Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΑΠΕ: Στα 423 εκατ. εκτιμούν φορείς το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ για το 2020

ΑΠΕ: Στα 423 εκατ. εκτιμούν φορείς το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ για το 2020
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΣΠΕΦ, το όφελος των εταιρειών προμήθειας ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ από τη «βουτιά» της ΟΤΣ, των δικαιωμάτων ρύπων και της τιμής του πετρελαίου
Στα 423 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) για το 2020, με τους φορείς της αγοράς να αναζητούν σε συντονισμό με το υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕ μέτρα για την κάλυψή του.

Το πρόβλημα τέθηκε από τους φορείς της αγοράς σε δύο τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, μία με τη ΡΑΕ και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, και είναι αποτέλεσμα της μείωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος και της κατακόρυφης πτώσης της τιμής των CO2, δύο παράγοντες που από την άλλη έχουν βελτιώσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ενέργειας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι φορείς στη ΡΑΕ και στο υπουργείο, το συνολικό όφελος για τους προμηθευτές ρεύματος από την διακύμανση της ΟΤΣ, της τιμής των CO2 και της χαμηλής τιμής του πετρελαίου ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Η πλευρά των ΑΠΕ μάλιστα προτείνει την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ από τους προμηθευτές, ως την πλέον δίκαιη λύση αφού σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) κατά 9,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.

Κάλυψη της ρευστότητας από δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

H πλευρά των ΑΠΕ αναγνωρίζει το πρόβλημα εισπραξιμότητας που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές λόγω των μέτρων για τoν κορωνοϊό, επισημαίνουν ωστόσο -και αυτό μετέφεραν και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- ότι προς το παρόν η ρευστότητά τους θα καλυφθεί με δάνεια που θα εγγυηθεί το Δημόσιο και ότι οι εισπράξεις των λογαριασμών ρεύματος μεταφέρονται απλώς για αργότερα.

Η πλευρά των ΑΠΕ επιχειρηματολόγησε στις τηλεδιασκέψεις με τις αρμόδιες αρχές, με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), σχετικά με την εξέλιξη τριών βασικών μεγεθών για τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Αυτοί είναι η ΟΤΣ, η τιμή των CO2 και η ζήτηση, που όταν κινούνται σε χαμηλά επίπεδα δημιουργούν ελλείμματα, κάτι που συμβαίνει από τον Μάρτιο και μετά.

Αντιστάθμιση της μείωσης της ζήτησης από την πτώση της τιμής του πετρελαίου

Η μέση ΟΤΣ την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου υποχώρησε στα 44,42 ευρώ η μεγαβατώρα από 49,23 ευρώ η μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο, 58,38 ευρώ η μεγαβατώρα τον Ιανουάριο και 63,84 ευρώ η μεγαβατώρα μέση τιμή το 2019. Με βάση την κατανάλωση του 2019 στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας (50,5 τεραβατώρες) κάθε ευρώ αποκλιμάκωσης της ΟΤΣ, σύμφωνα με το ΣΠΕΦ, συνεπάγεται μείωση του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά στην προμήθεια κατά 50,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αυτό σημαίνει, ότι εάν η μέση ΟΤΣ λόγω της κρίσης του κορωνοϊού διατηρηθεί στα 44 ευρώ η μεγαβατώρα , η διαφορά αυτή σε σύγκριση με το 2019 δημιουργεί ένα όφελος 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για τους προμηθευτές ρεύματος που αγοράζουν στην ΟΤΣ. Το όφελος αυτό εκτιμάται ότι θα ψαλιδιστεί κατά 100 εκατ. ευρώ από την ζημία της μείωσης της ζήτησης κατά 10%. Η άσκηση του ΣΠΕΦ υπολογίζει ωστόσο και ένα όφελος της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από την μείωση της τιμής του πετρελαίου ανεβάζοντας και πάλι το συνολικό όφελος σε 1 δισ. Ευρώ.

Ο υπολογισμός του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού

Αντιστοίχως για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ υπολογίζει ότι για κάθε ευρώ απόκλισης της ΟΤΣ ισοδυναμεί σε μείωση εσόδων της τάξης των 12 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η πτώση της ΟΤΣ στα 44 ευρώ η μεγαβατώρα, από τα 64 ευρώ η μεγαβατώρα που την προϋπολογίζει για το 2020 ο ΔΑΠΕΕΠ, συνεπάγεται μείωση εσόδων κατά 240 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, απόκλιση από τον στόχο των 24 ευρώ ο τόνος το CO2 για το 2020 για τα δικαιώματα ρύπων επιφέρει απόκλιση του λογαριασμού, ο οποίος εισπράττει το 72% από την ετήσια ποσόστωση, κατά 118 εκατ. ευρώ, με βάση τη μεσοσταθμική τιμή δικαιωμάτων 16 ευρώ ο τόνος το 2020. Μείωση εσόδων προκύπτει επίσης κατά 65 εκατ. ευρώ από τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ λόγω της μείωσης της ζήτησης κατά 10%. Ετσι το συνολικό έλλειμμα του λογαριασμού για το 2020 υπολογίζεται στα 423 εκατ. ευρώ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης