Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Ανακωχή μετά την απειλή του ιταλικού βέτο - Προθεσμία 15 ημερών για νέες προτάσεις

Σύνοδος Κορυφής: Ανακωχή μετά την απειλή του ιταλικού βέτο - Προθεσμία 15 ημερών για νέες προτάσεις
Όχι από Merkel - Rutte στην έκδοση ευρωoμολόγων
Σε ναυάγιο κατέληξε επί της ουσίας η τηλεδιάκεψη των ηγετών της ΕΕ για τα μέτρα λόγω της ύφεσης που θα προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απλώς αγόρασαν χρόνο, καθώς συμφώνησαν να εξετάσουν σε διάστημα 15 ημερών πιο ισχυρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση στην οικονομία, μετά από την απειλή της Ιταλίας για βέτο στο κοινό ανακοινωθέν. 

«Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης της covid-19 και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με πνεύμα αλληλεγγύης», αναφέρουν οι ηγέτες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από το Eurogroup να «παρουσιάσει τις προτάσεις του σε διάστημα δύο εβδομάδων» ώστε να «ενισχυθεί η απάντηση με νέες δράσεις δεδομένων των εξελίξεων», να δοθεί «κοινή απάντηση».
Την υποβολή των νέων προτάσεων επέβαλαν η Ιταλία και η Ισπανία: αξίωσαν μια «ισχυρή και επαρκή» οικονομική αντίδραση από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.
Η κίνηση Conte έγινε σε συνεργασία με την ισπανική κυβέρνηση η οποία και αυτή ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη σύνοδο κορυφής.

Την ίδια στιγμή η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel και η Ch. Lagarde της ΕΚΤ διαφώνησαν έντονα καθώς η Lagarde είχε ταχθεί υπερ της έκδοσης ευρωομολόγου. 
Στη διάρκεια της συνόδου, η Ρώμη απείλησε να αρνηθεί να προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, αν οι υπόλοιπες χώρες δεν λάμβαναν υπόψη τους το αίτημά της αυτό.
«Στόχος είναι να αντιδράσουμε με ριζοσπαστικά και πραγματικά επαρκή οικονομικά μέσα σ’ έναν πόλεμο τον οποίο πρέπει να διεξαγάγουμε από κοινού προκειμένου να κερδίσουμε το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
Εννέα Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Conte, o Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ζήτησαν «να εργαστούμε για την εξεύρεση ενός εργαλείου» ώστε να δημιουργηθεί κοινό ομόλογο για όλη την ευρωζώνη, βλέποντας σε αυτό το θεμέλιο μιας πιο αλληλέγγυας ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ωστόσο τόσο η Γερμανία όσο και ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης τόνισαν ότι υπάρχει υπαρκτή πρόταση στο τραπέζι η προληπτική πιστωτική γραμμή ή ECCL.
Η Ιταλία είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να πάρει προληπτική πιστωτική γραμή - η Ιταλία θα χρειαστεί 50-70 δισεκ. - γιατί δεν ήθελε να στιγματιστεί ως αδύναμη χώρα.
Μάλιστα ζητούσε εάν τελικώς μόνη λύση είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή να την υιοθετήσουν και άλλες χώρες.
Η Γερμανία, ο ESM, η ολλανδία αλλά και άλλες χώρες έχουν διαφωνήσει καθώς θεωρούν ότι ακόμη και προσωρινά εάν ισοσκελιστεί το ρίσκο χώρας σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης θα είναι σαν ο Γερμανός φορολογούμενος να πριμοδοτεί τον έλληνα ή Ιταλό φορολογούμενο.
Να σημειωθεί ότι το moral hazard ή ηθικός κίνδυνος είναι ρεαλιστικό επιχείρημα που επικαλείται η Γερμανία.
Το αντεπιχείρημα είναι ότι τα ευρωομόλογα ή coronabonds θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Όχι από Merkel - Rutte στα coronabonds

Στην αρχή της συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός David Sassoli, ζήτησε επίσης να ληφθούν «έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Όμως η ιδέα της αμοιβαιοποίησης των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, που θα διευκόλυνε τον δανεισμό των χωρών του νότου, δεν αρέσει στη Γερμανία και την Ολλανδία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εξέφρασε απερίφραστα την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, των λεγόμενων «coronabοnds».
«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η Μerkel κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Την άποψη της συμμερίστηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte: «τασσόμαστε κατά (…) και δεν θέλω να σκεφθώ ποιες συνθήκες θα μας άλλαζαν τη γνώμη».
Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων στην ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία, οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Η καραντίνα σημαίνει αναστολή λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων, πτώση των χρηματιστηρίων και οδηγεί σε δραματικές οικονομικές προβλέψεις.
Οι χώρες της ΕΕ, ήδη από την αρχή της κρίσης, προχώρησαν στη λήψη οικονομικών μέτρων, κυρίως στην αύξηση δαπανών, χωρίς όμως να συντονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες και διήρκησε περισσότερες από έξι ώρες, οι ηγέτες της ΕΕ επικύρωσαν την αναστολή των ευρωπαϊκών μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι που θα τους επιτρέψει να ξοδέψουν όσα χρήματα χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας covid-19.

Dombrovskis: Τολμηρή η αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία - Επεξεργαζόμαστε τη στρατηγική εξόδου από την κρίση

Για τολμηρή αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία του κορωνοϊού, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.
Μιλώντας στο Bloomberg, o Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η ΕΕ επεξεργάζεται τη στρατηγική εξόδου από την κρίση και εξακολουθεί να εργάζεται για μία συντονισμένη απάντηση απέναντι στον ιό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης