Ενέργεια

Έντονη αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ στην πρόταση για επαναφορά του ΠΧΕΦΕΛ

Έντονη αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ στην πρόταση για επαναφορά του ΠΧΕΦΕΛ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, η αγορά επιδοτεί τις υψηλές αποζημιώσεις των ΑΠΕ μέσω καθορισμού των αμοιβών βάσει του ΜΜΚΘΣ, και όχι της ΟΤΣ
Την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας προκαλεί η πρόσφατη πρόταση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταικά (ΣΠΕΦ) για την επαναφορά του ΠΧΕΦΕΛ στην αγορά προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που όλοι πλέον προβλέπουν ότι θα δημιουργηθεί στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ για το 2020 λόγω της κρίσης του κορωνοιού θα φθάσει τα 423 εκατ. ευρώ θέτοντας σε κίνδυνο της λειτουργία της αγοράς των ΑΠΕ.

Ωστόσο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΠΕΦ το συνολικό όφελος των προμηθευτών ρεύματος από την πτώση της ΟΤΣ, της τιμής των CO2 και των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Με βάση αυτό το δεδομένο ο Σύνδεσμος προτείνει την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ από τους προμηθευτές, ως την πλέον δίκαιη λύση αφού σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) κατά 9,2 ευρώ ανά MWh επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.

Αυτοτροφοδότηση πολλών βιομηχανιών

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας με τον πρόεδρο της Αντώνη Κοντολέοντα να δηλώνει ότι η βιομηχανία αλλά και το σύνολο των καταναλωτών αδυνατούν να αντιληφθούν τη λογική των εγγυημένων επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ από την αγορά, όπως το ΠΧΕΦΕΛ .

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ χαρακτηρίζει «θράσος» υπό τις σημερινές συνθήκες να προτείνεται η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, ή η ασύμμετρη επιβάρυνση των προμηθευτών μέσω εντός νέου ΠΧΕΦΕΛ.

Επίσης, σημειώνει ότι πολλές βιομηχανίες αυτή την περίοδο αυτοτροφοδοτούνται από την spot αγορά ως μια τελευταία ελπίδα εξασφάλισης ικανοποιητικών τιμών ρεύματος και κατ επέκταση επιβίωσης.

Εκκρεμεί η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στις επιλέξιμες βιομηχανίες

Ο κ. Κοντολέων θέτει για μια ακόμη φορά το μείζον πρόβλημα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού όπου οι τιμές χονδρικής είναι 50% υψηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και σημειώνει ότι αυτή η διαφορά διατηρείται και σήμερα παρά τις χαμηλότερες τιμές στην αγορά, που είναι αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών του φ.α και της χαμηλής εποχιακής ζήτησης.

«Είναι γνωστό προσθέτει ότι η παραγωγή των ΑΠΕ αποζημιώνεται όχι στην ΟΤΣ αλλά στο μεσοσταθμικό κόστος των θερμικών μονάδων, ρύθμιση που αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Δηλαδή ήδη η αγορά επιδοτεί τις υψηλές αποζημιώσεις των ΑΠΕ». 
Και καταλήγει υπενθυμίζοντας την καθυστέρηση για 15 μήνες στην έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ στους επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης