Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Τέλος το bear market Για την WALL STREET; Τι λένε οι Αμερικανοί χρηματιστές στο CNBC

Τέλος το bear market Για την WALL STREET; Τι λένε οι Αμερικανοί χρηματιστές στο CNBC
Τι σημαίνει όταν η αγορά ανεβαίνει στα κακά νέα
Ίσως να είναι πρόωρο να κηρυχθεί η αγορά των αρκούδων νεκρή (bear market), αλλά η κίνηση της Πέμπτης σίγουρα τσεκάρε κάποια σημαντικά σημεία σύμφωνα με το CNBC.
Η κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς την Πέμπτη 26.3.2020 παρείχε κάποια ένδειξη ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια βάση. 
Η αγορά ανέβηκε απότομα μετά από μια ιστορική αύξηση των αρχικών αιτήσεων ανεργίας, κίνηση σύμφωνη με το τέλος των bear markets.

Είναι πιθανό ότι οι εκθέσεις οικονομικών στοιχείων θα είναι χειρότερες από ό, τι έχουν δει ποτέ οι Η.Π.Α., αλλά θα μπορούσαν να αλλάξουν ταχύτητα γρήγορα.Συμβατική σοφία είναι ότι οι αγορές αρκούδων, ή 20% χαμηλότερα από τα υψηλά των 52 εβδομάδων, τελειώνουν όταν εξαντληθούν οι πωλήσεις και η Πέμπτη ήταν μια από τις χειρότερες μέρες μέρες που έχει δει ποτέ η οικονομία των ΗΠΑ.

Σχεδόν 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν αρχικές αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ.
Ο δεύτερος-χειρότερος αριθμός ήταν κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 1982, και η έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη υπρτετραπλασιάσε τα στοιχεία ανεργίας. Ωστόσο, η αγορά ανέβηκε, βίαια, σε ένα σημείο 20% από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, τα οποία θα την επανέφεραν σε μια αγορά ταύρων (bull market).

Αυτό ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά τη μεγαλύτερη αγορά ταύρων στην ιστορία, η οποία σημείωσε την πιο γρήγορη πτώση στην περιοχή των αρκούδων.Ο τρόπος με τον οποίο οι αγορές αντιμετωπίζουν τα κακά νέα είναι ότι πάντα κοιτάζουν μπροστά και όταν το καταφέρνουν πλήρως, η πώληση θα σταματήσει ακόμη και αν οι τρέχουσες συνθήκες φαίνονται ζοφερές.

Δεν υπήρξε πολύ νόημα να γίνει η κίνηση την Πέμπτη 26/3, αλλά η χειρότερη φάση από τις ζημίες της αγοράς από την κρίση του κοροναϊού θα μπορούσε να έχει τελειώσει."Οι αγορές και η οικονομία δεν λειτουργούν παράλληλα. Η αγορά τρέχει πολύ πιο μπροστά από την οικονομία ", δήλωσε ο Randy Frederick, αντιπρόεδρος του κλάδου trading και παραγώγων στο Charles Schwab. «Οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει σήμερα, η αγορά νοιάζεται για το τι συμβαίνει έξι μήνες από τώρα».

Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε έχει νόημα ότι η αγορά, όπως μετράται από το Dow Jones Industrial Average, αφού ανακάμπτει υποχωρήσει περίπου 37% από τα ιστορικά της υψηλά τον Φεβρουάριο.

Η "τυφλή πώληση" έχει τελειώσει

Οι οικονομολόγοι αναμένουν μια απότομη πτώση για την οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, που θα μπορούσε να ξεπεράσει την πτώση του ΑΕΠ κατά 20%, με περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους εκτός εργασίας και ποσοστό ανεργίας υψηλότερο από οτιδήποτε είδαν ποτέ οι ΗΠΑ. Τα στοιχεία για τους ανέργους ήταν η πρώτη δοκιμασία για το αν οι επενδυτές θα ήταν πρόθυμοι να εξετάσουν τις κακές αναγνώσεις και να συνεχίσουν να αγοράζουν.
Υπήρξαν κάποιες εικασίες ότι ένας από τους λόγους για το ράλι της Πέμπτης 26/3 ήταν ότι ο αριθμός, αν και πολύ υψηλότερος από το 1,5 εκατομμύριο, δεν ήταν τόσο κακός όσο κάποιες προβλέψεις για έως και 4 εκατομμύρια.

Για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε μια γνώμη "θα πρέπει να δούμε τους επενδυτές που χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο, ότι είναι λιγότερο κακό", δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής της στρατηγικής αγοράς στο Prudential Financial. "Αυτό είναι συνήθως που περιμένουν για να αρχίσουν τις σοβαρές επενδύσεις αντί για απλές συναλλαγές."

Ο Krosby ανέφερε ότι η δράση της αγοράς πριν από την έκθεση ήταν ενθαρρυντική, καθώς η Wall Street είδε μαζικές αγορές την Τρίτη και την Τετάρτη 25/3."Η τυφλή πώληση που είδες για να συγκέντρωσει κανείς ρευστότητα έχει χαλαρώσει και αυτό έχει σημασία», είπε. Ενώ τα δεδομένα είναι πιθανό να συνεχίσουν να είναι κακά για μερικούς μήνες, αναμένεται να σημειωθεί έντονη ανάκαμψη. Ο Πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε την Πέμπτη στο NBC ότι «βλέπει μια καλή ανάκαμψη στα επόμενα τρίμηνα και δεσμεύεται ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό, τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι η ανάκαμψη θα είναι όσο το δυνατόν πιο έντονη».

Αυτό το είδος δηλώσεων αυξάνει τις ελπίδες στην αγορά. "Νομίζω ότι η αγορά έχει φθάσει στον πυθμένα", δήλωσε ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδυτικού συμβούλου της Bleakley Advisory Group, στο  CNBC. "Νομίζω ότι όλα τα κακά νέα που πρόκειται να μάθουμε για τον ιό για τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες, όλα τα φοβερά οικονομικά στοιχεία που θα δούμε για τους επόμενους τέσσερις έως έξι μήνες έχουν τιμολογηθεί" πρόσθεσε. "Η επόμενη ερώτηση για την αγορά είναι τι συμβαίνει μετά ... φτάνουμε στην πτώση και η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει; Είναι μια ανάκαμψη 'V', ή είναι κάτι που θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο; Δυστυχώς, είμαι στο τελευταίο στρατόπεδο."

Ο Boockvar είπε, οι επενδυτές πρέπει να επανεκτιμήσουν πόσο πρόθυμοι είναι να πληρώσουν για τις μετοχές. Θα είναι τα 19 φορές τα κέρδη που πληρώνουν λίγο πριν την κατάρρευση της αγοράς, ή θα είναι μικρότερο πολλαπλάσιο;

Φυσικά, μέχρι τότε οι συνθήκες θα έχουν αλλάξει σημαντικά. Ελπίζουμε, να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός . Έτσι θα υπάρχει ερέθισμα στο σύστημα σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Η Fed έχει μειώσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού στο μηδέν και έχει θεσπίσει μια σειρά από εγχύσεις ρευστότητας που έχουν εκτιμηθεί τόσο υψηλές όσο 6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός από αυτό, το Κογκρέσο ετοιμάζει να περάσει τα δικά του μέτρα αξίας άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. "Έχουμε μια κενή επιταγή υπό μορφή νομισματικής πολιτικής από την Fed. Δεν έχουμε μια κενή επιταγή, αλλά το μεγαλύτερο έλεγχο που είχε ποτέ το Κογκρέσο για τη φορολογική πλευρά. Η τρίτη πλευρά είναι πραγματικά η ιατρική πρόοδος », δήλωσε ο Frederick του Schwab. "Χρειάζονται και οι τρεις αυτές προσεγγίσεις για να λύσουν το θέμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης