Έκκληση Lagarde (ΕΚΤ) σε κυβερνήσεις: Εξετάστε την έκδοση corona bonds

Έκκληση Lagarde (ΕΚΤ) σε κυβερνήσεις: Εξετάστε την έκδοση corona bonds
Υπήρξε αντίθεση από τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης
Να εξετάσουν σοβαρά την έκδοση ένα εφάπαξ κοινού χρέους (corona - bonds) προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, κάλεσε τα κράτη μέλη η πικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
Σε παρέμβασή της κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 24 Μαρτίου 2020, η Lagarde είπε ότι πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά, δίπλα στη χρήση των μέσων του ESM.
Το Eurogroup δεν συζήτησε την αμοιβαία αναγνώριση του χρέους σε αυτό το στάδιο, ανέφεραν πηγές σε ξένα μέσα ενημέρωσης.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Lagarde πρότεινε την ιδέα, αλλά δήλωσε ότι υπήρξε αντίθεση από τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες παραδοσιακά είναι αντίθετες με οποιαδήποτε κοινή έκδοση χρεών.
Ωστόσο υπήρξε μεγάλη υποστήριξη από το Club Med (μεσογειακές χώρες), ανέφερε αξιωματούχος.

Τι είχαν δηλώσει στις 24/3 οι Regling και Centeno

Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της ευρωζώνης μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να στηρίξει τις οικονομίες από την επίδραση του κορωνοιού, ωστόσο το βασικό εργαλείο είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL ήταν το μήνυμα τόσο του επικεφαλής του Eurogroup Μ. Centeno όσο και του επικεφαλής του ESM Cl. Regling.
Για τα ευρωομόλογα τόνισαν ότι αποτελούν μέρος των εναλλακτικών αλλά απαιτούνται ακόμη διάφορες συζητήσεις... κοινώς... θα το εξετάσουν στο μέλλον.
Στο πλαίσιο του Eurogroup στις 24 Μαρτίου για μια ακόμη φορά κυριάρχησε η γερμανική θέση... ενώ δεν πέρασε η θέση των Ιταλών - που βιώνουν μια κόλαση με τον κορωνοιό - που ζητούσαν εκδόσεις ευρωομολόγων.
Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί είχαν αντιταχθεί στο ευρωομόλογο ή corona bond αλλά είχαν συναινέσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή με τυπικούς - συμβολικούς όρους.
Εν τω μεταξύ για μια ανθρώπινη τραγωδία εξαιτίας του κορωνοϊου μίλησε ο Μ. Centeno μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όπως είπε σήμερα εξετάστηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί με στόχο να εξεταστούν τα θέματα και να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη (26/3).
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπολογίζονται σε περίπου 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup εξετάζονται όλες οι δυνατότητες στήριξης της οικονομίας.
Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε και χρειάζεται συζήτηση καθώς η κρίση σήμερα δεν σχετίζεται με αυτές που προηγήθηκαν.
Ανακοίνωσε ότι ο ESM θα είναι σε θέση να προσφέρει βοήθεια σε κάθε κράτος μέλος που θα το ζητήσει με δύναμη πυρός που θα αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Regling: Χρήσιμο εργαλείο η προληπτική πιστωτική γραμμή

O επικεφαλής του ESM K. Regling τόνισε πως αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή κρίση, που δεν έχουμε ξαναδεί από την «γρίπη της Ισπανίας» πριν από ένα αιώνα.
Παράλληλα πρόσθεσε πως ο ESM έχει δυνατότητα να ρίξει στη μάχη 410 δισ. ευρώ αν οι χώρες τα χρειαστούν.
Στα υφιστάμενα εργαλεία η πλέον χρήσιμη είναι η προληπτική γραμμή (CCCL) που θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες-μέλη.
Είναι θέμα των επιμέρους κρατών αν θα τη δεχτούν.
Αν το αιτηθούν οι χώρες θα μπορούν να λάβουν 2% του ΑΕΠ τους.
Σε περίπτωση που γίνει αίτηση τα χρήματα θα δοθούν σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
O Επίτροπος Gentiloni τόνισε πως συζητήθηκε μια ειδική παρέμβαση του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημία και υπογράμμισε πώς για πρώτη φορά έλααβ χώρα μέτρα όπως η απόφαση να ενεργοποιηθεί η «ρήτρα εξαίρεσης» του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Για το ζήτημα των ευρωομολόγων ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.
Στό ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος Gentiloni που ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι ένα από τα εργαλεία», αλλά σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr