Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοιχτή προληπτική πιστωτική γραμμή για όλες τις κυβερνήσεις εξετάζει η Ευρωζώνη

Ανοιχτή προληπτική πιστωτική γραμμή για όλες τις κυβερνήσεις εξετάζει η Ευρωζώνη
Εξετάζεται να υπάρξουν οι απαραίτητες κανονιστικές αλλαγές, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μπορεί να αγοράσει επιπλέον κρατικά ομόλογα
Ανοιχτή προληπτική πιστωτική γραμμή για όλες τις κυβερνήσεις εξετάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, ενώ διαθέσιμα είναι και τα 410 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο ταμείο του ESM.
Σύμφωνα με διαρροές, αξιωματούχοι των Βρυξελλών εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανοιχτές προληπτικές πιστωτικές γραμμές σε κάθε κυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού αυξηθεί σε απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα.
Το μέτρο αυτό στοχεύει ξεκάθαρα στον έλεγχο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Παράλληλα, εξετάζεται να υπάρξουν οι απαραίτητες κανονιστικές αλλαγές, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μπορεί να αγοράσει επιπλέον κρατικά ομόλογα και στην επανενεργοποίηση του προγράμματος Outright Monetary Transactions, εάνη σταθερότητα της Ευρωζώνης απειληθεί.
Το OMT ήταν το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την υπόσχεση του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, το 2012, ότι θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει το ευρώ, αν και το ίδιο το πρόγραμμα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα.
Οι συζητήσεις είναι πυρετώδεις καθώς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής παρακολουθούν τη διεύρυνση των αποδόσεων των ομολόγων της ζώνης του ευρώ, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.
Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στη ζώνη του ευρώ δεν βρίσκονται κοντά στα υψηλά επίπεδα της κρίσης, η προοπτική μιας βαθιάς ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε απότομη άνοδο του κόστους δανεισμού τις τελευταίες ημέρες.
Θεωρητικά, ο δανεισμός από τον ESM συνοδεύεται από όρους, αν και όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα σε αυτή την περίπτωση θα επικεντρώνονταν στενά στην αντιμετώπιση της μετάδοσης και των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία.
Η επιλογή της χρήσης των πιστωτικών γραμμών του ESM είναι λιγότερο περίπλοκη και ταχύτερη από ό, τι άλλες ιδέες που επεξεργάζονται, όπως η κοινή έκδοση χρεών, με τη μορφή των λεγόμενων "coronabonds".
Μεταξύ άλλων εμποδίων, το σχέδιο αυτό θα απαιτούσε τη στήριξη της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής και υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αν η Merkel θα μπορούσε να την εξασφαλίσει λόγω της εγχώριας αδυναμίας της, καθώς προετοιμάζεται να παραιτηθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης