Διεθνή

Γερμανία - Πακέτο 156 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού

Γερμανία - Πακέτο 156 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού
Tην Τετάρτη (25/3/2020) το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει άρση του νόμου περί «φρένου χρέους», για λόγους «έκτακτης ανάγκης» της χώρας
Με το άνευ προηγουμένου ποσό των 156 δισ. ευρώ η γερμανική κυβέρνηση θα ενισχύσει επιχειρήσεις, εργαζόμενους, οικογένειες, ενοικιαστές και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού, εγκαταλείποντας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια την πολιτική της των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομικών, Olaf Scholz, και Οικονομίας, Peter Altmaier, στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους θα εγγραφεί εκ των υστέρων νέο δημόσιο χρέος ύψους 156 δισ. ευρώ.
Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, την Τετάρτη το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει άρση του νόμου περί «φρένου χρέους», για λόγους «έκτακτης ανάγκης» της χώρας.
Πρόκειται για ένα «μεγάλο πακέτο, με πολλά, πάρα πολλά μέτρα», καθώς η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 135 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Scholz και τόνισε ότι το σημαντικότερο αυτή την στιγμή είναι η ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας, ο οποίος σε πρώτη φάση θα λάβει 3 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικά, επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως πέντε άτομα θα λάβουν ενίσχυση ύψους 9.000 ευρώ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ οι επιχειρήσεις με 5-10 εργαζόμενους θα λάβουν 15.000 ευρώ στο ίδιο διάστημα.
Παράλληλα ξεκινά ήδη σήμερα το πρόγραμμα εγγυήσεων από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW.
Οι γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών θα αποζημιωθούν στο 67% του μισθού τους, ενώ αποζημίωση θα λάβουν και οι γονείς οι οποίοι δεν εργάζονται επειδή για τα παιδιά τους δεν υπάρχει θέση σε παιδικό σταθμό.
Εκτιμάται μάλιστα ότι το τελευταίο μέτρο αφορά περίπου 1,36 εκατομμύρια ανθρώπους στην Γερμανία.
«Η γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια άσκησε σταθερή δημοσιονομική πολιτική και γι' αυτό ακριβώς μπορεί σήμερα να διαθέτει ένα τόσο μεγάλο οικονομικό πακέτο», τόνισε ο Altmaier.
Απαντώντας ο ίδιος σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει ακόμη και να εξαγοράσει εταιρίες προκειμένου να τις διασώσει, τόνισε ότι θέλει σίγουρα να το αποτρέψει, αλλά, «σε περίπτωση σημαντικού κινδύνου, θα παρέμβει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης