Διεθνή

Ευρωομόλογα: Ρεαλιστικό το αδιανόητο

Ευρωομόλογα: Ρεαλιστικό το αδιανόητο
Ο γερμανικός Τύπος για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων
Στην εποχή του κορωνοϊού θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αυτό που κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης προσέκρουε στη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας: η έκδοση ευρωομολόγων», γράφει η  εφημερίδα taz του Βερολίνο σε σχόλιο με τίτλο «Το μέχρι πρότινος αδιανόητο γίνεται ρεαλιστικό».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Τα ομόλογα που θα εκδίδονται από τα 19 κράτη της ευρωζώνης, έχουν το πλεονέκτημα ότι οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες-μέλη δεν θα χρειάζεται πλέον να καταβάλουν υψηλότερα επιτόκια για να βρουν αγοραστές για τα ομόλογά τους, μιας και όλες οι χώρες της ΕΕ θα εγγυώνται από κοινού το χρέος. Στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να φανταστεί τη χρήση αυτού του εργαλείου. Αν βοηθούν και έχουν τη σωστή δομή τότε θα εισαχθούν, δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε αντίθεση με το παρελθόν η γερμανική κυβέρνηση δεν απέρριψε αμέσως την πρόταση.
Οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται, τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών».
«Μπαζούκα για όλους» τιτλοφορεί το Der Spiegel το κύριο άρθρο του που αναφέρεται στα απαραίτητα μέτρα στήριξης της γερμανικής οικονομίας για να αντιμετωπιστούν οι δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας. Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Σε αντίθεση με την δημοσιονομική κρίση η σημερινή δύσκολη κατάσταση δεν οφείλεται σε λανθασμένες οικονομικές πολιτικές. Η κακή είδηση είναι ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο αν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο μέτωπο του κορωνοϊού. Η καλή είδηση είναι ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση η οικονομική ανάπτυξη, το πιθανότερο είναι, να εκτιναχθεί. Για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να επιζήσουν οικονομικά».

Στη μοίρα τους οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο Αιγαίο

«Την ώρα που στη Γερμανία άδειοι εκθεσιακοί χώροι και ξενοδοχεία μετατρέπονται σε αυτοσχέδια νοσοκομεία για την περίθαλψη ατόμων που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, το ελληνικό υπ. Υγείας διαθέτει στο καταυλισμό της Μόριας ένα ιατρικό κέντρο, δύο γιατρούς και ένα ψυχολόγο για 20.000 ανθρώπους, παρατηρεί η taz με τίτλο «Οι δικές μας έγνοιες».

Γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου: «Μας λένε να πλένουμε καλά και για 30 δευτερόλεπτα τα χέρια μας. Στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο όμως δεν υπάρχει αρκετό νερό ούτε για να πιεις. Η κρίση του κορωνοϊού δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν. Και δεν είναι δα και άσχημες. Ακούμε τι μας λένε οι επιστήμονες και μετά πράττουμε αναλόγως, όσο κι αν κοστίζει. Οι έγνοιες μας εισακούγονται. Εκείνες των άλλων όμως όχι. Στα προσφυγικά κέντρα στην Ελλάδα οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν για μαζικούς θανάτους αν χτυπήσει και εκεί ο κορωνοϊός. Όμως εκεί θα πεθάνουν οι άλλοι. Και γι αυτό το λόγο δεν κάνουμε απολύτως τίποτα».

Η Süddeutsche Zeitung γράφει για την απόφαση της Βαυαρίας να επιβάλει μερική απαγόρευση κυκλοφορίας σε άρθρο με τίτλο «Δικαίωμα στη προστασία»: Τα μέτρα αυτά παρεμβαίνουν στην ελευθερία του ατόμου. Όταν όμως πολλά μεμονωμένα άτομα θέτουν σε κίνδυνο το σημαντικότερο θεμελιώδες δικαίωμα, εκείνου του δικαιώματος στη ζωή, τότε ο περιορισμός της ελευθερίας δεν είναι μόνο νόμιμος, αλλά και επιβεβλημένος. Δεν πρέπει να είσαι ειδικός για να κατανοήσεις ότι όλα και περισσότεροι προσβεβλημένοι από τον ιό οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ολοένα περισσότερα κρούσματα».

Πηγή: DW
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης