Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Συγχαρητήρια Trump στην FED για την μείωση των επιτοκίων στο 0% και το QE 700 δισ δολ - Μέχρι το limit down τα futures του S&P

tags :
Συγχαρητήρια Trump στην FED για την μείωση των επιτοκίων στο 0% και το QE 700 δισ δολ - Μέχρι το limit down τα futures του S&P
Η Κίνα περιμένει σημαντικό ρημπάουντ της οικονομίας της στο δεύτερο τρίμηνο του έτους - Στο -7,6% ξεκίνησε ο DAX
ΣSell off καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τις κινήσεις πανικού από τη Federal Reserve, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και στην τηλεδιάκεψη της G7, καθώς αναμένεται η ανακοίνωση νέων μέτρων.
Ήδη το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να διαθέσει 1 τρισ. δολ. για δανεισμό επιχειρήσεων ώστε να βοηθήσει τα 189 μέλη κράτη του.
Δραματική είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.
Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ όλες οι χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν αυστηρά έκτακτα μέτρα.
Στο limit down έχουν κλειδώσει τα futures των δεικτών της Wall Street.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 9,5% στις 8.350 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 6,5% στις 5.016 μονάδες.
Στις 3.771 μονάδες διαπραγματεύεται o CAC 40 στο Παρίσι, με πτώση 10,8%.
Οι γαλλικές τράπεζες Natixis και SocGen υποχώρησαν κατά 17% και 14% αντίστοιχα, παρασύροντας την ευρύτερη αγορά σε πτώση άνω του 10%, σε χαμηλό εξαετίας.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση περίπου 10,6% σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 9,6% στις 14.420 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκαταγράφει άλμα 206 μονάδων βάσης, στο 2,010%.
Πτώση 10% στις 5.969 μονάδες καταγράφει ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Οι γαλλικές τράπεζες Natixis και SocGen υποχώρησαν κατά 17% και 14% αντίστοιχα, παρασύροντας την ευρύτερη αγορά σε πτώση 9,9%, σε χαμηλό εξαετίας.
Ο ευρύτερος δείκτης των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής καταποντίστηκε με πτώση πάνω του 14%.
Ο δείκτης φόβου της Ευρώπης σημείωσε άλμα στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 91,78.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει τώρα χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας από τότε που ανήλθε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ στα μέσα Φεβρουαρίου, με την πτώση να επιδεινώνεται από το κραχ στις τιμές πετρελαίου και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η παραγωγή των εργοστασίων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών.
Αυτό πυροδότησε εκ νέου φόβους για παγκόσμια ύφεση καθώς η πανδημία παραλύει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει συντρίψει το επιχειρηματικό κλίμα.

Image


Νέα παρέμβαση για την ανάγκη λήψης περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων από τις κυβέρνησης ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, πραγματοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.
Σε ανάρτηση της στο blog του ΔΝΤ, η Georgieva επισημαίνει ότι το Ταμείο έχει λάβει από επιπλέον 20 χώρες  αιτήματα για χρηματοδοτικά προγράμματα και θα έχει επαφές μαζί τους τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με την ίδια το ΔΝΤ είναι έτοιμο να διαθέσει 1 τρισ. δολ. για δανεισμό επιχειρήσεων ώστε να βοηθήσει τα 189 μέλη κράτη του.
Χθες η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) μείωσε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν σε μια ακόμα έκτακτη κίνηση, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία έχει «βαθύ» αντίκτυπο στην οικονομία.
Κεντρικές τράπεζες στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ακολούθησαν με τα δικά τους μέτρα, αλλά δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την πτώση των διεθνών χρηματιστήριων.
Οι μετοχές ενέργειας ακολούθησαν τη βουτιά των τιμών πετρελαίου, ενώ οι μετοχές των αεροπορικών εταιρίων EasyJet, IAG - ιδιοκτήτρια της British-Airways - και η Air France-KLM ήταν μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη STOXX 600, ο οποίος υποχωρεί 8,3%.
Tην προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης σημείωσε πτώση 18%.
Η EasyJet υποχωρεί 28% και η Fiat καταγράφει απώλειες 10%.


Image


Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης - Στο 1,97% το 10ετές της Ιταλίας

Σε υψηλά πολλών μηνών εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων στον Νότο της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις, μετά τη δεύτερη μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και τη συντονισμένη δράση κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορωνοϊού.
 Η Fed μείωσε την Κυριακή τα επιτόκια, για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, στο 0%-0,25%.
Μεγάλες κεντρικές τράπεζες μείωσαν το κόστος για τις ανταλλαγές των νομισμάτων τους, προκειμένου να προσφέρουν δολάρια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν σε υψηλά επίπεδα 9,5 μηνών στο 0,74% και 0,93%, αντίστοιχα, σημειώνοντας άνοδο 12 και 14 μονάδων βάσης, αντίστοιχα στην ημέρα.
Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των ισπανικών και των γερμανικών 10ετών τίτλων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018 στις 136 μονάδες βάσης (1,36 ποσοστιαίες μονάδες).
Οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν 14 μονάδες βάσης στο 0,14% που είναι υψηλό 3,5 μηνών.
Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών τίτλων αυξήθηκαν 23 μονάδες βάσης στο 2,03%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τον Ιούλιο το όριο του 2%.
Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο 1,97%.
«Η τάση που βλέπουμε στην περιφέρεια έχει να κάνει κυρίως με το κλίμα ως προς τους δείκτες χρέους σε χώρες, οι οποίες μετά από πολλά χρόνια ποσοτικής χαλάρωσης και στήριξης της κεντρικής τράπεζας οδεύουν σε μία άλλη αρκετά σημαντική, αν όχι μεγαλύτερη κρίση από την προηγούμενη», δήλωσε αναλυτής της Rabobank.
Τα ομόλογα της περιοχής βρίσκονται υπό πίεση από την περασμένη εβδομάδα, όταν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά της τράπεζας να «μειώνει τα spreads».

«Στο κόκκινο» η Ασία

Πτώση κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (16/3) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς τα έκτακτα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως δεν κατάφεραν να μετριάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τον έξαρση του COVID-19.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,46% στις 17.002,04 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, ο οποίος έκλεισε στο -3,19% και τις 1.714,86 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -4,70% στις 22.904,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -4,06% στις 9.717,77 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,40% στις 2.789,25 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -5,33% και τις 10.253,28 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε νέα «βουτιά» της τάξεως του -9,70% στις 5.002 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε κατά -3,56% στις 9.476,94 μονάδες.

Bank of Japan: Ανακοίνωσε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με αύξηση των αγορών ETFs

Σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής προχώρησε σήμερα (16/3) η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, ακολουθώντας τις σχετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση αγορών ETFs και J-REITs με ανώτατο όριο τα 12 τρισ. γεν και τα 180 δισ. γεν αντίστοιχα.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης