Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Προσθήκη 6,1 GW στην παγκόσμια υπεράκτια αιολική ενέργεια το 2019 - Οι νέες αναδυόμενες αγορές

Προσθήκη 6,1 GW στην παγκόσμια υπεράκτια αιολική ενέργεια το 2019 - Οι νέες αναδυόμενες αγορές
Η Κίνα παραμένει ο μεγάλος ηγέτης στις νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας ανοικτής θάλασσας, προσθέτοντας χωρητικότητα άνω των 2,3 GW το 2019

Στα 6,1 GW έφτασε το 2019 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της υπεράκτιας βιομηχανίας αιολικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η συνολική χωρητικότητα να ανέρχεται έως 29 GW.
H Ευρώπη παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, αντιπροσωπεύοντας το 59% των νέων εγκαταστάσεων το 2019, ενώ η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσώπευε το υπόλοιπο 41%.

Η Κίνα παραμένει ο μεγάλος ηγέτης στις νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας ανοικτής θάλασσας, προσθέτοντας χωρητικότητα άνω των 2,3 GW το 2019, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία στη δεύτερη και την τρίτη θέση, εγκαθιστώντας 1,8 GW και 1,1 GW αντίστοιχα.

Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες αντιπροσώπευαν περίπου το 10% των νέων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας το 2019, αύξηση από 5% το 2015.
Η GWEC αναμένει να εγκατασταθούν πάνω από 50 GW νέας αιολικής εγκατάστασης αιολικής ενέργειας από το 2020-2024, καθώς υλοποιούνται έργα στις αναδυόμενες αγορές με φιλόδοξους στόχους για την αιολική ενέργεια ανοικτής θάλασσας, όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), η συνολική εγκατεστημένη υπεράκτια χωρητικότητα αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να φθάσει σχεδόν τα 90 GW παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή αύξηση σχεδόν 207% από τη σημερινή δυναμικότητα.

Ο Ben Backwell, Διευθύνων Σύμβουλος της GWEC, δήλωσε: "Το 2019 συνεχίσαμε να βλέπουμε την ισχυρή τάση ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η οποία αποτελεί τώρα το 10% των συνολικών εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας. Ενώ οι ώριμες αγορές στην Ευρώπη συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα αυτών των εγκαταστάσεων, η Ασία-Ειρηνικός συνεισφέρει όλο και περισσότερο σε αυτή την ανάπτυξη, με την Κίνα να πρωτοστατεί ως ο παγκόσμιος υπεράκτιος ηγέτης στον άνεμο σε νέα δυναμικότητα.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων μας, καθώς μπορεί να αντικαταστήσει τα ακριβά εισαγόμενα καύσιμα, να προσφέρει λύσεις καθαρής ενέργειας και να προσφέρει ολοένα και πιο ανταγωνιστική ενέργεια μηδενικού άνθρακα σε τεράστια κλίμακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης