις λόγω του κορωνοϊού σε διάφορες προθεσμίες που αφορούν έργα ΑΠΕ, και οι οποίες εξέπνεαν σύντομα. Ενδεικτικά, δίνεται 6μηνη παράταση για τα έργα ΑΠΕ με υποχρέωση ηλέκτρισης τον Ιούνιο 2020, καθώς και 4μηνη παράταση για σταθμούς με υποχρέωση θέσης αυτών σε λειτουργία, κανονική ή δοκιμαστική, από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Επίσης, παρατείνεται επίσης κατά 6 μήνες η ισχύς των αδειών εγκατάστασης και των οριστικών προσφορών σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ οι οποίες λήγουν έως τις 30 Ιουνίου, και κατά 4 μήνες των αδειών εγκατάστασης και των οριστικών προσφορών σύνδεσης οι οποίες λήγουν από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Τρία μέτρα του ΥΠΕΝ για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου ενέργειας

Τρεις σημαντικές ρυθμίσεις την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου ενέργειας στην παρούσα δύσκολη συγκυρία λόγω της κρίσης του κορωνοϊού προωθεί το ΥΠΕΝ. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α 75/30.03.2020). Ειδικότερα:

1.Διευρύνεται η δυνατότητα των καταναλωτών να κάνουν χρήση τηλεπικοινωνιακών και διαδικτυακών εφαρμογών ή άλλων μέσων απομακρυσμένης εξυπηρέτησης για τις εξής υπηρεσίες:

α) Αποστολή και εξόφληση (εμπρόθεσμη η μη) των λογαριασμών κατανάλωσης

β) Υποβολή προσφοράς από τους προμηθευτές για την παροχή υπηρεσίας προμήθειας

γ) Σύναψη και τροποποίηση σύμβασης προμήθειας

δ) Διάθεση των εγγράφων που συνοδεύουν την σύμβαση (το υλικό μπορεί βέβαια να παρέχεται και έντυπα εφόσον ζητηθεί)

ε) Ζητήματα χρεώσεων που αφορούν τις σχετικές υπηρεσίες

Η ρύθμιση καταλαμβάνει όχι μόνο τις νέες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και τις ισχύουσες. Έτσι, αφενός διευκολύνονται οι καταναλωτές για τις συναλλαγές τους με τους προμηθευτές χωρίς ανάγκη φυσικής παρουσίας (με δεδομένους τους ισχύοντες περιορισμούς στην κυκλοφορία), αφετέρου βελτιώνεται η δυνατότητα των προμηθευτών να εισπράττουν τους λογαριασμούς και συνεπώς και η ρευστότητά τους. Πρόκειται για μέτρο που ενθαρρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών προμήθειας, λειτουργώντας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποδοτικότητάς τους.

2.Παρατείνονται οι προθεσμίες για την αδειοδότηση, την προσκόμιση εγγυητικών επιστολών, τη διατήρηση τιμών αναφοράς και την υλοποίηση των σταθμών ΑΠΕ, προκειμένου να μετριασθούν οι δυσμενείς συνέπειες για τους επενδυτές από την παρούσα συγκυρία. Και τούτο διότι τα έκτακτα μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες ανάπτυξης και κατασκευής σταθμών ΑΠΕ να αναστείλουν τα έργα τους για πραγματικούς λόγους (αδυναμία προμήθειας υλικών, αποχώρηση ξένων τεχνικών κλπ.).

Με την παράταση των προθεσμιών σε δυο «ταχύτητες» (κατά 6 μήνες για προθεσμίες που λήγουν έως το τέλος Ιουνίου 2020 και κατά 4 μήνες για αυτές που λήγουν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020 ), εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να καταρτίσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια σε πιο στέρεες βάσεις. Η διαβάθμιση των παρατάσεων κρίθηκε απαραίτητη, καθώς όσο πιο κοντά είναι η προθεσμία με την παρούσα περίοδο, τόσο μεγαλύτερη η αβεβαιότητα για την εξέλιξη των έργων.

3. Τέλος, προβλέπεται ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταφορά, εφοδιασμό και διάθεση/προμήθεια υγρών και αερίων καυσίμων, καθώς και παραγωγής, προμήθειας, διανομής, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα μπορούν να προμηθεύονται υλικά ή ανταλλακτικά που είναι απαραίτητα για την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους από επιχειρήσεις ή εμπορικά καταστήματα των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων.

Η επιχείρηση/κατάστημα που θα εξυπηρετήσει την κατ’ εξαίρεση προμήθεια θα λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο μετά από έγγραφη ειδοποίηση της εταιρείας ενέργειας, μόνο για την παράδοση των ζητούμενων προϊόντων, για όσο χρόνο και με όσο προσωπικό είναι απολύτως απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης, με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αναλυτικά το σχετικό άρθρο της ΠΝΠ:

         Άρθρο πεντηκοστό πέμπτο
   Κατεπείγουσες ρυθμίσεις ενεργειακού τομέα

1. Εταιρείες ή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής, μεταφοράς, εφοδιασμού και διάθεσης υγρών και αερίων καυσίμων, καθώς και παραγωγής, διανομής, μεταφοράς και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δύνανται να προμηθεύονται υλικά και ανταλλακτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους, κατά παρέκκλιση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, από επιχειρήσεις ή εμπορικά καταστήματα που εμπίπτουν στις ισχύουσες περιοριστικές διατάξεις περί αναστολής λειτουργίας. Η επιχείρηση ή το εμπορικό κατάστημα που θα εξυπηρετήσει την κατ’ εξαίρεση αυτή προμήθεια θα λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο κατόπιν έγγραφης ειδοποίησης της εταιρείας του πρώτου εδαφίου, αποκλειστικά με σκοπό την παράδοση των ζητούμενων υλικών ή ανταλλακτικών, για χρονικό διάστημα και με προσωπικό που είναι απολύτως αναγκαία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης, τηρουμένων όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
2. α) Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 48 του ν. 4001/2011 (Α ́ 179) προστίθεται περ. (θ) ως εξής:

«(θ) να παρέχουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα χρήσης εφαρμογών τηλεπικοινωνιακού δικτύου, του διαδικτύου ή και άλλων κατάλληλων μέσων:

(θα) κατά την υποβολή προσφοράς από τους Προμηθευτές για την παροχή υπηρεσίας Προμήθειας,
(θβ) για τη σύναψη και τροποποίηση σύμβασης Προμήθειας,
(θγ) για τη διάθεση οποιουδήποτε τυποποιημένου υλικού που καταρτίζει ο Προμηθευτής, της σύμβασης Προμήθειας, καθώς και των εγγράφων που τη συνοδεύουν. Το υλικό αυτό δύναται να παρέχεται και σε έντυπη μορφή, εφόσον ζητηθεί.
(θδ) για ζητήματα χρεώσεων που αφορούν στις σχετικές υπηρεσίες,
(θε) για την αποστολή των λογαριασμών κατανάλωσης και
(θστ) για την εξόφληση των λογαριασμών κατανάλωσης, εμπρόθεσμη ή μη».

β) Οι διατάξεις της παρούσας καταλαμβάνουν και τις συμβάσεις Προμήθειας που είναι σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος της.

γ) Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν διατάξεις νόμου ή κανονιστικών πράξεων που ρυθμίζουν αντίθετα τα θέματα που ρυθμίζονται με την παρούσα.

3. α) Παρατείνονται κατά έξι (6) μήνες:

αα) H διάρκεια ισχύος των αδειών εγκατάστασης και των οριστικών προσφορών σύνδεσης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, οι οποίες λήγουν μέχρι την 30η Ιουνίου 2020.

αβ) Οι προθεσμίες για τη θέση σε δοκιμαστική λειτουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που έχουν επιλεγεί κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας ή επιλέγονται μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 (Α ́ 149), με υποχρέωση θέσης αυτών σε λειτουργία (κανονική ή δοκιμαστική) μέχρι την 30η Ιουνίου 2020.

β) Παρατείνονται κατά τέσσερις (4) μήνες:

βα) H διάρκεια ισχύος των αδειών εγκατάστασης και των οριστικών προσφορών σύνδεσης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ οι οποίες λήγουν από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

ββ) Οι προθεσμίες για τη θέση σε δοκιμαστική λειτουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που έχουν επιλεγεί κατά την έναρξη ισχύος της πα-ρούσας ή επιλέγονται μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας του άρθρου 7 του ν. 4414/2016, με υποχρέωση θέσης αυτών σε λειτουργία, κανονική ή δοκιμαστική, από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

βγ) Η ημερομηνία εφαρμογής (1.1.2021) των Τιμών Αναφοράς που ορίζονται με την υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕ-ΕΚ/25511/882/20.03.2019 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 1021), καθώς και ειδικά για το παρόν έτος η ημερομηνία εφαρμογής (1.1.2021) των Τιμών Αναφοράς της απόφασης του τελευταίου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4414/2016.

βδ) Η προθεσμία θέσης σε λειτουργία, δοκιμαστικής ή κανονικής, των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέρ-γειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ των περ. (α) και (β) της παρ. 12 του άρθρου 3 του ν. 4414/2016, που προβλέπεται στο τελευταίο εδάφιο της ίδιας παραγράφου.

γ. Παρατείνεται κατά δύο (2) μήνες η προθεσμία για την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ των άρθρων 3 και 4 του ν. 3468/2006 (Α ́ 129), και για την υποβολή στον αρμόδιο Διαχειριστή της σχετικής εγγυητικής επιστολής σύμ-φωνα με τα οριζόμενα στην περ. 3 της υποπαρ. Ι.1 του ν. 4152/2013 (Α ́ 107), το πέρας της οποίας εμπίπτει στο χρονικό διάστημα που ορίζεται από την έναρξη ισχύος της παρούσας μέχρι την 30η Ιουνίου 2020.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης